1

Т ри кандидатури за управител на Българската народна банка (БНБ) са постъпили в деловодството на 49-ото Народното събрание в хода на приключилата днес в 18:00 часа процедура по номиниране на ръководител на централната ни банка, сочи справка на сайта на НС.

По хронологичен ред входираните кандидатури са: на д-р Любомир Христов, предложена от ПП "Възраждане" (внесена на 28 юни т.г.), на настоящия гуверньор Димитър Радев, предложена от ГЕРБ-СДС (5 юли), и на Николай Каварджиклиев, който бе издигнат от "БСП за България" (7 юли).

БСП обяви кандидата си за шеф на БНБ

На 23 юни Народното събрание прие процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, според които предложенията за кандидати за управител на БНБ се правят от парламентарни групи в 14-дневен срок от приемането на правилата. По-дългият срок бе приет след преразглеждане на първоначалното решене, с което кандидатури трябваше да се представят в рамките на 7 дни.

Как ще се определи новият управител

При гласуването на кандидатурите в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.

Пореден опит за избор

Това е трети пореден опит за избор на управител на БНБ след неуспешни процедури в 46-ото и 47-ото Народно събрание, а предходният парламент дори не започна такава.

ГЕРБ-СДС внесе в НС кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

Настоящият управител на банката Димитър Радев е избран на 14 юли 2015 г. по време на извънредно заседание на 43-ото Народно събрание. Кандидатурата му е издигната от парламентарната група на партия "ГЕРБ" и от парламентарната група на Реформаторския блок. Съгласно Закона за БНБ управителят на банката се избира за срок от 6 години, което означава, че мандатът на Димитър Радев е изтекъл на 15 юли 2021 г. 

Процедурата за избор на нов управител на банката е стартирана в 46-ото, 47-ото и 49-ото Народно събрание.

На 25 август 2021 г. по предложение на парламентарните групи на "БСП за България" и на "Демократична България" от програмата на 46-ото Народното събрание отпада проекторешението за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на БНБ и процедурата за избор от Народното събрание. "За" отпадане на точката гласуват 121 депутати, 61 гласуват "против" и 23 се въздържат.

Според приетите от 47-ото Народно събрание на 16 февруари 2022 г. процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, предложенията за управител на БНБ могат да се правят от парламентарните групи в 20-дневен срок от приемане на правилата. До изтичането на срока на 8 март 2022 г. в деловодството на Народното събрание не е внесена нито една кандидатура и процедурата започва отначало. На 16 март 2022 г. парламентът приема нови процедурни правила, като срокът за внасяне на кандидатурите от 20 дни е намален на 7 дни, а кандидатите освен от парламентарните групи могат да бъдат номинирани и от депутати. До 23 март 2022 г., когато изтича крайният срок, са внесени две кандидатури - на депутата от парламентарната група на "Има такъв народ" Любомир Каримански и на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Двамата са изслушани в Комисията по бюджет и финанси на 31 март 2022 г. Десет дни по-късно, на 10 април 2022 г., Андрей Гюров обявява във Фейсбук, че оттегля кандидатурата, а министър-председателят Кирил Петков заявява, че "Продължаваме Промяната" няма да подкрепи другия кандидат Любомир Каримански "заради притеснения, свързани с неговата биография". След тричасови дебати на 15 април 2022 г. с 59 гласа "за", 36 "против" и 140 "въздържал се" Народното събрание отхвърля кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ.

За БНБ

Българската народна банка е централната банка на България. Първият й устав е утвърден на 25 януари 1879 г. с подписа на княз Александър Дондуков-Корсаков. Официално е открита на 23 май 1879 г., а на 6 юни 1879 г. е извършена първата банкова операция.  

За първи управляващ банката е назначен служителят от Министерството на финансите на Русия - Лудвиг Карабоньор. Той заема поста от 4 април до 1 юли 1879 г. Първият управител на БНБ е роденият в Свищов Георги Желязкович. Назначен е на 1 юли 1879 г. и остава на поста до 11 октомври 1883 г.

От 1883 г. начело на банката са били 29 души. Най-дълго на поста, повече от 11 години, са били Христо Чакалов (7 август 1908-12 юни 1920) и Иван Искров, който е начело два последователни мандата (9 октомври 2003-14 юли 2015).

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване