35

В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Последваха реакции след номинацията на Мария Габриел:

Подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети, коментира народният представител Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) пред журналисти в кулоарите на парламента, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че сегашният български еврокомисар Мария Габриел ще бъде кандидатът им за премиер, предаде БТА.

Тя има добра биография в Европа, това може би е добър знак към нашите европейски партньори,

посочи Балабанов. Той обаче отбеляза, че едно такова предложение не означава нищо, тъй като от ИТН все още не са получили покана за каквито и да било разговори.

Според Балабанов, най-вероятно, в една такава изострена политическа ситуация

– „най-добре е да се надяваме, че ще е се състави кабинет на споделените отговорности“. По думите му в такъв кабинет трябва да влязат доказани личности с качества и експертиза, за да може да „извадят България от редицата политически кризи“.

"Има такъв народ" е готова да получи третия мандат за съставяне на правителство, каза още Станислав Балабанов.

Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него,

коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с номинацията на Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха по-рано днес.

Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт,

подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер. 

Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо,

че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. "Именно поради сериозната история, която ГЕРБ носи със себе си", коментира депутатът.

Лорер обърна внимание, че от разговорите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат сериозни различия

по управленската и законодателната програма. По думите му различията са в това кой има доверието на хората да управлява държавата. "ПП-ДБ нееднократно завиха, че това не е ГЕРБ", изтъкна депутатът

Той уточни, че до голяма степен личността в този случай няма значение,

защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. Въпросът е принципен, пред нашите избиратели сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея, отбеляза Даниел Лорер.

На въпрос дали не биха се възползвали от възможността да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „Габриел",

представителят на ПП-ДБ посочи, че това би станало, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър заради експертизата му, а не заради това, че е съпредседател на „Продължаваме промяната“. С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни разговори с тях, за да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат, допълни Лорер. И припомни, че имат възможността през Народното събрание да упражняват контрол.

Според Даниел Лорер не е добре да има нови предсрочни парламентарни избори. 

Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев.

Донев отбеляза, че като еврокомисар Габриел отговаря за важни ресори като иновациите и културата.

Премиерът посочи, че за разлика отпреди, сега политическите формации са предприели по-различен подход

на търсене на възможни пътища за диалог и за представяне на предложенията за премиер и министри.

Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС, коментира той. 

Гълъб Донев каза, че е оптимист за съставянето на редовно правителство и добави, че очакванията за такова са „особено големи“.

На въпрос дали очаква да има приемственост между него и премиера в евентуално редовно правителство, Донев отговори, че той се е старал да продължи да надгражда добрите практики. Попитан дали някои от министрите в служебния кабинет могат да са част от състава на редовно правителство, служебният премиер каза, че това би бил техен личен избор. Донев очаква обаче те коректно да уведомят дали има такива разговори.

Придържам се към позицията на президентската институция,

че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. 

Илияна Йотова обясни, че ще коментира, когато види Мария Габриел и целия състав на кабинет, който ще предложи първата политическа сила.

Забелязваме, като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел

не се издига, за да може да спечели подкрепа, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов номинацията на българския еврокомисар за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС.

Защото, обясни той, Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата,

поради ред причини, до голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев. 

Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател,

а каква политика ще следва той, подчерта още Костадинов. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа, коментира лидерът на „Възраждане“. 

За пореден път Костадинов заяви, че на „Възраждане“ им трябва цялата власт, а не да предлагат свой министър в друг кабинет,

за да могат да влияят при определяне политиката на страната. Ние не искаме България да продължава да бъде парцелирана. Първото подобно нещо се случи по време на тройната коалиция, когато беше въведен моделът 3-5-8, имахме същото нещо при предишното управление на Кирил Петков, когато държавата беше разпределена на четири пропорции, изтъкна политикът.

"Възраждане" са готови да поемат цялата отговорност

за управлението на държавата, подчерта за пореден път Костадин Костадинов.

Получихме покана за среща с Мария Габриел утре в парламента и ще отидем. Това заяви в кулоарите

на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че кандидатурата на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за министър-председател е еврокомисарят Мария Габриел.

Нинова каза, че депутатите на „БСП за България“ са се събрали и са обсъдили предложението,

но лични оценки няма да дават за номинацията. По думите ѝ социалистите считат, че Борисов е направил грешка.

Предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят пет-шест-седем най-важни приоритета за България,

да потърсим съгласие. Ако го постигнем - да си поставим разумни срокове за изпълнение на тези задачи и едва тогава да търсим премиер, министри, които могат да свършат тази работа, коментира Нинова.

Тя добави, че Борисов е обърнал пирамидата,

като е представил първо кандидат-премиера. Нинова е категорична, че е трябвало да се подходи по друг начин.

Лидерът на БСП посочи, че не е ясно и какво ще се обсъжда на срещата с Габриел

– дали управленската програмата на ГЕРБ, или тази на „Продължаваме промяната – Демократична България“, дали националните приоритети, или друго.

Попитана какъв ще е отговорът на БСП, Нинова посочи, че от днес не може да каже, защото, по думите ѝ,

когато има конкретно предложение, тогава ще бъде свикан Националният съвет на партията и ще се направи допитване сред членовете.

Какво да питам сега членовете на партията,

като тука в парламента партиите не знаят какво се случва. Няма да хабим партийна енергия за глупостите на ГЕРБ, коментира още лидерът на БСП.

В отговор на въпрос тя поясни, че под думите „глупостите на ГЕРБ“ има предвид едномесечният хаос,

в който ГЕРБ не знаят какво искат – с първия мандат или с втория да има правителство, да има ли бюджет, или не.

Очакваме Борисов да направи лидерска среща,

да предложи приоритети, да предложи срок и тогава вече можем да говорим за хора, посочи също Нинова.

ДПС очаква да получи покана за разговори от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел,

заяви в кулоарите на парламента председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ.

Първо, към настоящия момент имаме кандидат за министър-председател, ако получим покана, ще се отзовем да видим какви приоритети ще ни се представят и каква формула, обясни той. 

В момента имаме обявен кандидат за министър-председател, да чуем от нея поне три или пет приоритета,

какво ще обяви като намерения, обясни позицията на ДПС председателят на партията. Мисля, че и Габриел не е очаквала и не е направила цялостна програма за управление, но поне намеренията, приоритетите да чуем, да видим каква формула за правителство предлага, защото много различни формули чухме за последните две години, допълни политикът.

Сега в момента нашата оценка е, че това е правилният подход. Ако по този начин се реагираше

в предишните парламенти, може би те щяха да произведат като управление нещо много по-стабилно, подчерта депутатът. 

Процесът се развива, вече имаме извървяна една стъпка напред, за последните две години

и половина имаме кандидат за премиер, обявен от първата политическа сила, и то не в зала за гласуване, а достатъчно рано и навреме, изтъкна председателят на ДПС. Той добави, че заявката на ГЕРБ да говорят с останалите политически сили в Народното събрание, е положителната стъпка в тази ситуация.

Да вървим стъпка по стъпка, с разум, с отговорност към проблемите на хората и държавата и в диалог мисля,

че може да се намери онази необходима формула за тази ситуация, в която се намираме, посочи Карадайъ.

За кандидатурата на Мария Габриел припомни, че по конституция има разпределени отговорности и ДПС

се надява да няма еднолични решения, защото Министерският съвет е колективен орган. По-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката и да се върнем към основата, правилата, а не в търсене на месии, да очакваме, че някой отнякъде с магически пръчки ще решава проблемите, смята Мустафа Карадайъ.

Коментари 35
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

35 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 2 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 6 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 7 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 8 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 9 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 10 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 10 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 11 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа