Как да накарате интернет да работи за вашия бизнес
Как да накарате интернет да работи за вашия бизнес   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Безспорно в наши дни интернет е не само новата арена на съревнованието между отделните бизнес единици, но и най-могъщият им съюзник.

Съвсем естествено компаниите инвестират все повече средства за изграждане и развитие на присъствието си онлайн.

В условията на новата бизнес среда и на потребители от ново поколение се зароди и интернет базираната комуникация компания-потребител.

Тя е от качествено нов вид - двупосочна, активна, непрекъсната и високоефективна, пише Надежда Василева в новия брой на сп. "твоят БИЗНЕС".

Онлайн комуникация компания-потребител

Това понятие включва изграждане и развитие на позициите на съответната компания в интернет и съпътстващата го двупосочна онлайн комуникация с потребителите.

Различните форми и похвати на онлайн комуникацията имат няколко общи отличителни черти, които правят интернет средата уникална и привлекателна за модерния бизнес: таргетиране към определена аудитория, интерактивност, измеримост, гъвкавост и динамичност и не на последно място приемлива цена и висока възвръщаемост на инвестициите.

Ключът към оптимизация на бизнеса чрез ефективна онлайн комуникация е в правилния подбор и приложение на конкретните дейности в зависимост от поставените цели.

Световните тенденции, които вече навлизат и в България, са насочени към използването на все по-нетрадиционни, но и все по-обвързващи с потребителя методи на онлайн комуникация. Създаването и поддръжката на сайт са само първите стъпки сред разнообразието от уеббазирани дейности.

Ето някои от най-важните и актуалните сред тях:

Оптимизация на уебсайт за търсещите машини (SEO)

Имате съвършен и скъпоструващ сайт, но в резултатите от търсенето на "Гугъл", той се появява някъде след 30-та позиция?

Позиционирането на корпоративния сайт за търсещите машини с цел по-лесното му откриване от потребителите е от първостепенно значение за оптимизирането на онлайн присъствието на всеки бизнес.

То е свързано с провеждането на дейности като създаване на ключови думи и текстовете в сайта, мониторинг и анализ на позициите на сайта в "Гугъл", непрекъснати и постоянни промени в ключовите думи и съдържанието на базата на анализа на потребителското поведение онлайн. Или с други думи - запазена територия за специално обучени специалисти.

SEO е дългосрочна инвестиция с изключително висока възвръщаемост. Правилната оптимизация се прави еднократно, а поддръжката включва само периодични настройки, което я прави най-добрия ценово-ефективен интернет маркетинг похват за реклама на търговска марка онлайн.

Усъвършенстване на ползваемостта

Сред дейностите, свързани с оптимизирането на онлайн присъствието, е и непрекъснатото и постоянно усъвършенстване на ползваемостта на вашия сайт. Ако при проектирането му са спазени поне основните принципи за ползваемост (достъп до информация с минимум кликвания, отделяне на съдържанието от елементите за управление, висока скорост, добра четимост на текста, текстови алтернативи на изображенията и др.), информацията се намира лесно и навигацията е удобна.

Всичко това е предпоставка посетителят да се връща отново и отново. Иначе казано, това е начин фирмата да запази и увеличи посещенията на своя сайт, да повиши конкурентоспособността си, а оттам и продажбите на своите услуги и/или продукти.

Периодично обновяване на съдържанието и визията на сайта

За да може сайтът да привлича и задържа вниманието на потребителя, както и да работи ефективно за постигане на целите, заложени при разработката му (представяне, промоция, увеличаване на продажбите и т.н.), е добре съдържанието и визията му да се обновяват на всеки 2-6 седмици.

Обновяването на визията не означава смяна на дизайна, но е добре да се добавят нови функционалности и чисто визуални елементи, които биха били полезни и атрактивни за потребителите.

Що се отнася до обновяването на цялостната визия на сайта, добре е това да става регулярно, но не и прекалено често. Уебпространството се променя динамично - както в технологично, така и във визуално отношение. Затова трябва да сте с нагласата, че сайтът трябва да се променя съобразно тенденциите на променящата се виртуална бизнес среда.

Добра практика е да имате консултант, който да ви разяснява ситуацията в реално време.

Онлайн реклама с интерактивен криейтив, или промоцията като забавление

Онлайн рекламата с уникален сценарий е царицата на виртуалното пространство. По неповторим начин рекламните кампании в интернет привличат и задържат вниманието на целевата аудитория към даден продукт или услуга.

Основните видове криейтив са забавните игри, онлайн инструментите с персонализиране на съдържанието, интерактивните тестове (вкл. калкулатори и тийзъри), онлайн състезания и конкурси и други. Забавният и оригинален интерактивен криейтив води до по-трайно и емоционално осъзнаване на рекламното послание и задържане на вниманието върху бранда/продукта за по-дълго време, сравнено с другите медии.

Наред с всички останали свои преимущества онлайн рекламата позволява да се натрупват бази данни от целеви групи с имена, имейл адреси и друга информация, а оттам и да се работи за повишаване на лоялността към марката/продукта с директни кампании и осъществяване на моментални продажби.

Създаване и участие в корпоративни блогове и социални мрежи

Корпоративният блог е сред водещите инструменти на ефективната онлайн комуникация. Блогът и неговото по-ефективно използване трябва да са сред задължителните елементи на маркетинговите стратегии на компаниите в България, които се стремят към оптимизиране на своите разходи за онлайн реклама.

Създаването и поддържането на блог е ефективен инструмент, който не изисква сериозни финансови инвестиции, а само време за обновяване на съдържанието. За сметка на това той предоставя възможност чрез неформална двустранна комуникация да се изградят по-лични отношения с клиентите.

Чрез него може индиректно да се популяризира една търговска марка, както и да се получи бърза и в много случаи навременна обратна връзка с потребителите. Чрез неформалната комуникация може да се изградят лични отношения с клиента и по този начин да се спечели неговото доверие.

Социалните мрежи са друг маркетингов инструмент, който става все по-важен за комуникацията с потребителите по света, а от скоро и в България.

Със своите уникални възможности интернет промени маркетинга. Стъпка в правилната посока за всяка една компания в България е да го припознае като най-гъвкавия съвременен канал за комуникация.

Онлайн присъствието и представянето на модерната компания чрез нейния сайт или други комуникационни дейности определят изхода от участието й в битката за клиенти, осигуряват й водещи позиции сред конкурентите и реализация на по-големи печалби.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 1 минута

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 17 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 1 час

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 2 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 4 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 5 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.