Българските евродепутати
Емил Стоянов, Румяна Желева и Илиана Иванова   
Източник: БГНЕС
26
Бг гарските депутати в Европейския парламент вече са известни, макар да не са още официално обявени от Центраната избирателна комисия. Промени са слабо вероятни.

Прави се уговорката, че ако до края на годината в ЕС бъде окончателно приет Лисабонският договор, България ще има право на още един - 18-и депутат - и тогава той вероятно ще бъде вторият в листата с кандидати на "Синята коалиция" Свтослав Малинов.

Друга промяна е възможна, ако Меглена Кунева отново бъде избрана за еврокомисар - тогава на нейно място би трябвало да влезе третият в листата с кандидати на НДСВ Станимир Илчев.

Но в момента - 9 юни 2009 г. - имената са:



Депутати от партия ГЕРБ

Румяна Желева
(rumiana-jeleva.eu)e родена на 18 април 1969 г. в Нова Загора. Преди ГЕРБ не е членувала в друга политическа формация. Завършила е Немска езикова гимназия в Бургас и Социална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Доктор по социология (PhD) на Университета "Отто фон Герике" в Германия, гост-професор по европеистика в университета в Магдебург и научен сътрудник в Институт по социология при БАН. Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика. Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" в Катедра „Социология" в СУ „Св. Климент Охридски". През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности.

Участвала е като изследовател и консултант в проекти на Програмата за развитие на ООН и Програма ФАР за разработване на инициативи за пазара на труда, социално включване и младежка заетост.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Живее в Бургас със съпруга си, който е юрист и работи в банковата сфера. Владее немски, английски и руски език.

Владимир Уручев (europarl.europa.eu/members/) е роден на 1 октомври 1954 е евродепутат (2007-2009). През 1973 г. завършва пловдивския Техникум по електротехника, специалност "Електрически централи и мрежи", а през 1981 г. - Московския енергетически институт със специалност "Атомни централи и инсталации". От 1981 до 2007 г. работи в 1-4 блок АЕЦ "Козлодуй", последователно от оператор до главен инженер.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Владее английски и руски език.

Илиана Иванова (gerb.bg/) е родена в Стара Загора. Завършила е гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" в родния си град, с френски и английски език, а след това - икономика във Варна. През 2002 г. заминава за САЩ, където защитава магистърска степен по „Международни финанси" в университета в Тъндърбърд, Аризона. Работила е като експерт в дирекция „Международни отношения" в Министерство на горите и земеделието, натрупала е трудов стаж в американски банкови и финансови институции. От 2006 г. е в България и е експерт към партия ГЕРБ. Владее английски, френски и руски език. Омъжена е, има син.

Емил Стоянов (emilstoyanov.eu/) е роден на 12 юли 1959 г. в Пловдив. Завършил е Немска езикова гимназия в Пазарджик и литература в Пловдивския университет, специализирал е в Лайпциг. Основател е на университетското издателство в Пловдив и на издателство „Пигмалион". През 1998 г. е бил член на Управителния съвет на БНТ.

Създател на първата в България новинарска телевизия Европа (2001). Носител на почетния кръст на президента на Австрия за наука и изкуство.

По-големият му брат Петър е бил народен представител от СДС и зам.-министър на правосъдието, беше президент на България (1997-2001). Емил Стоянов има син от първия и дъшеря от втория си брак. Владее немски и английски език.

Мария Неделчева е е родена в гр. Гоце Делчев на 20 май 1979 г. Завършила е "Българска и френска филология" в Пловдив и е защитила магистратура по "Сравнителна политика, Международни отношения" в Бордо, Франция.

Работи като преподавател и изследовател в Института по политически науки в Бордо. Има двойна докторантура в Бордо и Брюксел. Тя е експерт по политическите партии и анализ на режимите в Европа и света, европейско и национално законодателство и конституционно право. Владее френски, английски, руски език.

Депутатите от "Коалиция за България"

Ивайло Калфин (kalfin.eu) е роден на 30 май 1964 г. в София. В момента е заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев.

Завършил е Френска езикова гимназия и "Международни икономически отношения" в УНСС.  Магистър е по международно банкиране от университета в Лофбъро, Великобритания.

През 2002-2005 г.беше секретар по икономическите въпроси на президента Първанов. Бил е народен представител  в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание.

След 1990 е бил управител и съдружник в консултантски фирми,  член на Консултативния съвет на БНБ.

Учредител  е на Политическо движение "Социалдемократи". Владее английски, френски, руски и испански език. Женен е, има дъщеря.

Илияна Йотова (ilyana.info) е родена на 24 Октомври 1964 г.в София. Има магистърска степен по българска филология, с втора специалност френска филология от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Националната школа по администрация (Ecole nationale d'administration) в Страсбург.

Работила е като репортер, водещ на новини, редактор и завеждаща дирекция "Новини и актуални предавания" в Българска национална телевизия (1991-1997 г.).

От 1997 г. става шеф на пресцентъра на БСП, а е избрана за член на Висшия съвет на БСП през май 2000 г. Зам. -председател е на Софийската градска организация на БСП от 9 януари 2006 г. Народен представител в 40-то Народно събрание. Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Омъжена с един син.

Кристиан Вигенин (vigenin.eu) е роден на 12 юни 1975 г. София. Завършва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в УНСС, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика". Участвал е в обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ.

От март 2001 г. започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП и става негов ръководител през 2003 г.

През 1994 г. става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на три мандата е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и зам.-председател.

През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, а в края на 2001 г. - за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност.

Бил е председател на Районната организация на БСП в район "Подуяне" и за член на Градския съвет на БСП. През 2005 г. е избран за депутат в 40-то Народно събрание от Ямбол.

През май 2007 г. е избран за член на Европейския парламент. Владее английски и немски език, ползва френски и руски. Женен, с един син.

Евгени Кирилов (evgenikirilov.eu) през 1971 г. завършва висше инженерно образование в Рощок, тогавашната ГДР,  а през 1976 г. - "Международни икономически отношения" и "Международно право" в Москва. От 1990 до 1993 г. е постоянен представител на България за ЮНЕСКО. От 1997 г. е член на Висшия съвет на БСП.

Депутат в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. От 2007 г. е член на ЕП.

Комисията по досиетата обяви, че е работил в  Държавна сигурност и военното разузнаване. Владее английски, френски, немски и руски език.

Депутатите от Движението за права и свободи

Филиз Хюсменова  ( filizhyusmenova.com ) е родена на 10 юни 1966 г. в Силистра. Завършила е френска и руска филология. Представлява ДПС в кабинета на Симеон Сакскобургготски като министър без портфейл. Избрана е за депутат в 40-то Народно събрание. По-късно е определена за наблюдател в Европейския парламент (ЕП). През май 2007 г. е избрана за член на Европейския парламент като водач на листата на ДПС.

Владее френски, руски и турски език. Омъжена, с едно дете.

Владко Панайотов (vladkopanayotov.eu) е роден на 7 Май 1950 г. в Павликени. Той е дипломиран инженер, специалност "Химическа кибернетика", завършил в Москва през 1975 г. Старши научен сътрудник II степен е от 1990 г., професор - от 2000 г.

Професор е във Висшия минно-геоложки институт, работил е в Централния институт по комплексна автоматизация, бил е зам.-директор на научно-внедрителски център.

Член на Съюза на учените в България, Съюза на химиците, на Висшата атестационна комисия, на Световния конгрес по обогатяване, на Балканската Минна Академия. Чуждестранен член на Руската Минна Академия ( 2007 г.).

Носител е на български и международни отличия, почетен гражданин е на Кърджали от 2005 г. Автор на учебници, монографии, на 36 патента. Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Метин Хюсеин Казак (metinkazak.eu) е роден на 29 юли 1972 в Търговище. Следвал е две години медицина във Варна, а след това със стипендия на френското правителство завършва международно право в Бургундския университет в Дижон с брат си близнак Четин. Специализира във Франция, Турция и САЩ.

След завръщането си в България братята са на стаж в Президентството. Работят в частни фирми. Метин Казак работи като експертен сътрудник към кабинета на министъра без портфейл Александър Праматарски. Бил е началник на кабинета на министъра без портфейл Неждет Моллов (2001), министъра без портфейл Филиз Хюсменова (2004 - 2005) в правителството на Сакскобургготски. От  2005 г. до 20 май 2007 е заместник-омбудсман на Република България.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Владее френски, английски и руски език.

Депутатите от "Атака"

Димитър Стоянов (europarl.europa.eu) е роден на 17 май 1983 г. в София. Той е внук на Радой Ралин, но е наричан доведен син на Волен Сидеров поради дългогодишната връзка на майка му с лидера на партията. Завършил е право  в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Избран е за народен представител от листата на „Атака". Бил е наблюдател и временен депутат в Европейския парламент, а от юни 2007 г. - редовен евродепутат.

Славчо Пенчев Бинев (известен като Слави Бинев) (slavibinev.com) е бизнесмен, вицепрезидент на Българската федерация по олимпийско таекуондо и европейски шампион.

Завършил е френска езикова гимназия и спортно училище, учителския факултет на Спортната академия и е защитил докторантура в Институт по Психология при БАН. Има  специализация като треньор по таекуондо в Канада.

Главен акционер и председател на борда на директорите в "Ар - систем" АД,  Има пети дан таекуондо, бил е европейски и балкански шампион. В началото на 2007 г. Бинев беше обявен за архонт в римска църква от старозагорския митрополит Галактион, който бил там на частно посещение.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Депутатите от НДСВ

Меглена Кунева (ec.europa.eu/commission_barroso/kuneva) е настоящият български еврокомисар, отговарящ за защитата на потребителите. Родена е на 22 юни 1957 г. Тя е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", доктор по екологично право, има специализации в САЩ, Финландия, Великобритания.

Работила е като журналист в БНР, автор е на сценария за документалния филм „Разкази за убиици" на режисьорката Иглика Трифонова, носител на Голямата награда „Златна роза" от националния фестивал във Варна през 1994 г. Била е преподавател в СУ и в Бургаския свободен университет, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, старши съветник в Правния отдел на Министерския съвет.

През юни - август 2001 е депутат от НДСВ, а след това е назначена за Главен преговарящ на Република България с ЕС и зам.- министър на външните работи.  На 29 май 2002 получава статут на министър по европейските въпроси.

Владее английски и руски език. Автор на книгата "Коментар и практика по закона за концесиите". Омъжена, с един син.

Антония Първанова (parvanova.eu) е родена на 26 април 1962 г. в Добрич. Завършила е езикова гимназия „Гео Милев" в родния си град. През 1989 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна и започва работа като педиатър. След 9 години клинична практика и магистратура по здравен мениджмънт във Варна заминава за Холандия, където получава магистърска степен по обществено здраве. Народен представител в 39-ото и в 40-ото Народно събрание. От 2007 г. е депутат в Европейския парламент. Разведена е, има две дъщери. Владее немски и английски език.

Депутат от "Синята коалиция"

Надежда Михайлова (nadejdamihailova.bg) е родена на 9 август 1962 г. в София. Завършва испанския профил на 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и  българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". До демократичните промени работи като преводач и журналист на свободна практика.

Започва политическа кариера във възстановената в края на 1989 г. Радикалдемократическа партия, част от коалицията Съюз на демократичните сили (СДС). В предизборната кампания през 1991 г. ръководи пресцентъра на СДС, а след изборите става началник на пресцентъра и говорител на правителството на Филип Димитров.

Депутат в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. През 1997 г. е избрана за министър на външните работи (1997-2001) в правителството на Иван Костов. От 1999 г. до 2006 г. е вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП) и съпредседател на Комисията по международни отношения към ЕНП. Беше председател на СДС от 11 март 2002 до 1 октомври 2005 г.

От брака си с Камен Михайлов имат две дъщери. През 2006 г. двамата се развеждат. Владее английски, испански и руски език.
Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 минути

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 32 минути

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

Снимката е илюстративна

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 година

България Преди 50 минути

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 1 час

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 2 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 2 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели