С около 20-30 стотинки са се понижили цените на стоките от първа необходимост, като месото и олиото. Това е установила до момента проверката на министъра на финансите Симеон Дянков в големите хранителни вериги в страната, съобщи БНР.
Дянков е извършил проверка на цените на продуктите, които оформят великденското меню на българина в магазини и търговски вериги в София и Пловдив.
Според него средната цена на яйцата и в двата града е вече по-ниска с 2 до 3 стотинки.
"За средния човек, за средното семейство дали цената се повишава - както казах, за радост, тя не само не се повишава, а малко се е намалила - с 2 до 3 стотинки. Яйцата бяха над 35 стотинки, вече е възможно на 31, на 32, намерихме на малко под 30 ст. също. Говоря и за София, и за Пловдив, а предстоят посещения в Смолян, в Хасково, ще обикаляме цяла седмица", каза Дянков.
"Гледахме и цената на агнешкото месо. Разбира се, има доста време до Великден, но все пак там все още има доста големи разлики. Почва от 11,5 лева на килограм, стигат някъде до 17-18 лева, така че все още има голяма разлика в агнешкото месо", посочи финансовият министър.
Според информациите от Министерството на земеделието на борсите цената на яйцата се движи от 0,30 до 0,36 лв за брой.
Пазарът на яйца в страната се стабилизира през последната седмица, сочи анализа на земеделското министерство.
В големите търговски вериги цената на яйцата на дребно се понижават с 1 ст. на брой, а в по-малките търговски обекти се задържа на нивата от предишната седмица.
През последната седмица средната цена на едро на яйца - размер М, за страната е 0,33 лв./бр., с една стотинка по-висока спрямо предходния период. Цената на яйца на борсите се движи от 0,30 лв./бр. - в Ямбол, до 0,36 лв./бр. - в Ловеч.
Средно за страната цените на дребно на яйцата - размер М и размер L, в големите търговски вериги бележат понижение с по една стотинка на брой. Цените на дребно на яйца - размер М, в големите търговски вериги са в границите от 0,35 лв./бр. до 0,40 лв./бр. а с размер L се продават от 0,37 лв. до 0,45 лв. за брой.
Средната цена на едро на цяло агне за изминалата седмица се покачва с 0,3% спрямо предходната седмица, до 12,59 лв./кг.
В големите търговски вериги цялото агне продължава да се предлага на дребно на цени от 13,25 лв./кг до 13,89 лв./кг, като в Бургас отново е отчетена най-високата стойност. В другите търговски обекти цените на продукта се запазват в рамките на 13,00 лв./кг (Плевен) - 13,18 лв./кг (Ловеч).
През изминалата седмица цените на дребно на агнешкия бут в големите търговски вериги се движат в широките граници от 12,65 лв./кг до 15,00 лв./кг, като са най-ниски в Хасково, а най-високи - в Пловдив и Пазарджик.
В по-малките магазини цените на агнешкия бут са в диапазона от 12,50 лв./кг до 14,75 лв./кг, като за поредна седмица най-ниски стойности са отчетени в Кърджали, а най-високи в Пловдив, Смолян и Пазарджик. Средната цена за страната на продукта се запазва на нивото от предходната седмица - 13,02 лв./кг.
Цените на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги варират от 12,65 до 14,00 лв./кг. Най-евтино продуктът се предлага в в Хасково, а най-скъпо - в Пловдив.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!