51

Докато прокуратурата подготвяше доказателствата, на базата на които да поиска постоянен арест за седмина от арестуваните в операция "Октопод", от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) излязоха със специално съобщение по повод преподавателската кариера на Алексей Петров там.

От учебното заведение подчертават, че той е работил при тях само на граждански договор и от преподавателската му дейност няма постъпили оплаквания.

Редовно е вземал часовете си и отзивите за него като лектор са положителни.

Уточнението се прави заради "информации и интерпретации на фактите в някои от средствата за масово осведомяване във връзка с преподавателската дейност на Алексей Петров в УНСС".

В съобщението се посочва, че Петров започва да преподава в университета в края на 90-те години. Той бил асистент на генерал-лейтентат проф. д.т.н. Стоян Андреев по дисциплината "Фирмена сигурност и икономическо (и научно-техническо) разузнаване".

Тя се преподавала и във вариант "Корпоративна сигурност и разузнаване".

Бившата барета първо станал доктор по икономика, а след това получил и научното звание доцент (но не в УНСС). След пенсионирането на проф. Андреев той станал титуляр на учебната дисциплина, която се преподава в специалностите "Национална и регионална сигурност" и "Интелектуална собственост".

От УНСС отбелязват, че

Алексей Петров е бил наеман година за година

за да преподава точно определен учебен курс. Договорът му се подписвал въз основа на избор и предложение на съответната катедра до съответния факултетен съвет, който се състои от около 25 души и произвежда избор поотделно за всеки предложен за хоноруване преподавател.

Всяка година в УНСС се наемат 300-350 такива преподаватели за нуждите на образователния процес, се посочва още в съобщението.

За времето, през което е преподавал в икономическия университет, Петров

има издаден две книги по проблемите на сигурността

както и други публикации. От УНСС уточняват, че ректорът не е правил изявление, че "Алексей Петров няма да бъде поканен да води лекции през следващата учебна година".

Това може да стане, ако е налице осъдителна присъда и/или има решение на съответния катедрен и факултетен съвет, заявяват от УНСС.

БГНЕС цитира проф. Борислав Борисов, който заявил, че през следващата академична година ще се откажат от преподавателските услуги на Петров.

"Кой можеше да предположи, че до вчера - командир на барети, съветник в ДАНС, човек, който знае най-съкровените тайни на държавата и изведнъж днес... Просто не ми се говори", коментира той ареста.

От УНСС допълват, че Алексей Петров е защитил докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР (Academy.MVR.bg).

По обявен конкурс от Пловдивския университет (Uni-Plovdiv.bg) той е избран за доцент и е назначен на основен трудов договор в същия университет.

Какво точно преподава и други уточнения могат да се получат само от Пловдивския университет, се отбелязва в съобщението.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@