7

П резидентът Румен Радев и ръководена от него делегация заминават днес на държавно посещение в Португалия. Тридневната визита на държавния глава ще започне от град Порто, където той ще бъде посрещнат от своя португалски колега Марселo Ребелo де Соуза и кмета на града Руи Морейра. 

Българският и португалският президент ще проведат среща, след която Румен Радев и Марселo Ребелo де Соуза ще направят и съвместно изявление за медиите. Ще се състоят и пленарни разговори между двете делегации.

Програмата на българския президент включва и посещение на град Лисабон, където Румен Радев ще разговаря с министър-председателя на Португалия Антониу Коща и председателя на парламента Аугусто Сантос Силва. Държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в сградата на посолството ни в португалската столица. 

Това е второто посещение на Румен Радев в Португалия 

От 30-и до 31 януари 2019 г. президентът е на държавно посещение в Лисабон по покана на президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза. Основните теми на разговорите между двамата държавни ръководители в двореца „Белем“ са възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на образованието, науката, иновациите и културата, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз. Освен с президента на Португалия, президентът Румен Радев има срещи с министър-председателя Антониу Коща и с председателя на парламента Едуарду Феру Родригеш. На 31 януари 2019 г. президентът Румен Радев има среща с кмета на Лисабон Фернанду Медина, който му връчва Почетния ключ на града на церемония в двореца „Пасош до Консельо де Лижбоа“. 

Посещения на държавните глави на България в Португалия

На 18 декември 1995 г. президентът на България Желю Желев пристига в Лисабон на тридневно официално посещение, придружен от български парламентаристи. Това е първата визита на български държавен глава в Португалия след 1945 г. Основен акцент на посещението са въпросите на европейската интеграция и двустранните отношение между двете страни. Президентът Желю Желев има разговори с президента на Португалия Марио Соариш, министър-председателя Антониу Гутериш, както и с представители на деловите среди. Подписани са документи за защита на португалските инвестиции. На 19 декември 1995 г. президентът Желю Желев изнася лекция на тема: „Реалното физическо пространство“ в „Универсидаде модерна“ в Лисабон и е удостоен с титлата почетен професор и почетен председател на Настоятелството на университета. Същия ден има среща с председателя на парламента Антониу де Оливейра Сантуш и лидерите на четирите парламентарни групи.

На 4 септември 1998 г. на тридневно работно посещение в Лисабон пристига президентът Петър Стоянов. Той има срещи с президента Жоржи Сампаю, който изразява подкрепата на Португалия за присъединяването на България в Европейския съюз и НАТО, с министър-председателя Антониу Гутериш. На 5 септември1998 г. президентът Петър Стоянов, придружен от съпругата си Антонина, се срещат с царицата майка Йоанна в резиденцията й „Янтра" в Ещорил. На 6 септември 1998 г. президентът Петър Стоянов открива Националния ден на България на ЕКСПО 98, открито през м. май 1998 г. с участието на рекорден брой страни - 131. В българския павилион са изложени 968 експонати и 136, описани в каталог, предмети. 

На 2 декември 2004 г. президентът Георги Първанов пристига на тридневно държавно посещение в Лисабон по покана на президента на Португалия Жоржи Сампаю. Той е придружаван от бизнес делегация, в която са включени 28 бизнесмени. Основна цел на визитата, която се осъществява дни преди заседанието на Европейския съвет, е получаването на подкрепата на Португалия за политическо решение за приключване на преговорите на България с Европейския съюз (ЕС) и определяне на дата за подписване на Договора за присъединяване на България към ЕС, както и възможностите за активизиране на икономическите отношения между България и Португалия поради неудовлетворителното за двете страни равнище на стокообмена и взаимните инвестиции. Президентът Първанов има срещи с президента на Португалия Жоржи Сампаю, председателя на парламента на Португалия Жоау Бошку Соариш Мота Амарал и представители на парламентарно представените политически партии, както и с представители на българската общност в Португалия. 

На 2-ри и 3 ноември 2015 г. президентът Росен Плевнелиев e на двудневно официално посещение в Лисабон по покана на президента на Португалия Анибал Каваку Силва. След официалната церемония по посрещането в двореца "Белем" двамата провеждат разговор по въпроса за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Португалия в сферата на туризма, инфраструктурата и фармацевтичната индустрия. В първия ден от официалното си посещение президентът Росен Плевнелиев има срещи с министър-председателя Педру Пасуш Коелю и председателя на парламента  Луиш Феру Родригеш. На 3 ноември 2015 г. кметът на Лисабон Фернанду Медина връчва на президента Росен Плевнелиев Почетния ключ на града по време на тържествена приветствена сесия. Българският държавен глава представя инвестиционния потенциал в България пред близо 50 представители на компании от различни сфери. По време на срещата на българския държавен глава с португалския бизнес е подписан Протокол за сътрудничество в областта на обучението по туризъм между Министерството на туризма на България и Министерството на икономиката на Португалия. 

Дипломатически отношения

Сведения за португалски пълномощен министър, акредитиран в София (седалище - Букурещ, Румъния) има от 1925 г. Вероятно и тогава са били официално установени дипломатическите отношения между България и Португалия. България открива своя легация в Лисабон на 1 август 1942 г. През 1945 г. българската легация е закрита без да се прекъсват официално дипломатическите отношения. На 26 юни 1974 г. България и Португалия възстановяват дипломатическите си отношения.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"

България Преди 14 часа

Зад волана е бил виетнамски гражданин с имунитет

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 15 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 15 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 15 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров