2

Б ългарският ансамбъл по художествена гимнастика заслужено взе приза за отбор на годината. На сцената гимнастичките ни блестяха. 

Така "златните ни момичета", които спечелиха общо 81 медала за България, получиха наградата за трети път. Те бяха наградени лично от министъра на спорта Красен Кралев.

Златните момичета - уникално красиви в Снимки. Вижте спортистите на годината

Момичетата на Ина Ананиева преминаха през изключително емоционална година, изпъстрена както с много трудни, така и с много успешни моменти, кулминацията на които бе спечелването на бронзовите медали от Олимпиадата в Рио де Жанейро. Само преди месец бе и бенефисът им в зала "Арена Армеец", където се появи и Цвети Стоянова, паднала през юни от шестия етаж на блока, в който живее. Залата бе препълнена

Препълнената "Арена Армеец" на крака за Цвети Стоянова

Вижте момента, в който Цвети на крака поздравява препълнената "Арена Армеец"

Именно Игрите в Рио се оказаха и последното състезание за златните ни момичета, които обявиха края на своята изключително успешна спортна кариера.

"За нас е огромна чест да сме тук тази вечер и да спечелим тази награда за трети път.

Искам да благодаря на Българската федерация по художествена гимнастика, на Илиана Раева, на Ина Ананиева и разбира се на момичетата. Има много неща, които ще ни липсват, но това, което ще ни липсва най-много е да се състезаваме за България", заяви развълнуваната Ренета Камберова. 

Любомира Казанова се отказа от художествената гимнастика

“Мога да кажа, че беше много тежка година за нас, но наистина един щастлив край за отбора, за мен, за целия екип”, сподели треньор номер 1 на България за 2016 година Ина Ананиева.

Златните момичета на България - СНИМКИ

Ананиева спечели отличието на церемонията “Спортист на годината”, след като изведе националния ансамбъл по художествена гимнастика до бронзов медал на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото.

“Мога да кажа, че беше много тежка година за нас,

за никого не е тайна през какво преминахме в последните месеци преди Олимпиадата.

Но наистина един щастлив край за отбора, за мен, за целия екип. Заслужаваше си всяко едно изпитание, през което преминахме. Коства ми много стрес, много отрицателни емоции, не са само положителните. Отрицателните емоции много бързо се забравят, след такъв успех – олимпийски медал, отрицателните се забравят и остават само хубавите”, каза Ананиева след церемонията.

Ананиева обясни и оттеглянето си като треньор: 

“Няма да се откъсна изцяло от спорта и от това да бъда треньор, но ще се откъсна от този стрес и това ежедневие, което ни съпътства, няма как да продължавам да работя на тези обороти. Висока е цената на успеха, но всеки един треньор и състезател е наясно с какво може да се сблъска. За абсолютно нищо не съжалявам и ако трябва да се върна последните 7 години, бих го извървяла по същия начин този път”, допълни тя. 

Топ 5 на постиженията на златните ни момичета

С коя музика златните момичета завоюваха медали

 

Спортист на годината стана Мирела Демирева,

която взе сребро от Олимпийските игри. „Аз от малка искам да скоча световния рекорд на висок скок, в крайна сметка винаги си казвам: „Защо пък не?“, сподели спортист номер 1 на България за 2016. 

"За мен 2016 година е годината на мечтите. Най-сладкият момент беше, когато знаех, че правя щастлива цяла България“, сподели Елица Янкова, която остана втора в класацията „Спортист на годината“, и също се върна с медал от Рио.

„До този момент това е най-успешната година за мен. Надявам се да продължавам напред и да имам още по-добри резултати“, сподели Радослав Янков, който остана на трето място в класацията „Спортист на годината“

„Смятам, че нищо не е непостижимо и че всичко с много вяра, труд, късмет и постоянство е възможно.

Защо пък да не стигна до пета Олимпиада“, сподели Ивет Лалова - четвърта в подреждането.

“Искам да забравя всичко от 2016-та и през 2017-та да тръгна на чисто, така че отвътре да нямам спирачката, че ме очаква друга катастрофа или драма. Предстоят ми още крачки към Хималайската корона”, каза алпинистът Боян Петров, който остана на 7-то място, а преди два месеца претърпя тежка катастрофа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@