Българските евродепутати
Емил Стоянов, Румяна Желева и Илиана Иванова   
Източник: БГНЕС
26
Бг гарските депутати в Европейския парламент вече са известни, макар да не са още официално обявени от Центраната избирателна комисия. Промени са слабо вероятни.

Прави се уговорката, че ако до края на годината в ЕС бъде окончателно приет Лисабонският договор, България ще има право на още един - 18-и депутат - и тогава той вероятно ще бъде вторият в листата с кандидати на "Синята коалиция" Свтослав Малинов.

Друга промяна е възможна, ако Меглена Кунева отново бъде избрана за еврокомисар - тогава на нейно място би трябвало да влезе третият в листата с кандидати на НДСВ Станимир Илчев.

Но в момента - 9 юни 2009 г. - имената са:Депутати от партия ГЕРБ

Румяна Желева
(rumiana-jeleva.eu)e родена на 18 април 1969 г. в Нова Загора. Преди ГЕРБ не е членувала в друга политическа формация. Завършила е Немска езикова гимназия в Бургас и Социална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Доктор по социология (PhD) на Университета "Отто фон Герике" в Германия, гост-професор по европеистика в университета в Магдебург и научен сътрудник в Институт по социология при БАН. Експерт в областта на пазар на труда, човешки ресурси и социална политика. Преподавател по „Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" в Катедра „Социология" в СУ „Св. Климент Охридски". През годините на научната си кариера има професионален опит в управлението на редица търговски дружества, заемайки ръководни длъжности.

Участвала е като изследовател и консултант в проекти на Програмата за развитие на ООН и Програма ФАР за разработване на инициативи за пазара на труда, социално включване и младежка заетост.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Живее в Бургас със съпруга си, който е юрист и работи в банковата сфера. Владее немски, английски и руски език.

Владимир Уручев (europarl.europa.eu/members/) е роден на 1 октомври 1954 е евродепутат (2007-2009). През 1973 г. завършва пловдивския Техникум по електротехника, специалност "Електрически централи и мрежи", а през 1981 г. - Московския енергетически институт със специалност "Атомни централи и инсталации". От 1981 до 2007 г. работи в 1-4 блок АЕЦ "Козлодуй", последователно от оператор до главен инженер.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Владее английски и руски език.

Илиана Иванова (gerb.bg/) е родена в Стара Загора. Завършила е гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" в родния си град, с френски и английски език, а след това - икономика във Варна. През 2002 г. заминава за САЩ, където защитава магистърска степен по „Международни финанси" в университета в Тъндърбърд, Аризона. Работила е като експерт в дирекция „Международни отношения" в Министерство на горите и земеделието, натрупала е трудов стаж в американски банкови и финансови институции. От 2006 г. е в България и е експерт към партия ГЕРБ. Владее английски, френски и руски език. Омъжена е, има син.

Емил Стоянов (emilstoyanov.eu/) е роден на 12 юли 1959 г. в Пловдив. Завършил е Немска езикова гимназия в Пазарджик и литература в Пловдивския университет, специализирал е в Лайпциг. Основател е на университетското издателство в Пловдив и на издателство „Пигмалион". През 1998 г. е бил член на Управителния съвет на БНТ.

Създател на първата в България новинарска телевизия Европа (2001). Носител на почетния кръст на президента на Австрия за наука и изкуство.

По-големият му брат Петър е бил народен представител от СДС и зам.-министър на правосъдието, беше президент на България (1997-2001). Емил Стоянов има син от първия и дъшеря от втория си брак. Владее немски и английски език.

Мария Неделчева е е родена в гр. Гоце Делчев на 20 май 1979 г. Завършила е "Българска и френска филология" в Пловдив и е защитила магистратура по "Сравнителна политика, Международни отношения" в Бордо, Франция.

Работи като преподавател и изследовател в Института по политически науки в Бордо. Има двойна докторантура в Бордо и Брюксел. Тя е експерт по политическите партии и анализ на режимите в Европа и света, европейско и национално законодателство и конституционно право. Владее френски, английски, руски език.

Депутатите от "Коалиция за България"

Ивайло Калфин (kalfin.eu) е роден на 30 май 1964 г. в София. В момента е заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев.

Завършил е Френска езикова гимназия и "Международни икономически отношения" в УНСС.  Магистър е по международно банкиране от университета в Лофбъро, Великобритания.

През 2002-2005 г.беше секретар по икономическите въпроси на президента Първанов. Бил е народен представител  в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание.

След 1990 е бил управител и съдружник в консултантски фирми,  член на Консултативния съвет на БНБ.

Учредител  е на Политическо движение "Социалдемократи". Владее английски, френски, руски и испански език. Женен е, има дъщеря.

Илияна Йотова (ilyana.info) е родена на 24 Октомври 1964 г.в София. Има магистърска степен по българска филология, с втора специалност френска филология от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Националната школа по администрация (Ecole nationale d'administration) в Страсбург.

Работила е като репортер, водещ на новини, редактор и завеждаща дирекция "Новини и актуални предавания" в Българска национална телевизия (1991-1997 г.).

От 1997 г. става шеф на пресцентъра на БСП, а е избрана за член на Висшия съвет на БСП през май 2000 г. Зам. -председател е на Софийската градска организация на БСП от 9 януари 2006 г. Народен представител в 40-то Народно събрание. Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Омъжена с един син.

Кристиан Вигенин (vigenin.eu) е роден на 12 юни 1975 г. София. Завършва Немска езикова гимназия, а през 1998 г. се дипломира в УНСС, специалности "Международни отношения" и "Макроикономика". Участвал е в обучения и специализации в Белгия, Швеция, САЩ.

От март 2001 г. започва работа в отдел "Външна политика и международна дейност" на Висшия съвет на БСП и става негов ръководител през 2003 г.

През 1994 г. става учредител на Българската социалистическа младеж (БСМ) и в продължение на три мандата е член на Изпълнителното бюро на организацията, секретар по международната дейност и зам.-председател.

През 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, а в края на 2001 г. - за член на Изпълнително бюро на партията, отговарящ за международната дейност.

Бил е председател на Районната организация на БСП в район "Подуяне" и за член на Градския съвет на БСП. През 2005 г. е избран за депутат в 40-то Народно събрание от Ямбол.

През май 2007 г. е избран за член на Европейския парламент. Владее английски и немски език, ползва френски и руски. Женен, с един син.

Евгени Кирилов (evgenikirilov.eu) през 1971 г. завършва висше инженерно образование в Рощок, тогавашната ГДР,  а през 1976 г. - "Международни икономически отношения" и "Международно право" в Москва. От 1990 до 1993 г. е постоянен представител на България за ЮНЕСКО. От 1997 г. е член на Висшия съвет на БСП.

Депутат в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. От 2007 г. е член на ЕП.

Комисията по досиетата обяви, че е работил в  Държавна сигурност и военното разузнаване. Владее английски, френски, немски и руски език.

Депутатите от Движението за права и свободи

Филиз Хюсменова  ( filizhyusmenova.com ) е родена на 10 юни 1966 г. в Силистра. Завършила е френска и руска филология. Представлява ДПС в кабинета на Симеон Сакскобургготски като министър без портфейл. Избрана е за депутат в 40-то Народно събрание. По-късно е определена за наблюдател в Европейския парламент (ЕП). През май 2007 г. е избрана за член на Европейския парламент като водач на листата на ДПС.

Владее френски, руски и турски език. Омъжена, с едно дете.

Владко Панайотов (vladkopanayotov.eu) е роден на 7 Май 1950 г. в Павликени. Той е дипломиран инженер, специалност "Химическа кибернетика", завършил в Москва през 1975 г. Старши научен сътрудник II степен е от 1990 г., професор - от 2000 г.

Професор е във Висшия минно-геоложки институт, работил е в Централния институт по комплексна автоматизация, бил е зам.-директор на научно-внедрителски център.

Член на Съюза на учените в България, Съюза на химиците, на Висшата атестационна комисия, на Световния конгрес по обогатяване, на Балканската Минна Академия. Чуждестранен член на Руската Минна Академия ( 2007 г.).

Носител е на български и международни отличия, почетен гражданин е на Кърджали от 2005 г. Автор на учебници, монографии, на 36 патента. Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Метин Хюсеин Казак (metinkazak.eu) е роден на 29 юли 1972 в Търговище. Следвал е две години медицина във Варна, а след това със стипендия на френското правителство завършва международно право в Бургундския университет в Дижон с брат си близнак Четин. Специализира във Франция, Турция и САЩ.

След завръщането си в България братята са на стаж в Президентството. Работят в частни фирми. Метин Казак работи като експертен сътрудник към кабинета на министъра без портфейл Александър Праматарски. Бил е началник на кабинета на министъра без портфейл Неждет Моллов (2001), министъра без портфейл Филиз Хюсменова (2004 - 2005) в правителството на Сакскобургготски. От  2005 г. до 20 май 2007 е заместник-омбудсман на Република България.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г. Владее френски, английски и руски език.

Депутатите от "Атака"

Димитър Стоянов (europarl.europa.eu) е роден на 17 май 1983 г. в София. Той е внук на Радой Ралин, но е наричан доведен син на Волен Сидеров поради дългогодишната връзка на майка му с лидера на партията. Завършил е право  в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Избран е за народен представител от листата на „Атака". Бил е наблюдател и временен депутат в Европейския парламент, а от юни 2007 г. - редовен евродепутат.

Славчо Пенчев Бинев (известен като Слави Бинев) (slavibinev.com) е бизнесмен, вицепрезидент на Българската федерация по олимпийско таекуондо и европейски шампион.

Завършил е френска езикова гимназия и спортно училище, учителския факултет на Спортната академия и е защитил докторантура в Институт по Психология при БАН. Има  специализация като треньор по таекуондо в Канада.

Главен акционер и председател на борда на директорите в "Ар - систем" АД,  Има пети дан таекуондо, бил е европейски и балкански шампион. В началото на 2007 г. Бинев беше обявен за архонт в римска църква от старозагорския митрополит Галактион, който бил там на частно посещение.

Депутат в Европейския парламент от юни 2007 г.

Депутатите от НДСВ

Меглена Кунева (ec.europa.eu/commission_barroso/kuneva) е настоящият български еврокомисар, отговарящ за защитата на потребителите. Родена е на 22 юни 1957 г. Тя е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", доктор по екологично право, има специализации в САЩ, Финландия, Великобритания.

Работила е като журналист в БНР, автор е на сценария за документалния филм „Разкази за убиици" на режисьорката Иглика Трифонова, носител на Голямата награда „Златна роза" от националния фестивал във Варна през 1994 г. Била е преподавател в СУ и в Бургаския свободен университет, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, старши съветник в Правния отдел на Министерския съвет.

През юни - август 2001 е депутат от НДСВ, а след това е назначена за Главен преговарящ на Република България с ЕС и зам.- министър на външните работи.  На 29 май 2002 получава статут на министър по европейските въпроси.

Владее английски и руски език. Автор на книгата "Коментар и практика по закона за концесиите". Омъжена, с един син.

Антония Първанова (parvanova.eu) е родена на 26 април 1962 г. в Добрич. Завършила е езикова гимназия „Гео Милев" в родния си град. През 1989 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна и започва работа като педиатър. След 9 години клинична практика и магистратура по здравен мениджмънт във Варна заминава за Холандия, където получава магистърска степен по обществено здраве. Народен представител в 39-ото и в 40-ото Народно събрание. От 2007 г. е депутат в Европейския парламент. Разведена е, има две дъщери. Владее немски и английски език.

Депутат от "Синята коалиция"

Надежда Михайлова (nadejdamihailova.bg) е родена на 9 август 1962 г. в София. Завършва испанския профил на 9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и  българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". До демократичните промени работи като преводач и журналист на свободна практика.

Започва политическа кариера във възстановената в края на 1989 г. Радикалдемократическа партия, част от коалицията Съюз на демократичните сили (СДС). В предизборната кампания през 1991 г. ръководи пресцентъра на СДС, а след изборите става началник на пресцентъра и говорител на правителството на Филип Димитров.

Депутат в 37-то, 38-то, 39-то и 40-то Народно събрание. През 1997 г. е избрана за министър на външните работи (1997-2001) в правителството на Иван Костов. От 1999 г. до 2006 г. е вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП) и съпредседател на Комисията по международни отношения към ЕНП. Беше председател на СДС от 11 март 2002 до 1 октомври 2005 г.

От брака си с Камен Михайлов имат две дъщери. През 2006 г. двамата се развеждат. Владее английски, испански и руски език.
Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Отборният дух донесе поредна победа на Шампионите

Отборният дух донесе поредна победа на Шампионите

България Преди 4 часа

Приключенците губят номинационната битка и отиват на племенен съвет

Кирил Петков

"Продължаваме Промяната" се регистрира за изборите през ноември

Избори 2021 Преди 7 часа

Това стана ясно от публикация на Кирил Петков в социалните мрежи

<p>Странното приложение на най-миризливия плод в света&nbsp;&nbsp;</p>

Откриха странно приложение на най-миризливия плод в света

Любопитно Преди 8 часа

Технологията може да се използва и за други хранителни отпадъци

Стефан Янев

Стефан Янев: Ще има мерки спрямо цените на тока и горивата

България Преди 9 часа

"Разчитаме на критиката, когато е градивна", заяви премиерът по повод политически коментари

<p>&quot;По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи&quot;&nbsp;</p>

Във Великобритания: "По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи"

Свят Преди 10 часа

DW: Над 1 милион незаети работни места във Великобритания

ВиК-Хасково предупреди хората да не ползват водата за пиене

ВиК-Хасково предупреди хората да не ползват водата за пиене

България Преди 11 часа

Тежка авария на помпена станция "Ябълково" остави Хасково и 6 села без вода

Обвиниха задържания за подкуп служител на НАП

Обвиниха задържания за подкуп служител на НАП

България Преди 11 часа

При обиска са били открити белязани банкноти

<p>Почина народната певица&nbsp;Олга Борисова&nbsp;&nbsp;</p>

Почина народната певица от "Мистерията на българските гласове" Олга Борисова

България Преди 11 часа

Тя е отличена с престижната американска награда за музика "Грами", а името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика

Слави Трифонов

Слави Трифонов: Сега България няма духовен водач като Вазов

България Преди 12 часа

Трифонов: България заслужава да се потрудим за нея

<p>9 факта за есента, които не знаехте</p>

9 факта за есента, които не знаехте

Любопитно Преди 13 часа

Есенните дни са изпълнени със свеж въздух, слънчева светлина, красиви природни гледки и аромат на тиква

Почина журналистът Неделчо Михайлов

Почина журналистът Неделчо Михайлов

Свят Преди 14 часа

Основател, идеолог и лидер на партията „Движение Нашият град”

<p>Борисов: Всичко поскъпва и никакви мерки не се взимат</p>

Бойко Борисов: Всичко поскъпва и никакви мерки не се взимат

България Преди 14 часа

Елен Герджиков е напуснал, защото не се е справял с отговорностите си, посочи Борисов

Проверете: Колко знаете за Иван Вазов?

Проверете: Колко знаете за Иван Вазов?

Любопитно Преди 15 часа

Добре ли познавате живота на "Патриарха на българската литература"?

Радев: Независимостта се гради на уверен в себе си народ

Радев: Независимостта се гради на уверен в себе си народ

България Преди 15 часа

Радев: От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта

Почина Уили Гарсън - Блач от „Сексът и градът“

Почина Уили Гарсън - Блач от „Сексът и градът“

Свят Преди 17 часа

Съвсем наскоро Гарсън работеше върху сериала „И просто ей така“

Ето на кого да честитите имения ден днес

Ето на кого да честитите имения ден днес

Любопитно Преди 18 часа

Този светец прекарал три дни в корема на кит