49

Д ълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим. Това написа във Фейсбук съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и депутат от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Кирил Петков, предаде БТА.

Според него форматът за съвместно правителство с ротационен премиер не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не могат да направят коалиция с ГЕРБ.

Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ, в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел, посочва Петков и се извинява,

ако - „нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт“. 

Петков посочва защо вярва, че в тази ситуация това е най-доброто, което може да сторят.  

Да имаме правителство с министри, които ще работят за България

без да крадат, и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили, пише Петков. 

Първо, този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ, смята той. По думите му коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имаха доверие, но си нямат, и заради това трябва да влязат в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще бъде факт, но министрите остават същите, уточнява Петков.

Според него този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция,

но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен - заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Той добавя, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете.

„Виждам че някои казват “Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите”.

Не! Точно обратното - ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление“, обяснява Петков. Той допълва, че 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран, посочва Петков и добавя,

че тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа, коментира той. Според него дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа.

Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер,

ще ни даде реален шанс това да се случи, отбелязва Петков. Той добавя, че вярва, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, "без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията".

„Сега тук идва огромната критика

“Вие се предадохте и сега няма как да борите корупцията”. Тук искам ясно да кажа: ако борбата с корупцията зависи от това дали Мария Габриел е в, или извън правителство, това не е никаква борба“, пише Петков. Той казва, че ще бъдат непреклонни към „всеки, който се опита да открадне и един лев от публичните средства, независимо дали този министър е от нашата, или която и да е друга партия“.

„Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очите

пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път - ще изберем да ни падне правителството“, коментира Петков. Той добавя:  „Нали всички знаем, че реалната причина за падането не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за поправка на пътищата, или да падне правителството, ние избрахме второто“.

Ние ще изберем да не сме на власт пред това да си затворим очите пред корупцията, заявява Петков. Според него ротационният механизъм дава възможност за това и в двата периода - първите 9 месеца Денков може да подаде оставка, след това - всички министри също. Така че с тази конструкция, по тази тема, не сме направили какъвто и да е компромис, смята Петков. Той обяснява, че ще използват тези месеци и за да сменят правилата на управлението за борба с корупцията. Ще се борим да включим обратно всички контроли на държава с всички регулатори, които отдавна са с изтекъл мандат, добавя той. 

Върнахме и обратно темата за Изборния кодекс

- а тя е ключова за провеждането на честни местни избори, посочва Петков и допълва, че ще се борят за промяна в Конституцията, като там вече зависи и от другите партии. Ако искаме реална промяна обаче, трябва да има успех по тези теми и да не зависи толкова кое правителство е на власт, а реално да зависи от това какви институции имаме, коментира Петков.

Сега вече да отидем до реалния друг избор, който стои, ако не направим този механизъм

- шести поредни избори, пише Петков и посочва някои реални последици от такава ситуация: няма бюджет; губим парите от ПВУ; няма Шенген и еврозона; има разпад на държавността; няма реформи в прокуратурата и регулаторите; името на България пред света става абсолютно разбито; пускаме псевдо националистите да растат и хвърлят червени бои по европейските институции под предлога за поход за мир и печелят избиратели с лъжите, че щял някой да праща българи да се бият в Украйна.

Петков пише, че това е само малка част от цената на поредни избори и добавя,

че винаги е смятал, че ако човек е изправен пред дилема да избира между два варианта, които не са добри, анализът колко е лош само единият вариант и забравяйки другия, със сигурност дава ограничен анализ на този избор.   

Депутатът посочва, че иска да отговори директно на въпроса на базата на тези аргументи,

как е направил своя личен избор за това решение. По думите му в тези моменти, за да е свободен да вземе такова решение, човек трябва да си даде истинска сметка кои сили го движат. Аз няма да бъда част от този министерски съвет, заявява той и добавя, че е спокоен да каже, че властолюбието не е фактор за него в това решение. На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим, коментира той. 

С публикацията му може да се запознаете тук:

Припомняме, че в понеделник Николай Денков и Мария Габриел излязоха със съвместно изявление, предлага се да са премиери на ротация с втория мандат.

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Това се казва в декларация за национално отговорно управление, представена от Мария Габриел, която беше кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер. Тя и номинираният за министър-председател от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков направиха съвместно изявление в парламента, предаде БТА.

Националният съвет на „Продължаваме промяната“ е обсъдил "Продължаваме промяната-Демократична България" да предложи правителство за 18 месеца с ротационен премиер, обяви в началото на изявлението Николай Денков.

Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от 9 месеца премиер ще бъде Габриел, а Николай Денков – вицепремиер. 

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 1 час

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 3 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 4 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 4 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 4 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 4 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра