0

О ще двама висши служители на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) вероятно ще бъдат освободени днес, съобщи говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Очаква се това да бъдат шефове на дирекции.

Зоя Димитрова заяви, че журналистът Огнян Стефанов е бил пребит, за да му се "затвори устата", защото иначе щял да каже кои са му информаторите и кой стои зад сайта "Опасните".

След публикация в "Опасните", че Алексей Петров, съветник на председателя на ДАНС, се занимава с преразпределяне на контрабандни канали, на 22 септември Стефанов алармира публично, че е подложен на натиск и заплахи от лица, свързани със спецслужбите.

Според Зоя Димитрова е въпрос на "най-обикновен анализ" да се разбере кой стои зад побоя, а Алексей Петров не е заподозрян.

В протокол от разговора на депутати от парламентарната вътрешна комисия в ДАНС, който беше публикуван преди седмица в "Труд", главният директор на Дирекция "Контраразузнаване" Цветлин Йовчев казва:

"На 21.08.2008 г. ..ми се обади г-н Сертов и ми съобщи, че е установено категорично кой стои зад сайта "Опасните" - журналистът Огнян Стефанов. В разговор на 25.08.2008 г. сподели, че е притеснен, че в сайта се съдържа вътрешна информация от ДАНС - детайли от проведени между него и журналисти много лични срещи. Има установени безспорни факти, че именно Стефанов стои зад този сайт, а това е атака срещу правителството. Затова е необходима някаква проверка. На 26.08.2008 г. ми разпореди да предам на Вл. Писанчев да извърши спешна проверка - разпечатки на установки на телефони на Стефанов."

Уволненият вчера зам.- директор на агенцията ген. Иван Драшков е подкрепил протестна подписка срещу зам.- председателя на парламентарната вътрешна комисия Татяна Дончева, беше оповестено на пресконференцията. Официалният мотив за отстраняването му е "за уронване престижа на ДАНС".

Малко преди пресконференцията министър-председателят Сергей Станишев заяви в Народното събрание, че "председателят на ДАНС Петко Сертов е представил достатъчно аргументиран доклад за освобождаването на заместника си."

Но

премиерът съжалявал за оставката на Драшков,

който се ползвал с добър авторитет в областта на националната сигурност и имал своя принос в последните години.

"Агенцията обаче беше създадена с ясната цел да се бори с организираната престъпност и за да се случи това, трябва да има ясен вътрешен ред, спазване на законите и авторитета на ДАНС", допълни Станишев.

На 14 август, когато шефът на ДАНС Петко Сертов бил в отпуск, Драшков е подписал заповед за откриване на информационното дело "Галерия", по което са разработвани журналисти, съобщи Зоя Димитрова.

По-късно подписката в ДАНС срещу Дончева била заради огласяване на информация. Подписалите агенти изпратили доноса на президента Първанов, премиера Станишев, председателя на парламента Пирински и председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов.

В момента тече проверка на Военна прокуратура за изтичане на информация от ДАНС.

"Какво е казал Румен Петков...

ако някой иска сам да се уличи в близки връзки с някои групи от ДАНС, няма да му преча". Така депутатът от БСП Татяна Дончева отговори на въпрос за коментара на бившия вътрешен министър.

Днес той определи като груба грешка отстраняването на Драшков и прогнозира, че в агенцията ще има още оставки на хора, които няма да приемат уволнението му.

Според Румен Петков е очевидно, че се е провела кампания срещу вече бившия зам. - председател на ДАНС, но не коментира откъде и от кого.

Петков не смята, че атаката срещу Драшков е атака и срещу него. "Това са въпроси не за пред медиите, а въпроси, които трябва да бъдат поставени пред партийните органи", така Румен Петков коментира пред Дарик радио днешни публикации, в които е цитиран, че има намерение да поиска оставката на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев.

Попитан дали ще повдигне темата на предстоящия конгрес на БСП, той отговори, че форумът е през ноември. "По принцип съм търпелив човек, но не чак толкова", каза Петков.

Запитана дали е очаквала Иван Драшков да бъде уволнен, Дончева отговори: "Ако сме нормална държава, би трябвало. Нали си представяте как шефът на ЦРУ ще спретне подписка срещу един сенатор и ще остане на поста си".

Информационното дело "Галерия"

не е водено съгласно вътрешно-нормативните актове на председателя за оперативния отчет. Целите, които са поставени, не са постигнати, съобщи по-рано днес Държавната агенция "Национална сигурност".

Повод за доста закъснялата реакция е скандалът с изтеклите от агенцията сведения и писмото,изпратено от Съюза на издателите в България и Съюза на българските национални електронни медии.

Ръководството на ДАНС признава за точни изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че

делото "Галерия" се отклонява от първоначално поставените цели.

Събирана била информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се съотнесе към предмета на делото. Проверявана била фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани били (в повечето случаи немотивирано) разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати, признават от ДАНС.

Не били проверявани служители на ДАНС, (с едно изключение), които по закон единствено носят отговорност за защита на класифицирана информация. По това дело законно били използвани специални разузнавателни средства спрямо един журналист.

След като се запознал с цялото събрано до момента дело, председателят на ДАНС разпорежда "незабавна проверка за основанията и какви действия са предприети от Дирекция "Сигурност на ДАНС", както и комплексна проверка на Дирекция "Сигурност на ДАНС" за времето след 1 юни 2008 г.

В съобщението се посочва, че във връзка с комплексната проверка били ограничени правомощията на Владимир Писанчев, директор на Дирекция "Сигурност на ДАНС".

За същия Писанчев първо беше съобщено, че е отстранен от агенцията, а след това той заяви, че това не било вярно.

Събщението на ДАНС завършва с емоционални декларации и обещания, че "трябва да се налагат всички европейски добри практики на работа", че "ясно съзнаваме колко тежки са последиците за доброто име на агенцията, което тя тепърва налага с работата на всички свои служители".

Ръководството на ДАНС било готово да декласифицира ИД "Галерия" и да предостави пълен или частичен достъп до него по Закона за достъп до обществената информация.

Коментар по скандалите в ДАНС днес направи и президентът Георги Първанов.

"Очевидно ДАНС има проблеми във функционирането на самата служба", каза президентът в отговор на въпрос как коментира отстраняването на Иван Драшков от поста зам.- председател на ДАНС.

"Очевидно начинът, по който беше сглобена механично тази служба не е най-работещият. Трябва да се намерят механизми, за да се превърне в една структура, която да е действена, ефективна и да си изпълнява функциите. Трябва да е на нивото на очакванията на обществото.

Какви ще бъдат промените, аз не мога да коментирам, защото това е работа на самото ръководство и, разбира се, на министър -председателя, който наблюдава службата", заяви държавният глава.

На въпрос как ще коментира публикуваното в "Труд" изказване на Румен Петков, че оставката на Станишев е важен въпрос, който трябва да се обсъди, Първанов отговори, че не е запознат с подобно мнение.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 8 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 48 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 49 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 57 минути

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 2 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна