165

Остър отговор от страна на бизнеса на решението за поскъпване на природния газ с 30%.

Според сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес” резкият скок на природния газ ще ощети и хората, и бизнеса, а

решението е взето „по непрозрачен начин, по съкратена процедура и без обществено обсъждане”.

България има 7 седмици да реши за „Газпром“

Европейската комисия нанесе удар срещу „Газпром”

ЕК обвини "Газпром" в злоупотреба с монопол

Неблагоприятният ефект от него ще „удари” редица сектори в българското производство, при които енергийните разходи имат значителен дял при формиране себестойността на продукцията. Сред тях са млекопреработването, хлебопроизводство, оранжерийното производство.

„Предвид изключително острата конкуренция на произведените в България стоки с тези от внос от други страни от Евросъюза, едва ли повишаването на цените за крайния потребител би било решението на въпроса. Загубата ще се калкулира изцяло за сметка на производителите”, пишат от сдружението в позицията си, изпратена до медиите.

И още: „Знаем какви са формалните основания за вдигане цената, но не и защо се бърза с тази крачка, когато преговорите между Европейския съюз и „Газпром” за принципна промяна в правилата и доставката на природен газ са в много напреднала фаза и е възможно в най-кратки срокове цените, по които руският гигант доставя природен газ за България да бъдат намалени”.

Припомняме ви - от днес шоково поскъпва природният газ с цели 30%. Така 1000 куб.м. „синьо гориво“ ще струват 363,26 лв. без ДДС.

КЕВР аргументира вдигането на цената на газа с поскъпването на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца, както и с по-високия курс на долара.

Потребителите ще почувстват промяната с поскъпване на парното и топлата вода. Тарифите ще скочат между 18 и 38%, но това ще стане ясно по-късно през следващата седмица. За столичната топлофикация - 22,7 на сто, в Пловдив с почти 22%, Бургас -2 5,6%. Най-скъпо остава парното във Велико Търново и затова предвижданото за там поскъпване е с около 18%.

Пак с решение на КЕВР от 1 април цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо 1%. В петък австрийското дружество EVN внесе в КЕВР предложение за поскъпване на електро и топлоенергията от 1 юли.Токът за бита да поскъпне с 2.36%, искат от дружеството, това включва увеличение с 1.8% на дневна тарифа и почти 5% поскъпване на нощната.

В София пък ще се увеличи и цената на студената вода. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16 лв. повече на кубик.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@