1
Ао окати на режисьора Георги Дюлгеров са внесли днес тъжба в Софийския районен съд по повод клевети, разпространени от актьора Мариан Вълев.

На 2 юни т.г., разгневен, че не са му отпуснати държавни пари, за да прави режисьорски дебют с игрален филм, артистът Вълев, известен с роля в телевизионния сериал "Под прикритие", заяви в интервю за в. "24 часа", че "некадърният Георги Дюлгеров е изхарчил около 1,5 млн. лв. за тоталния провал "Козелът".

И още: "Режисьорът е дал хонарар 80 000 лева на заснетия козел".

Според Мариан Вълев на себе си режисьорът- сценарист Георги Дюлгеров бил дал 100 000 лв.

Всичко това Вълев знаел от "киносредите". Изпълнителят на ролята на "Куката" твърди за хонорарите, за които говори: "Има го в регистрите, предполагам, че го има някъде и в бумагите в НФЦ".

В отговор на въпрос на "24 часа" тогава Георги Дюлгеров казва: "Не знам хонорарите на актьорите, камо ли на животните, това е работа на продуцентите. Въпросните козли са от рядка порода - те са два и се дублираха в лентата, наети бяха от стопаните им".

А продуцентът Владимир Андреев уточнява: "Платени са 6000 лв. за дресьор и гледач за 10 месеца и 1400 за самите козли".

Според разяснения в сайта на Софийския районен съд наказателно дело може да започне и с внасянето на тъжба от частно лице. Тези дела се наричат наказателни от частен характер. Например, делата за обида и клевета, които медиите тиражират непрестанно.

Георги Дюлгеров е режисьор с над 40-годишна практика, професор в НАТФИЗ и в Нов български университет.

"Авантаж" е най-високо отличеният филм в историята на българското кино  - награда "Сребърна мечка" от Международния фестивал в (Западен) Берлин през 1978 г. През 1982 г. трисерийният "Мера според мера" получи три награди на Съюза на филмовите дейци и други три от фестивала "Златна роза".

Негови са и филмите "Изпит" (1971), "И дойде денят" (1973), "Авантаж" (1977), "Трампа" (1978), "Мера според мера" (1981), "За Нешка Робева и нейните момичета" (Златен рицар в Палермо, 1985), "За момичетата и тяхната Нешка Робева" (1986), "Лагерът" (1990), "Черната лястовица" (наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия (1999), "Лейди Зи" (Голямата награда на Международния кинофестивал в Сараево), документалната поредица "Спомени за океански риболов" (2007) и др.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@