43

"Новите министри се избират както старите - с много предложения и анализ на качествата". Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски.

Той коментира и предложението на ДПС за нов министър на околната среда и водите - Станислав Атанасов.

Кандидатурата на Станислав Анастасов е една от силните, но не е утвърдена окончателно, заяви Орешарски.

Премиерът сподели, че изчаква двете парламентарни групи да уточнят своите коментари върху програмите, изпълнението, работата на кабинета, хоризонтите и в следващите няколко дни предстои да има новини в тази връзка.

"Кабинетът има подкрепата на две парламентарни групи и която и от двете да оттегли подкрепата си, е равностойно действие", изчисли Орешарски.

Докато имам подкрепата на двете парламентарни групи и мога да си върша работата, ще си я върша, заяви премиерът.

Премиерът подчерта, че всички министри са избрани с неговото одобрение.

Орешарски не уточни кои са слабите министерства, нито кога ще бъдат направени смените в кабинета. "Продължаваме изпълнението на програмата с акцент върху някои забавени мерки, споменах здравеопазването, но има решимост да се ускорят тези действия", отбеляза той.

Попитан кои са другите кандидатури за министри, премиерът заяви, че това е "кухненски въпрос".

На въпрос дали би поискал вот на доверие от парламента, Орешарски заяви, че не възнамерява да иска такъв. "Вотовете на недоверие също са вот на доверие в някаква степен", допълни той.

По отношение на намерението на ГЕРБ да внесат нов вот на недоверие, този път в областта на финансовата политика, премиерът заяви, че това би бил "интересен" вот.

"Прави ми впечатление, че се подлагат на дискусии основополагащи принципи на дълговото управление, което не е добър тон в този дебат. Всички знаем, че от началото на 90-те години при нас, а във външните практики - откакто съществуват държавни съкровища, следва неминуемата политика да се емитира дълг, за да се погасява стар. И това е най-нормалната практика", каза той.

Премиерът съобщи, че днес ще внесе в Народното събрание отчета за дейността на кабинета за първата година от управлението си.

"Правителството изпълнява програма, гласувана в парламента. Ние доста стриктно се придържаме към нея", заяви той.

Пламен Орешарски каза, че е в добра комуникация с лидера на Коалиция за България Сергей Станишев.

"Вчера се чухме за последно, а преди това имахме среща", уточни премиерът и допълни, че изчаква парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС да уточнят своите коментари върху работата на кабинета и хоризонтите. Предстои в следващите дни да имаме новини в тази връзка, допълни той.

По отношение на проекта "Южен поток" министър-председателят заяви, че всички действия на кабинета са в рамките на третия енергиен пакет и на българското законодателство.

Попитан дали е готов да въведе семейното подоходно облагане, Орешарски каза, че от следващата година ще бъде възстановяван данъкът, внесен от най-нискодоходните групи, което до голяма степен обезсмисляло семейното подоходно облагане.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@