1

QR код, е специфичен матричен баркод. Той се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон.

Изключително лесно е да се борави с него и е страхотен инструмент за споделяне на всякаква информация. Кодовете без проблем могат да се разчитат от всеки модерен телефон с камера.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯ 10 НЕСТАНДАРТНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА QR КОДОВЕ

QR кодът за първи път се появява в Япония през 1994 година. В Азия тези баркодове се използват масово, а в останалите части на света са все по-популярни, пише изданието CNBC.

Възможностите за поставяне на такива кодове са безкрайни. Може да се сложи дори върху плод и да осигури на клиента информация за полезните вещества и витамини, съдържащи се в него.

Биткойните - валута на бъдещето или трик за избягване на данъци

10 сбъднали се прогнози на Бил Гейтс от 1999 г.

"Можете да намерите QR кодове, както в големите верига магазини така и дори на щандове за снаксове и улични търговци", категорична е 23-годишната Ли Йонг, която рядко носи пари в брой със себе си. 

Просяците предлагат и QR кодове, за да събират милостиня
Просяците предлагат и QR кодове, за да събират милостиня

В Китай прилагат QR- кодовете в най-разнообразни сфери, за които не бихте предположили.

За дарения на просяци

Дори просенето става дигитално в Китай, благодарение на навлизането на мобилните портфейли там.  През последните години покрай метростанциите, често може човек да види просяци, които използват мобилни телефони, за да поискат пари.

Те не са типичните бездомници или наркомани, които се наблюдават в други градове. Те просят със QR код, който дава информация защо се нуждаят от парите, а някои от тях дори имар пост терминали, съобщава Еteknix.

Местните ги наричат "QR Code Beggars" или „QR бездомници“. Те изпозлват различни платформи за онлайн протфейли, тъй като не събират дребн монети, а искат получават милостинята електронно.

"С този вид дарение минувачът няма как да ни каже, че няма дребни, тъй като телефонът му почти винаги е в него", коментира пред сайта жена, която проси по улиците и от близо година използва QR код.

Един от просяците, който често може да бъде срещнат по улиците, страда от психично заболяване и QR кодът му е създаден от негови близки, за да може всеки, който желае да разбере повече за него и проблемите му.

Чрез този метод на дарение, хората стават съпричастни към бездомните, тъй като се запознават с неговата история, а именно как е стигнал до улицата. Все по-често се случва определени хора да дават по-голяма сума на скитника, тъй като прочетеното за него ги шокира и в същото време натъжава. Така те смятат, че все пак могат да дадът повече от себе си.

Иформация за храни и напитки

QR кодовете дават информация в магазините за хранителните продукти и техния прозход
QR кодовете дават информация в магазините за хранителните продукти и техния прозход

QR кодовете вече могат да бъдат намерени и в менютата на ресторантите в Китай. Дори дистрибуторите на храни се възползват от QR кодовете.

Например те ги използват в щандове за плодове и зеленчуци, така че клиентите да могат да научат произхода на дадения продуктот, от коя ферма е, как е транспортиран.

В същото време винопроизводителите използват QR кодовете като начин за доказване автентичността на източника на бутилка, реколтата, както и интересна информация за любителите на виното.

QR кодове върху хора

QR кодовете могат да бъдат отпечатани и върху хората. Китайският изпълнител Вей Чен отпечатва код като временно татуировка на врата си, за да даде послание на феновете си на поп концерт в Пекин преди няколко години.

Певецът Вей Чен отпечатва код като временно татуировка на врата си, за да даде послание на феновете си на поп концерт в Пекин
Певецът Вей Чен отпечатва код като временно татуировка на врата си, за да даде послание на феновете си на поп концерт в Пекин

(В случай, че сте любопитни, съобщението гласяло: "Ще бъдете ли с мен за цял живот?").

QR кодовете се използват и за мъртвите хора

Тъй като китайците вярват, че QR кодовете са създадени, за да останат вечно и дори започват да гравират надгробни плочи с цел да се запамети историята на живота на покойниците - чрез биографии, снимки и видеоклипове.

"В днешно време хората трябва да почитат своите починали близки по съвременни начини", коментират от ръководството на Китайската погребална асоциация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@