63

П резидентът Росен Плевнелиев даде заключителна пресконференция днес, ден преди новоизбраният президент ген. Румен Радев да положи клетва пред Народното събрание. Изявленията на все още действащия държавен глава предизвикаха противоречиви реакции от страна на политици от различни партии.

Лидерът на ВМРО и депутат от ПФ Красимир Каракачанов беше категоричен, че Росен Плевнелиев е най-слабият държавен глава, който сме имали. Според него, досегашният държавен глава е водил едностранчивата външна политика, която, може би, се харесва на някои политици в Брюксел и Вашингтон, но за България тя не е балансирана и изгодна.

Каракачанов изрази и твърд скептицизъм:

не знам как ще бъде приет и в САЩ след като си позволи да дава акъл на новия, невстъпил още в длъжност, американски президент Тръмп какво да прави.

Плевнелиев: Само който е познал истинската болка, може да живее

Плевнелиев помоли Тръмп да не се сдобрява с Русия

Мислите ли, че президентът на България трябва да дава съвети на американския и руския президент каква политика да водят“, запита той. Неговият съвет е за повече скромност, а не с клишета да се води външна политика.

И запита: „Имаме ли интерес двете големи супер сили Русия и САЩ да водят обща политика – примерно борбата срещу тероризма? Имаме, разбира се, а имаме ли интерес те да се конфронтират и България да бъде част от един такъв конфликт между САЩ и Русия – нямаме интерес“, заключи той.

"Росен Плевнелиев е българският президент, с когото всички трябва да се гордеем“,

смята председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Росен Плевнелиев запази това, което е най-силното негово качество - да има собствена позиция, да бъде равно отдалечен от всички политически формации, въпреки че ГЕРБ го номинира за президент през 2011 г.“, смята Цветанов.

„Самият факт, че успя да състави 2 служебни кабинета, да се проведат парламентарни избори, и от 2014 година вече страната ни да бъде много по-стабилна от тежката изолация, в която изпадна през 2013 г. и 2014 г. показа, че президентът Росен Плевнелиев действително е българският президент, с който всички трябва да се гордеем“, обясни той.

От БСП лява България обаче не са съгласни с това. „От началото до края на своя мандат

Росен Плевнелиев не успя да излезе от политическата си зависимост от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов,

най-несоциалният президент, който българската държава е имала“, заяви депутатът Жельо Бойчев.

„Днес Плевнелиев декларира, че е водил балансирана външна политика и суверенна – нито едно от тези неща не беше вярно“, категоричен е Бойчев. „Най-добрият пример за това бе смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева за кандидатурата за Генерален секретар на ООН – целият процес негласно се случваше и със съдействието на президента Плевнелиев“, добави той.

„Може би, това, за което заслужава подкрепа и адмирация Плевнелиев е, че не се кандидатира за втори мандат“, заключи Жельо Бойчев.

От ДПС също изразиха позиция, че президентът не е бил надпартиен. „Президентът Плевнелиев не можа да се отърси от партийния си произход и да покаже надпартийност и всичко онова, което би било добро за българските граждани“, каза депутатът от ДПС Янко Янков.

„Президентската институция, според мен,

не може да се похвали с нито един много сериозен вътрешнополитически ход, който да генерира стабилност

в държавата и на политическата система“, заяви още Янков.

„ По отношение на статута му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили често сме били свидетели как с действията си Росен Плевнелиев в глобален план, в определен момент, е правил така, че да се чувстваме застрашени, с неговото агресивно поведение, което, всъщност, не може да се оправдае от силна евроатлантическа привързаност“, категоричен е той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@