ЧЕЗ и ЕВН са превели част от дълга си към НЕК
Източник: netinfo
8

О бщо двете дружества "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" са превели към НЕК през вчерашния ден, 17 март 2014 г., сума в размер на 8 072 719 лв. като до края на март са предвидени още две плащания, съобщиха от ЧЕЗ.

"Приветстваме подхода на независимата ДКЕВР да се търси прагматично и професионално решение на проблемите чрез преговори с НЕК и в условията на открит диалог и равнопоставеност", посочва Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.

За нас стабилността на енергийната система на България и енергийната сигурност на страната са от първостепенна важност. Енергийната система на всяка държава е едно неделимо цяло и тя, подобно на всяка верига, е толкова силна, колкото е силно нейното най-слабо звено, добавя Докладал.

Докладал посочва, че плащането към НЕК е израз на добро желание за стартиране на действителен диалог.

От компанията коментираха, че са заявили пред ДКЕВР непризнатите си разходи за зелена енергия още миналата година при подаване на ценовото си заявление и ще го направят и сега.

ЧЕЗ: Загрижени сме за ситуацията в енергийния сектор и призоваваме проблемите да се решат прозрачно и професионално.

В позиция на дружеството се казва, че ЧЕЗ спазва нормативната уредба на страната и се ръководи от принципа на върховенството на закона. Спазването на лицензионните ни задължения е приоритет, за да се гарантира сигурността на цялата енергийна система, а осигуряването на финансовата стабилност на "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД е основен лицензионен ангажимент на дружествата, отбелязват от компанията.

Дружествата от групата на ЧЕЗ в България не са спирали плащанията си към Националната електрическа компания (НЕК) и стриктно изпълняват задълженията си по двустранните взаимоотношения, се посочва още в съобщението.

От страна на НЕК задълженията за компенсиране на разходите за изкупена по преференциални цени електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и когенерации, не се изпълняват последователно и законосъобразно,

изтъкват от ЧЕЗ. Дружеството припомня, че методиката за компенсация на разходите за зелена енергия, приета от ДКЕВР от юли 2012 г. е била отменена от ВАС през ноември 2013 г.

В ценовото си заявление пред ДКЕВР за ценовия период 2013-2014 г. от ЧЕЗ са поискали признаването и компенсирането на извършените разходи за изкупуване на електроенергия от ВЕИ и комбинирано производство за периода, но до момента няма решение на регуклатора по казуса

"ЧЕЗ Електро България" е приключило изминалата година със загуба от 16,4 млн. лева основно заради намаленията на цените през 2013 г., отчитат от ЧЕЗ. Обезпокоени сме, че в публичното пространство се отправят обвинения, които макар и напълно неоснователни, биха могли да окажат негативно влияние върху пазара на ценни книжа с всички произтичащи от това последици, заявява ръководството на компанията.

От края на 2012 г. компаниите "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" са публични и акциите им се търгуват на БФБ.

Намаляването на цените на електроенергията на три пъти през 2013 г. бе реализирано основно за сметка на електроразпределителните дружества и доведе до рязко понижаване на дела на ЧЕЗ в крайната цена - от 9% в началото на 2013 г. до 0,90 процента в момента. Общо през 2013 г. делът на ЧЕЗ намаля с 90 процента, докато делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11 процента и в момента е 82,45 на сто от крайната цена, припомнят от дружеството.

Дружеството ЕВН е превело 32 млн. лв. към НЕК като краткосрочно финансиране

Кризата в българската енергетика не е създадена от нас и тя може да бъде преодоляна единствено и само чрез нови правила в системата, каза на пресконференция в БТА председателят на УС на "ЕВН България" Йорг Золфелнер. Без да се отказваме от нашите права относно нашите вземания, ЕВН ще помогне за постигането на тези нови правила, като предостави краткосрочна ликвидност в размер на 32 млн. лв. на НЕК, обяви Золфелнер.

Готови сме за диалог, заяви Золфелнер. Той каза, че сумата е 32 млн. лв., просто защото в момента ЕВН не може да преведе повече пари. Средствата вече са преведени. Точно преди година ние съобщихме, че в енергийната система има голям недостиг на средства и недофинансиране; за една година проблемът не само не бе решен, но и продължава да се задълбочава, което личи от изявленията на НЕК, ДКЕВР и министъра на икономиката и енергетиката, каза Золфелнер.

ЕВН направи своя преглед на събитията, довели до тази ситуация

Държавата е поела ангажимент да изкупува цялата произведена от ВЕИ енергия, ДКЕВР трябва да разпределя тези разходи справедливо към всички потребители като логиката при определяне на цените е разходите да са равни на приходите за една календарна година. Снабдителните дружества трябва да заплатят зелената енергия и после да получат тези пари от НЕК, посочи Золфелнер и добави, че това е справедлив механизъм, съобразен с европейското законодателство. Той работеше до 2012 г., когато от 1 юли ДКЕВР извърши изненадваща промяна, след като се видя, че одобрените от регулатора цени не са достатъчни, за да покрият реалните разходи за зелена енергия, посочи шефът на ЕВН България.

Йорг Золфенер отбеляза, че ДКЕВР е намерила изход като е променила методиката и е дала право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕРП-тата са платили на ВЕИ производителите за изкупувана от тях енергия.

От юли 2012 г. "ЕВН електроснабдяване" бива компенсирано само частично за направените от него разходи и така дружеството е принудено да финансира НЕК за наложени му от закона разходи в размер на 248 млн. лв., сочат още данните на ЕВН.

Дружеството припомни, че методиката на ДКЕВР е била атакувана във ВАС и впоследствие отменена през ноември 2013 г. Вместо ДКЕВР веднага да вземе решение как да бъдат уредени взаимоотношенията между дружествата, такова решение няма и това според съдебната практика означава, че действа старата законова уредба - тоест НЕК трябва да компенсира на ЕРП разходите за зелена енергия, е позицията на ЕВН.

На това основание от март до юни 2013 г. ЕВН си е прихванало 104 млн. лв. , съобщи Золфелнер и добави, че прихващането на средства е законово признат способ и се прилага широко. Към настоящия момент ЕВН все още не е получило 144 млн. лв. дължими за енергия, изкупувана по преференциални цени, каза още главният мениджър на дружеството.

Золфелнер заяви, че ЕВН многократно е представяла пред ДКЕВР тези свои разходи, а самата НЕК е поискала в своето ценово заявление през пролетта на 2013 г. средства за компенсиране на електроснабдителните дружества, което означава, че и НЕК признава тези средства за дължими. От ЕВН съобщиха, че от 1 юли 2012 г. досега на написали общо 105 писма, от които 51 до ДКЕВР и до другите държавни институции за да ги информират за проблема. Въпросът бе поставян и пред всеки от шестивата нови председатели на ДКЕВР и седмината нови изпълнителни директори на НЕК за последните 20 месеца, каза Йорг Золфелнер.

Всички спорни въпроси между България и ЕВН са въпрос на арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон,

отбеляза Золфелнер. Министърът на финансите е упълномощен да координира действията в тази връзка, добави той. Золфелнер бе категоричен, че

ЕВН ще обжалва наложеното наказателно постановление от ДКЕВР от 1 млн. лв.

Золфелнер заяви също, че в обявеното публично вече предложение за нови цени на енергията от 1 юли 2014 г. дружеството е калкулирало непризнатите си досега разходи за зелена енергия.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 36 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 37 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 3 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат