13

З а стотици ухапани от кърлежи хора на ден, съобщават лекари. Сред тях има и заразени с лаймска болест. Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, даде по NOVA съвети какво да правим при ухапване от кърлеж.

„Съветвам хората, които ходят по тревата в паркове, в планината и на места с висока трева, където има голяма вероятност да има кърлежи, да оглеждат тялото си внимателно след всеки излет. Стои ли няколко часа кърлежът в тялото, вероятността да се заразим с лаймска болест е никаква или малка.

Доказано е, че ако кърлежът стои в тялото ни повече от 24 часа, може да ни зарази с марсилска треска или лаймска болест.

Принципът е да се сваля бързо кърлежът”, заяви специалистът.

Многократно сме чували какви ли не съвети как сами да го извадим, но лекарите съветват да не го правим, а да потърсим медицинска помощ. Как да се пазим и какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

„Безопасното сваляне

става с много тънка пинсета като пинсетата трябва да мине под коремчето на кърлежа и да се дърпа нагоре. Ако хоботчето на кърлежа се скъса, това не е страшно – то може да се извади с чиста игла. След това задължително се дезинфекцира”, посъветва Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

„Най-добре се унищожава кърлежа като се пусне в тоалетната чиния или там където няма да е в контакт с други хора“, каза той и призова хората да не носят извадения кърлеж в Центъра по заразни и паразитни болести, защото при всички случаи месец след ухапването човек може да се изследва за лаймска болест.

Проф. Кантарджиев препоръча да се взема антибиотик при ухапване.

„Над 20% от хората, ухапани в големите градове, са с лаймска болест. Съветвам всеки възрастен човек, на когото му махат кърлеж и няма други противопоказания, да вземе 2 таблетки по 100 мг. „Доксациклин”, а за децата „Цефуроксим“, каза още Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@