319

"Става дума за цензура. В предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер. Предаването ми беше спряно с едно писмо. Това е цензура", това заяви Слави Трифонов ден, след като Би Ти Ви спря шоуто му.

Това стана часове, след като той прати второ отворено писмо до новата власт, в което предупреди, че ако новите депутати не разгледат референдума, на който гласуваха близо 3,5 млн. души, той ще си потърси правата пред НС. 

Тази вечер

Би Ти Ви излъчи шоуто на Салви Трифонов,

в което освен него участваха и сценаристите, всички облечени в черно.

В началото Слави отново разказа за спирането на предаванеето му снощи. Той определи слчилото се като прецедент. "Проблемът не е, че беше спряно предаването, а че такова нещо се случва 20 години след Жан Виденов и Иван Костов, сега, когато България е член на ЕС и НАТО", каза Трифонов.

Епизодът беше постветен на темата за свободата на словото, а Иво Сиромахов с ирония няколко пъти имитира грешка като вместо България казваше Северна Корея.

ВИЖТЕ СЛАВИ ТРИФОНОВ И ЕКИПА МУ

"Не знам защо не излъчиха предаването. Това писмо е нелепо. Как, какво и защо, аз не мога да ви отговоря. Искахме да бъдем откровени с нашите зрители, а и с вас", посочи той на пресконференция в "Люмиер" по-рано днес, визирайки писмо от телевизията с обяснение, изпратено късно вчера. 

От bTV изпратиха второ писмо до медиите днес, според което

водещият е направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Самият Слави Трифонов обясни, че екипът му ще продължи своята част от договора с телевизията, а дали тя ще излъчи предаването, което те тепърва ще снимат за довечера, той не знае.

Ако обаче не го излъчат, той заяви, че ще прекрати договора си, и в момента водел разговори с юриста си. "Този филм с мазетата вече сме го играли", припомни водещият за първите години на предаването си и посочи, че в този формат на шоуто, случилото се вчера е прецедент.  

В първото писмо до медиите, изпратено от пресслужбата на телевизията, бе съобщено, че планираният епизод на шоуто няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за "телевизионно съдържание на bTV, която не толерира едностранно представяне в програмите си". Посочва се, че телевизията и продуцентската компания на Трифонов "Седем осми" имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. "Уважаваме професионализма на екипа на "Седем Осми" и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за bTV", се казва още в позицията.

По-късно бе изпратено съобщение и от екипа на Слави Трифонов, в което обясниха, че тъй като истината е по-важна от всичко и искат хората да бъдат информирани, ще дадат пресконференция днес по обяд.

В текста на писмото си до политиците от вчера той посочва, че дава две седмици на 44-ия парламент да започне работа по референдума с три искания - за мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и намаляване на партийната субсидия. Ако това не стане, той ще си потърси правата пред НС. Ако все пак новите депутати го разгледат, той им дава два месеца да приемат гласуваното от народа. Ако това не стане, развоят ще е същият - протест пред парламента. 

За условията в отвореното писмо,

които той отправя за втори път, водещият коментира, че е погрешно разбран и че не отправя ултиматум към властта. Първото такова бе разпратено в края на януари, а днес Трифонов напомни, че тогава не е имало проблем и че е имало предаване. 

Източник: БГНЕС

"Имам това право като гражданин", посочи той. "Да поставям условия на политици, които са мои и ваши служители", обясни той. "Не съм казвал, че ще реализирам политически проект. Референдумът е моята гражданска позиция. Това не означава, че изцяло бих пренебрегнал участие в политически проект", допълни Трифонов.

По думите му всичко това е заради СЕМ. 

Той се обърна и журналистите с въпроса не им ли е неудобно от мястото на България в класацията за свободата на словото - 113-о. 

Ето го и текста на второто писмо на bTV: 

През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност - след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март. Това се казва в позиция на bTV.

Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продължаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си.

Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването „Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение.

Припомнете си трите въпроса от референдума: 
Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
76.65% - Да (2 509 864 българи)
17.51% - Не (560 024 избиратели)
4.53% - Без еднозначен отговор
1.31% - Недействителни

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
66.39% - Да (2 158 929 българи)
28.86% - Не (905 691 избиратели)
3.45% - Без еднозначен отговор
1.31% - Недействителни

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
75.72% - Да (2 516 791 избиратели)
18.09% - Не (523 759 българи)
4.87% - Без еднозначен отговор
1.32% - Недействителни

Коментари 319
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

319 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 8 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 19 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 3 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 3 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 3 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област