95

М орално е кметът на Хасково Добри Беливанов да си подаде оставката и в този град да има нови избори. С президентът Радев сме в една тоналност.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция във Варна.

Той допълни, че управляващата партия ГЕРБ ще разчистят редиците си от роднински назначения. 

Цветанов: Президентът не може да обявявава война

Делян Добрев с оставка, ГЕРБ пита за мъжа на Нинова

Той определи като „достойно” решението на депутата от ГЕРБ Делян Добрев да си подаде оставката заради скандала, който стана известен като „Кумгейт”.

Добрев се оттегли след като депутатът от БСП Елена Йончева разгласи, че е лобирал негови роднини и приятели да бъдат назначени в Община Хасково.

Същевременно ГЕРБ свалиха доверието си от кмета издигнат от тях – Добри Беливанов. Изтъкнатите причини бяха пропуски и несправяне с кризи при управлението на града. Според опозицията Беливанов се е превърнал в мишена на Добрев, защото отказал да назначи посочени от него лица при нагласен конкурс. 

Думата кум вече няма такова значение. Младите търсят един приятел просто да сложи един подпис да узакони брака”,

омаловажи Борисов отношенията на Добрев с зам.кмета в града Евгени Консулов. "Обзалагам се, че повечето сте така", обърна се той към журналистите в залата. 

Според Борисов БСП „подбират думите” си и по този начин управлението на Хасково остава на заден план в дискусиите. Той допълни, че не знае дали Добрев иска да стане кмет на града. 

Същевременно премиерът даде примери, при които хора в ГЕРБ са предотвратявали конфликт на интереси.

„Жената на финансовия министър (Владислав Горанов) беше в министерството много преди него. Той я уволни заради конфликт на интереси. Сега седи вкъщи киселее, сърди се”, описателен бе министър-председателят. 

"Дъщеря ми ако я пратя в частна фирма, фирмата заминава … Ако я пратим на държавна работа, това ще бъде „гейт”, допълни той. Дъщерята на Борисов живее в чужбина.

Сред дадените примери беше и сестра му, която е лекар, но заради роднинската си връзка с него не би могла да ръководи болница. 

"В "Булгартрансгаз" има подобно назначение. На (депутата от ГЕРБ Александър) Ненков жена му е в 8-ми месец бременна. Да й каже аз или ти, както аз и Горанов", даде препоръката си премиерът. Съпругата на Александър Ненков работи в отдел "Анализи и международна дейност" в държавната компания и по думите на мъжа й има изключителна професионална подготовка за поста и голям принос, откакто е на поста.  

В своеобразното разяснение за вижданията си за семейните отношения, той уточни, че принудил прессекретарката си да се омъжи, защото с партньора й имали дете и така било редно. Борисов им станал кум. 

"До момента с президента Радев имам прекрасен диалог", 

заяви Борисов по отношение на острия тон между него и държавния глава в разговорите им чрез медиите.  

"Той може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, уронващ престижа му", заяви Борисов.  

Спорните теми между Радев и Борисов са две. Едната е покупката на нови самолети за бойната авиация, за което президентът, бивш командир на ВВС, настоява. Премиерът е на мнение, че към този момент има по-важни за страната разходи в социалната сфера и инфраструктурата. 

Другата е "битката", която Румен Радев смята, че управляващите от ГЕРБ водят с него, с мълчаливото съгласие или под влиянието на Борисов. 

"Парламентът има свой живот. Всеки глас е важен в него", заяви Борисов за нападките към Радев, идващи от заместника му в ГЕРБ и лидер на партията в НС Цветан Цветанов. 

Премиерът обаче изтъкна, че той самият е нападан по същия начин от Елена Йончева и лидера на БСП Корнелия Нинова. 

"Президентът е първа цигулка в президентството, аз съм първа цигулка в правителството и свирим в една тоналност. Всички беквокали - Нинова, Йончева, Цветанов - имат други функции", заяви премиерът и допълни, че предупредил Радев да не се меси в парламентарните битки. 

Борисов още разкри, че до момента работи в хармония с екипа на президента и двамата са "съратници" за стабилността и интересите на България. 

"Винаги съм бил на мнение, че най-лошият мир  е по-добър от война. Имали сме по-тежки противници през годините", заяви Борисов, вече говорейки от името на партия ГЕРБ. 

Пожелавам му и втори мандат,

заяви Борисов за Радев, като изтъкна, че това би означавало стабилност в държавата.  

Пресконференцията на Борисов последва срещата му във Варна с други лидери на балкански страни. Днес той неколкократно изтъкна, че България, Румъния и Гърция ще спомогнат за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и че в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС ще има среща на върха по темата. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@