Фрагменти 48: Гогол и неосъветска Русия
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Войната в Украйна не е „братоубийствена“

Помните ли Гогол в „Шинел“, който казва на едно място така: „Ничего нет сердитее всякого рода департаментов, полков, канцелярий и, словом, всякого рода должностных сословии. Теперь уже всякой частный человек считает в лице своем оскорблением все общество“?

***

Дори и да не, тук имаме две нива на ирония: едното е „по-вкусното“ (Николай Василич е украинец, който съвсем естествено пише на руски и се е записал с прословутите „златни букви“ в руската литература), а второто – да го наречем, „по-горчивото“. И то е, че геният от Великі Сорочинці (или, разбира се, Великие Сорочинцы), Полтавско, сякаш е предвидил соцмрежите в момента, особено в това състояние на война – т.е., че всяка лична обида сякаш се превръща в обида за цялото общество.

***

А то може и да не е така – нито при иронията на Гогол, нито в момента. Бог знае, а (да напомним великия сарказъм на Илф и Петров към съветската богоборческа власт) понеже няма Бог, значи никой не знае.

***

Най-голямата ирония обаче би се съдържала във факта, че Гогол се смята за руски писател, и би бил изумен, ако гледаше някъде отгоре (или отдолу, заради небогоугодните си писания като вечерите в Диканка или пък „Женитба“, хаха) как личната му идентичност е разцепена на две днес, и руската държава напада и убива в украинската.

***

В неосъветска Русия днес обичат да го цитират, особено онова на Тарас Булба към сина му Андрий (пардоне моа за русофилите, Андрей, ако ми се схваща намигането) - "я тебя породил, я тебя и убью"

***

Но ние днес, като европейци, би трябвало да си задаваме и въпроса „имам ли неотменното право да те убия, само защото (съм решил, че) съм те създал“. Помислете.

***

Помислете и за факта, че при Гогол в случая става въпрос за непроходими запорожки казаци и колективистична култура, според която вертикалното патриархално взима връх. В други недоразвити обществено-литературни отношения (например), последният мохикан Ястребово око предупреждава своя Ункас (поне според Дж. Фенимор Купър), че има „родово“ право да го убие.

***

Защо пак посегнах към тази щекотлива културна тема? Много просто – заради възцарилото се у нас обществено мнение на сума ти „неумелые“ (инепти?) у нас, според което ние не бивало да бързаме да заемаме страна в тази ужасяваща, братоубийствена война.

***

Пардоне моа – „братоубийствена“ в случая звучи като руски имперски термин от от 19-ти век, защото руснаци и украинци отдавна не са братя, още от „Голодомора“ насам. Колкото и да са воювали рамо до рамо в Отечествената. И всички руски приказки за украинските колаборатори тогава не отменят Бабий Яр.

***

(Тук само да напомня на определена прослойка: докато вие нещо там си спорите ожесточено, а аз философизирам, съвсем реални хора умират съвсем реално в „специалната операция“ на Путин.)

***

Никой от нас не е чувал ракетните удари, самият ужас на войната, на никой от нас не му се е случвало да му се пукнат тъпанчетата от ракета в близост.

***

Баба ми, софиянка, по едно чудо преживяла съюзническите бомбардировки, ми разказваше най-вече за звука, за истинския ужас от самия звук на бомби. Освен от животинския страх за себе си.

***

Така че всеки, който у нас се изказва за „спациалната операция“, да си затваря устата и да има предвид, че не е чул бомба в близост, която да му разпори ушите, освен всичко друго.

***

И, разбира се, дано никога не я чуе.

***

В този прословут „ред на мисли“, никой от нас тук не е жертва, ако не броим истината.

***

Към голямата група хора, за които Русия – въпреки нечовешката агресия – продължава да бъде знаме (само средното зелено „случайно“ сменено със синьо, нали): дами и господа когнитивно предизвикани, другари мои, ако не бяха ЕС и НАТО, сега – както е казал учителят Дънов – можеше и да ядете дървото. Казвам го с цялата си остатъчна елегантност. (То, впрочем, не е късно – и тогава никви нископлатени или обикновени „полезно-идиотски“ дрънканици няма да имат никакво значение.)

***

Досущ както сме го яли това дърво в привременното руско управление (поклон пред воините на имперска Русия за Освобождението, да не решите, че съм го забравил), но най-вече в годините 1945-1985.

***

Нашите най-велики възрожденски фигури – от Раковски до Захарий, че и Вазов – отдавна са ни предупредили, но няма кой да ги прочете в цялост. Отчасти и заради факта, че на когнитивно предизвиканите им е било преподавано по съветски учебници.

***

А вие продължавайте с простоватия „дигитален грохот“, според сполучливия израз на моя съмишленик и колега антрополог проф. Ивайло Дичев.

***

Най-лошото е, че не само нямаме съгласие по съвсем прости културологични въпроси, а дори напротив: имаме, по моему, срамна путинофилска (а защо не и чисто русофилска) омилетика в определени медии, пришпорена и от определени партии.

***

Има и още: например subversion и сингуларност, ще ме прощавате за мултилингвистиката. Първото се мъчи, опозиционно или не, да омаловажи и смачка усилията на проевропейщината; това само по себе си не е лошо, но има и лоша новина, и тя е, че трябва да заемем твърда позиция по редица въпроси. (Което, в точно този формат, изглежда културологично и политически невъзможно.)

***

Второто е по-сложно, дори извън математическо-айнщайновия смисъл – древните римляни също са имали на моменти този проблем (тук напълно изключвам днешното му значение, свързано с ASI, artificial super intelligence). „Singularitas“, както е в оригинал, означава нещо като „единно обществено мнение“ (включително и според мойта лингвистична трактовка); измислено е по време на Републиката, малко след братята Гракхи. Дори римските граждани (cives) чувстват, че има нещо такова като обединение за общи цели, колкото и да им се критикува. Т.е. „сингуларността“ в културен смисъл е нещо, което на нас като общество решително ни липсва.

***

Добре, днес при нас, разбира се, е далеч по-сложно. Ние, като общество и доминантен културен код, приличаме на крокодилите, оцелели като едни от най-старите животни изобщо – най-вече чрез това да бъдат тъпи, агресивни и всеядни.

***

И чието средно IQ е със стайна температура.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности