8

С пецоперация в пунктовете за годишен технически преглед - липсва информация за прегледите, не се издават касови бележки, са част от нарушенията, предаде NOVA.

Всички пунктове са под постоянно видеонаблюдение в Автомобилната администрация. Във всеки един момент от ведомството могат да видят коя кола къде и как се преглежда. Така е изготвена и първоначалната статистика, според която над 300 пункта са укрили приходи в размер на почти 20 милиона лева.

В един от пунктовете всеки ден се проверяват десетки автомобили. За 2 години назад обаче информация за прегледите в системата на данъчните липсва.

„Самият факт, че тези пунктове толкова време не са подавали информация, ни кара да се съмняваме”, каза Васил Панов от дирекция „Контрол” в НАП.

Наблюдение на сервиза дистанционно в реално време включва служителите на НАП, икономическа полиция и Автомобилна администрация.

„Колегите от НАП видяха, че не се издава касова бележка”, заяви Красимир Пъргов от „Автомобилна администрация”.

Собственикът и счетоводителят на пункта обясниха липсата на връзка между фискалния апарат и НАП с техническа неизправност.

Ако дневно в един пункт се правят 30 прегледа по 40 лева, годишно оборотът е над 400 хиляди. Тук инспекторите откриха и друго нарушение - издаване на касов бон за половината цена.

СБА похвали КАТ, но системата за глобите се срина

Борисов за администрацията: Няма компютри и тоалетни. Уискито и бонбоните си вървят

Пунктът, който камерите на NOVA заснеха беше запечатан. За няколко часа днес бяха проверени 10 пункта.  Проверките продължават в цялата страна. Навсякъде, където първоначалните констатации показват разминаване между прегледани коли и отчетени приходи предстоят ревизии и евентуално санкции.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@