86

Д ържавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова, ако иска да промени тенденциите в демографията. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръгла маса на тема „Демографски тенденции и процеси в България“, която беше организирана в парламента.

Симеонов заяви, че раждането на трето дете ще се стимулира финансово, като се поемат такси за детска градина, дават се помощи за дрехи, учебни помагала, така че третото дете да не се превръща в тежест за българското семейство, а да бъде насърчавана раждаемостта, тъй като броят на семействата с три деца у нас е много малък.

България е катастрофално обезлюдена

България: Един век назад - три пъти повече деца

Той посочи, че вече са взети решения в тази посока, като са премахнати ограниченията за броя за ин витро опити. По думите му,

мерките ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., която все още не е съгласувана.

Запитан колко ще струва тази идея на бюджета, вицепремиерът обясни, че все още не може да каже, тъй като предстои идеята да бъде обсъдена с коалиционните партньори от ГЕРБ.

„Това е заложено в нашата програма. Смятам, че ще срещнем разбиране, тъй като броят на семействата с три деца в България е много малък“, вярва Симеонов.

Като други мерки за преодоляване на демографския срив Симеонов очерта

възможността младите семейства да получат жилища срещу нисколихвени или безлихвени кредити,

както и работа за привличането на българите от българските диаспори извън територията на България.

Неудобната истина за доходите у нас

Големият проблем с ниските доходи у нас

Колко взима българинът и колко средният европеец

Според Симеонов могат да бъдат привлечени хора с българско самосъзнание от Македония, от Западните покрайнини, Молдова, Украйна, където има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението. Според него със стипендии, отпуснати от държавата, подобен ангажимент може да има и за българите, които следват в чужбина.

Вицепремиерът смята, че не трябва да се подценява и здравето на възрастните хора. Те не трябва да се считат за елемент, изключен от демографската работа, и са необходими мерки за профилактика на здравето, а не лекуване на вече установени болести, което ще осигури удължаване на живота им.

Мислят се и мерки за неизолиране на хората в пенсионна възраст от икономиката и от трудовия процес.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@