0

Волфганг Рутенсторфер започва кариерата си в OMV през 1976 г., когато компанията е най-големият енергодоставчик в Централна Европа. През 1992 г. той влиза в управителния й съвет, от 1997 до 1999 е държавен секретар в министерството на финансите. През 2000 г. Рутенсторфер се връща в OMV, а две години по-късно е избран за генерален директор.

Рутенсторфер иска да засили позициите на компанията в Източна Европа, без обаче да изпадне в зависимост от Русия. Един от начините е чрез газопровода "Набуко", който трябва да мине и през България.

- Господин Рутенсторфер, ако газопроводът "Набуко" не достигне Западна Европа, ще стане ли и във вашия кабинет неуютно и студено?

- Нещата не са толкова драматични. Въпросът е своевременно да открием алтернативни газови ресурси за Европа. Мисля, че тръбопроводът ще изпълни задачата си.

- Строежът трябва да започне през 2008 г. Може ли графикът все още да се спази?

- Това продължава да бъде наша цел. Ако не можем да спазим графика, тогава първият газ също няма да потече през 2012 г., както е планирано.

- Къде може да се провалите?

- Не разглеждаме въпроса за провал, а как можем с нещо да помогнем. Но "Набуко" е комплексен проект. Във финалния етап на строежа по 30 млрд.. куб.м газ трябва да се транспортират от Иран, Ирак, Египет и Афганистан през Турция и Източна Европа до западните държави.

Ние действително сме водещ, но в крайна сметка само един от шестте партньора в консорциума, който развива проекта. Естествено има по-стабилни региони от Близкия изток и, разбира се, процесът на разбирателство сред партньорите невинаги е лесен.

- Имате ли поне подкрепата от Брюксел?

- Получаваме многобройни признания от Брюксел, че ЕС подкрепя проекта. В скоро време дори трябва да бъде избран и координатор на ЕС за "Набуко".

- Ако не е проблемът с Брюксел, тогава може би с Русия? "Газпром" вече планира конкурентен проект "Южен поток".

- Не смятам "Южен поток" за конкурентно трасе, а за допълнение. "Набуко" и "Южен поток" могат да се слеят в България и оттам газът да се разпределя в западна посока. "Южен поток" не може да промени значението на "Набуко".

- "Газпром" проявява ли интерес да се включи в "Набуко"?

- "Газпром" не са идвали при нас.

- Всъщност отдавна трябваше да се присъедини още един партньор - "Газ дьо Франс" (Gaz de France). "Газпром" ли блокира разговорите?

- Досега в консорциума е нямало повод да решаваме за още един партньор.

- Какво е вашето мнение?

- "Набуко" трябва да послужи за разработване на допълнителни газови доставки за Западна Европа освен тези от Русия. Искаме да диверсифицираме снабдяването. От друга страна, Русия е и остава най-големият играч на пазара на газ.

- Колко голямо е влиянието на Турция върху проекта?

- Каквото каже Турция, вече има тежест. Без Турция "Набуко" не може да се осъществи. Тя е мостът към Близкия изток. И логично е, че страната иска дял от тръбопровода. Турците искат газ на добра цена. Другите проекти като "Южен поток" заобикалят Турция.

В неделя турците гласуваха за нов парламент, сега трябва да решат какво наистина искат.

- Звучи сложно.

- С удоволствие бих добивал газ и пред портите на Виена. Но това няма да е достатъчно.

- Какви биха били последствията, ако "Набуко" умре?

- Алтернатива е Европа да внася повече втечнен газ с кораби. По този вариант вече работим допълнително. Газът се охлажда със скъпоструващ механизъм, за да се транспортира. Но сигурността на доставките не е толкова висока, както с тръбопроводите, тъй като корабите могат да отидат навсякъде.

- За да спасите "Набуко", бихте ли подкрепили например влизане на "Газпром" в OMV?

- С "Газпром" на различни нива поддържаме добри бизнес отношения. Но в момента не стои въпросът за включване на акционерно ниво.

- "Набуко" не е единствената тема, по която срещате трудности. Вашето изявление да преговаряте за придобиване на унгарската МОЛ (MOL) предизвика по-скоро недоволство сред унгарците. Умно ли постъпихте, като оповестихте намерението си?

- Имахме възможност да увеличим дела си в МОЛ от 10% на 18.6%. И го направихме. Виждам цяла редица транзакции в Централна Европа, които ще излязат наяве. Ние сме водещ концерн за газ и петрол в Централна Европа и за да разширим позицията си, трябва да се подготвим за тази вълна на консолидиране. И го правим.

- Засега обаче притежавате само 18.6% от МОЛ. Какво можете да направите с тях?

- Позиционирали сме се добре - ние сме най-големият акционер в компанията. Вместо да разговарят с нас, в MОЛ вероятно се виждат принудени да купуват собствените си акции. Сега те притежават на практика една трета от собствената си компания и всъщност трябваше да отправят оферта за придобиване. Сега пазарът трябва да задава въпроси.

- Кои?

- Например защо едно предприятие се изкупува само. Познавам много малко подобни случаи. Или защо мениджмънтът използва парите на акционерите, за да вдигне скъпа защитна стена.

- Като голям акционер ще настоявате ли и за място в надзорния съвет?

- В момента това не стои на дневен ред.

- Какво ви привлича в МОЛ? Маржът?

- Относително погледнато, МОЛ печели повече от OMV?- Унгарските рафинерии имат някои предимства, които позитивно въздействат върху маржа. Те са свързани директно към руската нефтопроводна система. Така логистиката става изгодна. Компанията обаче извърши и редица правилни ходове.

В точния момент МОЛ създаде възможности за преработване и на тежък нефт. А пък силата на OMV като интегрирана компания е в това да може да използва потенциала на цялата верига от силно интернационализирания добив на нефт и газ, през рафинериите и бензиностанциите до бизнеса с газ. Това създава нужната стабилност на пазарите.

- А можете ли точно да прецените МОЛ? Когато купихте румънската "Петром" (Petrom), очаквахте инвестиционни разходи, които в крайна сметка се оказаха твърде ниски.

- Рафинериите на "Петром" са напълно друг случай. Инвестициите там действително се покачиха. Въпреки това високите цени на петрола ни позволиха да спазим графика и да интегрираме компанията. В Румъния съществува още значителен потенциал. МОЛ е нещо друго, тя не трябва да се преструктурира.

- Какво би получил МОЛ от партньор като OMV?

- Съвместно бихме могли да развием много по-големи проекти. Едно сливане би освободило значителен ефект на синергия.

- А можете ли да си позволите придобиване?

- Нямаме никакви дългове и разполагаме с много кеш.

- Ако се стигне до вдигане на капитала в МОЛ, какво ще направи вашият най-голям инвеститор - австрийската държава?

- Вдигане на капитала в момента не е актуално. Австрийското правителство оповести, че няма да участва в подобен ход. Все пак участието не трябва да пада под 25%, така е законово регулирано. По този начин и с втория голям акционер - International Petroleum Investment Company от Абу Даби, структурата на собственост е стабилна. Не се предвиждат промени.

- Австрийската държава стои ли зад всички операции на OMV?

- За нашите цели и стратегия имаме пълното одобрение на надзорния съвет.

- А усетихте ли достатъчно подкрепа, когато наскоро предприехте дългосрочен проект за добив на газ в Иран и си навлякохте критики от Вашингтон?

- Външната министърка (г-жа Урсула Пласник - бел. ред.) ясно посочи, че Австрия не е 51-ият щат на САЩ. Нищо повече не мога да допълня.

- Смятате ли за подходящо да инициирате бизнес с Иран при сегашната политическа ситуация?

- Не сме действали по момента прищявка. За нас е от значение да гарантираме сигурността на енергийните доставки. И Иран играе важна роля в това.

- Изненада ли ви острата реакция от САЩ?

- Решенията на други страни извън ЕС за нас не са решаващи. Придържаме се към всички валидни за нас международни закони и разпоредби. Освен това трябва да се забележи, че политика понякога не действа така дългосрочно, както бизнесът с нефт и газ. Нашите проекти продължават по 20 години и повече.

Ние и други европейски компании действахме и в Либия, когато страната все още беше в "Оста на злото". Днес Либия отново е ухажвана и ние сме там.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 15 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 47 минути

Студиото може да отвори врати още това лято

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 1 час

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

<p>НС&nbsp;гласува искането за освобождаване на Желязков от председателския пост</p>

НС гласува искането за освобождаване на Росен Желязков от председателския пост

България Преди 1 час

Корнелия Нинова заяви, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 1 час

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Как се лекува коклюш

Как се лекува коклюш

България Преди 2 часа

Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области у нас

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 2 часа

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 2 часа

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

д

Тапа на границата: Колона от тирове блокира "Дунав мост 2"

България Преди 2 часа

Товарните автомобили не мърдат часове наред

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк