198

Границата ни с Македония е затворена. Спрян е и трафикът през ГКПП „Лесово” на границата с Турция. Образувала се е огромна опашка от тежкотоварни автомобили.

„Ситуацията е трудна, за да не подложим на риск водачите, те ще трябва да останат на пункта или съответно на турска територия“, коментира министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. 

Вижте как снегът скова страната в нашата галерия

Напълно затворени за движение са всички пътища за всички видове превозни средства на територията на Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Бургас. Това ще важи за цялата нощ. Най-рано утре сутринта може да има частично отваряне на някои от пътищата. Частично са затворени пътищата на територията на област Русе, продължи Павлова.

„В северозападна България ситуацията се успокоява. Затова поетапно е разрешено движението на тежкотоварни превозни средства и за леките коли. Свободно за тежкотоварните са направленията за Калотина, Кулата, АМ „Люлин“ и „Струма“, от София по магистрала „Тракия“ и „Марица“ до Капитан Андреево, а същото и по първокласния път по това направление. Освободихме за движение на тежкотоварния трафик направленията София-Видин и по АМ „Хемус“ до Ябланица“, поясни Павлова.

Проходът Петрохан е свободен вече за преминаването на леки коли, спокойно е преминаването и през Хаинбоаз, както и през Шипка. Остават затворени проходите Дюлински, Айтоски и Ришки. Пътят Русе-Бяла вече е отворен, но само за автомобили до 12 тона. Участъкът на автомагистрала „Тракия” от Бургас към Карнобат е затворен. Пътуващите за Айтос, Пловдив и София са отклонявани от полицията още на 5-тия километър след изхода на Бургас.

По-рано днес микробус се блъсна в снегопочистваща машина в района на Рожен и блокира движението през прохода. Бусът е тръгнал в планинската област да доставя хляб без вериги и с износени гуми. Преди прохода Пампорово полицията спира и връща автомобилите, които са с летни гуми и без вериги.

Шофьорите обаче негодуват, защото много пътища не са нито почистени, нито опесъчени. В блокадата се оказаха не само автобусите, превозващи хора, но и тировете, които  не могат да продължат към Смолян.

Към 17:00 ч. на територията на страната 423 населени места са без електрозахранване. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 селища, информираха от Министерството на енергетиката. Най-тежка остава обстановката в Североизточна България.

Сняг вали в почти цялата страна, като обстановката по пътищата се усложнява и от силния вятър.

Ограничено е движението на всички моторни превозни средства в целите области Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен. Магистрала „Тракия“ е затворена от Зимница до Бургас, а по „Хемус“ на територията на област София е забранено движението на камиони над 12 т. Проходите „Върбишки”, „Златишки”, „Троянски”, „Айтоски”, „Обзорски”, „Ришки”, „Твърдишки”, „Котленски” са затворени. Затворен за движение е път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград. Около 650 селища в цялата страна са без ток.

Заради силно усложнената обстановка община Аксаково обяви бедствено положение, съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му много сериозен проблем в региона е прекъсването на един от основните далекопроводи. Пасев уточни, че електроснабдителното дружество е информирано преди половин час, но не е ясно кога ще бъде отстранена аварията.

Междувременно поради липса на захранване в помпените станции има проблеми с водоподаването в три общини – Провадия, Вълчи дол и Суворово.
Заради силния вятър летището във Варна няма да обслужва полети поне до 17 ч. днес. Подадена е информация за микробус със седем души, закъсал по-рано днес в района на община Суворово. От общинската администрация са изпратили тежкотоварен автомобил, който да помогне на закъсалите и да ги отведе в рамките на града.

Пътната обстановка в цялата страна е затруднена заради неспиращия от четвъртък снеговалеж. По-рано беше съобщено, че е наложена

забрана за движение на всички превозни средства в няколко области – Силистра, Шумен, Варна, Разград, Русе и Търговище.

„Има пълна забрана за движение на всички коли и на всички тежкотоварни превозни средства по абсолютно всички пътища от републиканската пътна мрежа“, информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вижте студената красота на зимата в нашата галерия

По думите ѝ видимостта на някои от местата е 10 метра. „Издадохме разпореждане за

пълно затваряне на цялото движение на участъка от АМ „Тракия“ от Карнобат до Бургас, както и на стария път I-6 от „Петолъчката“ до Бургас,

тъй като там също освен за обилния снеговалеж, който продължаваше цяла нощ в момента има много силен вятър, много силни снегонавявания и видимостта е паднала под 10 метра“, обясни Павлова.

Летище "Бургас" спря работа заради слаба видимост и снежна вихрушка. Преустановени са всички полети. Това съобщиха от областната управа в Бургас. Затворени са АМ "Тракия", Айтоският, Ришкият, Дюленският проход, пътят Бургас-Варна, пътят Бургас-"Петолъчката", Бургас-Каблешково-Ахелой. Отворени за движение при зимни условия са пътищата Бургас-Малко Търново, Бургас-Созопол-Царево, Бургас-Средец-Елхово-Ямбол.

Пътуващи показаха в социалната мрежа Фейсбук как изглежда АМ „Тракия“  преди 3 часа (около 8 ч.):

И същата магистрала преди 1 час (около 10 ч.):

Сурова зима идва - живакът пада до - 20 градуса

Затворени за движение на всички МПС са проходите „Върбишки“, „Златишки“, „Троянски“ и проходът „Петрохан“, където през нощта на шосето са паднали 8 лавини.

Проходът „Шипка“ също беше затворен, но властите решиха, че за момента преминаването по него е възможно. Микробус се блъсна в снегопочистваща машина в района на Рожен и блокира движението през прохода.

Заради силния снеговалеж е наложено ограничение за движение на товарни автомобили към ГКПП „Станке Лисичково“ до момента на пълното почистване и опесъчаване на пътя. От страна на македонските гранични служби е получено уверение, че ще информират своевременно за евентуални ограничения на движението.

Към 18.00 ч. в четвъртък е получена информация от македонските гранични служби, че преустановяват пропускането на товарни автомобили през ГКПП „Деве Баир” в двете посоки поради лоши метеорологични условия. Към момента обстановката на останалите контролно-пропускателни пунктове е спокойна, съобщават от „Гранична полиция“.

Поради усложнената метеорологична обстановка движението на влаковете в страната се осъществява при тежки зимни условия като са възможни закъснения, особено при пътуването на композициите на дълги разстояния. Към 11.00 ч. железопътните участъци, в които движението на влаковете е прекъснато, са следните: Шивачево – Гавраилово (участък от подбалканската жп линия) - поради надвиснали клони над контактната мрежа. В момента аварийни екипи работят по отстраняване на проблема. Добрич север – Кардам – поради снегонавявания и преспи.

Пътищата в Силистренско са затворени.

Затворени са почти всички пътища в област Добрич. Изключение засега правят направленията Добрич - Балчик, Добрич - Генерал Тошево. Затворен е и републиканският път, който свързва ГКПП Дуранкулак през Варна до ГКПП Малко Търново.

С тежка военна техника се разчистват пътищата в Свищовско. Заради снегонавявания остават затворени за движение пътните участъци между общинския център и село Горна Студена, Морава - Царевец, Царевец - Алеково, Обединение - Алеково. Обстановката в Русенско е тежка. Всички пътища в областта са затворени. ГКПП "Дунав мост" е отворен и почистен, но тежкотоварните камиони са спрени и от румънската страна.

В община Стара Загора според сигналите на граждани няма ток в централната част на града в района на бул."Св. Патриарх Евтимий", както и в селата Дълбоки, Хрищени, Маджерито, Загоре и Коларово. В 10.00 ч. превозвачи са обявили, че спират да изпълняват курсове в направление Твърдица, Ямбол, Сливен, В. Търново и Бургас, тръгващи от автогара Стара Загора. като причина са посочили силния вятър и заледяванията по пътищата. От автогара Стара Загора са прекратили предварителната продажба на билети.

В момента автобусите на градския транспорт във Варна не се движат до Казашко, но курсовете до Тополи се изпълняват. Тъй като до гробищата обаче не е разчистено, автобусите не стигат до там. Основните проблеми в града са на булевардите “Ян Хунияди” (до КАТ), “Константин и Фружин” и улица “Асен Разцветников” във “Владиславово”, както и на кръстовището на ул. “Вяра”с бул. “Трети март”. На останалите места линиите се обслужват макар и с по-бавна скорост и със закъснение. Проблеми има и с тролеите заради обледявания на жици. Екипи на варненската пожарна евакуират пътници от закъсали автомобили по пътища във Варненска област. Въпреки че, пътните артерии бяха затворени за движение заради лошото време, някои от шофьорите са успели да пробият блокадата. Пътят Бургас-Варна е затворен за движение на леки и тежкотоварни автомобили

Десетки автомобили останаха в снежен капан по пътя София – „Кулата“. Малко преди полунощ главният път София- Благоевград изглеждаше като ледена пързалка.

Закъсали имаше и край магистрала „Струма”, а в продължение на часове камионите трябваше да чакат край пътя.

Има затворени пътища и населени места без ток в Ловешка област. В цялата област е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Затворени за движение са проходът Троян – Кърнаре и Шипково – Рибарица, Микре – Ловеч, Деветаки – Брестово, Лесидрен – Старо село, Ябланица – Добревци, Златна Панега до област Враца.

Вече е отворен пътят Перник-Радомир, съобщи директорът на Областното пътно управление Румен Сачански. Възстановено е вече и движението на тежкотоварни автомобили по магистралите "Люлин" и "Струма". В Пернишка област затворен е единствено пътят между брезнишките села Режанци и Бегуновци, като се ползва обходен общински път.

В София през цялата нощ са работили без прекъсване над 150 снегопочистващи машини, информира NOVA. Градският транспорт се движи при зимни условия по всичките си маршрути. Прогнозата за днес е за продължаващ снеговалеж, във връзка с което молим

гражданите, които имат възможност, да не излизат с автомобилите си,

казаха от общината. Предупреждаваме шофьори и пешеходци да се движат внимателно. Шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия. Почистват се прилежащите площи към спирките на градския транспорт в "Лозенец", "Триадица", "Студентски", "Средец" и други райони.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви: „Работеше се цяла нощ по почистването на улиците на София”, заяви пред NOVA столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Почистени са основните улици и булеварди, по които се движи градският транспорт. Това беше и задачата на снегопочистващите фирми. Имаше само едно затруднено в участъка между Мърчаево и Владая, но то беше бързо отстранено“, обясни градоначалникът.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 198
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

198 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК започва подробно разследване на Google

ЕК започва подробно разследване на Google

Технологии Преди 13 минути

Ще се направи пълна проверка на желанието на ИТ гиганта да придобие Fitbit

Севделина Арнаудова напуска Министерския съвет

Севделина Арнаудова напуска Министерския съвет

България Преди 32 минути

Това потвърди самата тя

Коронавирусът - трагичен срив по Черноморието

Коронавирусът - трагичен срив по Черноморието

Теми в развитие Преди 1 час

87% спад на чартърните полети в Бургас през юли

Протест в Несебър, хората не искат хотел за ковид-19

Протест в Несебър, хората не искат хотел за ковид-19

Теми в развитие Преди 1 час

Според протестиращите мястото е неподходящо, защото е оживено и заобиколено от още хотели

Най-полезните плодове и зеленчуци през август

Най-полезните плодове и зеленчуци през август

Любопитно Преди 1 час

Какво да не пропускаме този месец, за да напълним организма си с витамини

Starship на SpaceX

Космическият кораб на SpaceX направи първи кратък полет

Технологии Преди 4 часа

Мъск обяви, че "Марс изглежда достижим"

Противоречията в Средиземно море удрят ЕС и НАТО

Противоречията в Средиземно море удрят ЕС и НАТО

Свят Преди 4 часа

Темата е много голяма и засяга ЕС и НАТО, пише Руслан Трад в анализ за Vesti.bg

<p>Полската Izera представи два електромобила</p>

И Полша ще развива собствено автомобилно производство с два електромобила

Технологии Преди 4 часа

Моделите към момента са на концептуален стадий, но компанията иска да постави Полша сред страните с родно автомобилостроене през 2023 г.

Марк Зукърбърг

Купил ли е Facebook Instagram, за да го неутрализира

Свят Преди 4 часа

Антимонополната комисия на САЩ публикува комуникация между Марк Зукърбърг и бившия финансов директор на Facebook

СЗО към Русия за ваксината за ковид-19: Спазвайте процедурите

СЗО към Русия за ваксината за ковид-19: Спазвайте процедурите

Теми в развитие Преди 13 часа

До момента в Световната здравна организация няма постъпила официална информация от Русия за ваксина

Страшни взривове недалеч от посолството на България в Ливан, загинали

Страшни взривове недалеч от посолството на България в Ливан, загинали

Свят Преди 14 часа

Няма данни за пострадали български граждани

Търсят хотел за настаняване на туристи под карантина в „Слънчев бряг“

Търсят хотел за настаняване на туристи под карантина в „Слънчев бряг“

Теми в развитие Преди 15 часа

Министерството на туризма е готово за диалог и остава на разположение за следващи срещи

Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата с позиция в защита на прокурор от СГП

Дирекция „Публична комуникация“ в прокуратурата с позиция в защита на прокурор от СГП

България Преди 16 часа

Принципна позиция на Прокуратурата на Република България е да защитава доброто име и професионалната неприкосновеност на всеки прокурор

<p>Махнаха оградите, плажът&nbsp;в парк &quot;Росенец&quot; е достъпен</p>

Махнаха оградите, които спираха достъпа до плажа в парк "Росенец"

България Преди 17 часа

От Община Бургас са издали предписание оградата да бъде премахната, ще се провери и дали малките постройки около пътя са законни

Ангелов: Коранавирусът става по-заразен, засяга младите

Ангелов: Коранавирусът става по-заразен, засяга младите

Теми в развитие Преди 18 часа

Здравният министър посочи, че към момента няма нужда от нови противоепидемични мерки

Ескалация, мобилизация в Беларус на границата с Русия

Ескалация, мобилизация в Беларус на границата с Русия

Свят Преди 19 часа

Беларуският президент обвини Кремъл в лъжа