0

„Италия, пролетта и първата любов – всичко заедно, трябва да е достатъчно да направи и най-нещастния човек щастлив“, след престоя си в така наречената bel paese (“красива страна“), споделя британският философ Бъртранд Ръсел преди малко повече от век. Емоцията от срещата с родината на едни от най-великите творци на изкуството е винаги вълнуваща, точно като трепетa на влюбения, когато предвкусва първата целувка. В една малко по-модерна интерпретация от съвременника ни Ерик Уайнър, италианският принос към световното щастие е определен с една дума – еспресото. Страстта, която италианците неизменно влагат във всяка чаша кафе, хармонията между вид и вкус, която излиза изпод ръцете на италианските кафе майстори, за всеки истински познавач на еспресото е несравнима, с (почти) всяко друго удоволствие.

В България професионалното приготвяне на кафе също набира скорост. Интересът към специализираните кафе-заведения расте, успоредно и с интересa към професията на бариста (от италианското „barista” – в буквален превод – барман) – човекът, който познава тайните на доброто кафе и кафе-напитките. За навлизането на кафе културата в България роля имат любопитството, любовта към новаторството и ентусиазма – на брандовете, а и на хората, които стоят зад тях. Такава марка с просветителска мисия у нас е и кафе Baristo. Тяхното кафе идва тук директно от фамилна фабрика със 115-годишна история на поколения кафе майстори - пекари, край Генуа, носейки автентичния италиански вкус и елегантността на еспресото за радост на кафе-ценителите.

И сякаш това не е достатъчно, водени от страстта си към съвършенството при кафе изживяването и любознателността си към света на кафето, експертите от Baristo, заедно с Italian Barista School създават и академия за професионално обучение на майстори на кафе Baristo University. Вратите са отворени за всички желаещи, както за любители, така и за професионалисти. От Baristo предупреждават – работата на бариста е сериозна и изисква отдаденост, постоянство, и не на последно място, щипка любов.

Оказва се, ентусиастите не са малко. Толкова, че отскоро имат и собствен национален шампионат – организиран от Baristo. Тази година е третото му издание в България, желаещите за титлата са все повече и повече, а нивото на професионализъм и експертиза в участниците, все по-високо. Български Бариста Шампионат е официален кръг от световния еспресо шампионат Espresso Italiano Champion. Победителят получава парична награда, титлата „Бариста шампион на България“, и най-важното – възможността да представлява страната ни на световните финали в Италия.

Да правиш кафе по италиански е истинско майсторство, казва Лео Бианки, може би най-известният италианец в България, който тази година ще бъде и водещ на бариста шампионата. Лео споделя, че е щастлив от големия интерес към италианската кафе култура и е готов да помогне на Baristo в просветителската мисия за щастие на всички любители и кафе ентусиасти. Baristoе и кафето, на което той се е доверил за ресторантите си – с автентичен дух и мисия, кадифен каймак, балансиран вкус и богат аромат – точно по италиански маниер.

Как да достигнем италианците, техния усет за красивото и хармонията, la dolce vita? Лесно е, с усмивка казва Лео, глътка по глътка и едно истински добро кафе ще го доближи.

А ако искате на живо да проследите уменията на баристите финалисти за тази година, можете да го направите на 9ти ноември между 10:30 и 16:00 ч. в главното фоайе на Интер Експо Център София: необходима е само безплатна регистрация до 6 ноември ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@