0

Е дна столица пази в себе си много от живота на страната. Но рядко се среща място като София, столицата на България, където в едно е събрана хилядолетна история, древна култура, дух на просветление, модерна градска среда и красива планина на самия праг на града. Ако търсите къде да прекарате следващата си почивка или кратко бягство от ежедневието, София и региона ви предлагат едно нестандартно приключение. Тук можете да опитате от всичко и пак ще искате да се върнете, за да преоткриете този необичаен град отново и отново.

Ротондата "Свети Георги"
Ротондата "Свети Георги"

Сред планински пейзажи, скалисти зъбери, бурни реки и обширни поля се крие неизчерпаемият извор на история на туристическия регион София – Ихтиман – Своге. Арена на исторически събития, кръстопът на култури и религии, регионът е съхранил до днес доказателства за отминали епохи.

Разнообразният релеф предполага и широк спектър от забавления за свободното време в границите на общините София, Ихтиман и Своге. Наред с културно-историческите и религиозните забележителности, тук всеки може да открие според предпочитанията си възможности за еко, ски, СПА и събитиен туризъм. Разнообразието в релефа определя и различния климат в отделните райони – от умерено-континентален до планински. Туристическият регион привлича целогодишно с атрактивни предложения за приятно прекарване на почивката.

Панагюрското златно съкровище се съхранява в НИМ
Панагюрското златно съкровище се съхранява в НИМ

София се гордее с близостта си до великолепната Витоша планина, разположена на самия праг на столицата. Десетки пешеходни маршрути, 29 километра ски писти, 2 защитени зони и впечатляващи природни забележителности превръщат планината в любимо място за отдих за жителите и гостите на града. Районът около Своге – живописното Искърско дефиле и Лакатнишките скали – са истинско вдъхновение за отдадените алпинисти и любители на пешеходния туризъм. На територията на община Ихтиман туристите имат възможност да се потопят в света на аристократичния голф на игрището, разположено в непосредствена близост до автомагистрала „Тракия”, свързваща София с Българското Черноморие.

С необятните възможности за практикуване на туризъм, регионът София-Своге-Ихтиман ви очаква за едно незабравимо пътешествие. Дали ще поемете по стъпките на древни светци, или ще се потопите в магията на древната история, дали ще прекарате един забързан ден в модерен град или да се отдадете на тиха почивка сред природата, тук ще откриете вдъхновение и почивка.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@