283

Общинският съветник от "Атака" и президент на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев е арестуван заедно със сина си и още двама души заради инцидент в Боровец, при който са пребили двама души.

В ареста - засега за 24 часа - са Юри Галев, синът му, също Юри, Йордан Иванов и Иван Иванов. Издирват се още двама участници в инцидента.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е разпоредил на главния секретар на МВР Калин Георгиев да започне комплексна проверка на Областната дирекция на МВР в Софиийска област и на Районното полицейско управление в Самоков.

Галев и компанията му са

пребили двама души на станция на седалковия лифт в Боровец,

съобщи в неделя вечерта Би Ти Ви (BTV.bg).

Пострадалите са подали жалба в полицията и се лекуват в болницата в Самоков. Единият е с травми по главата. Те са служители на фирма "Бороспорт лифт".

Инцидентът станал в събота привечер около 18 ч. Тогава на долната станция на лифта пристигнал младеж на около 16 години. Той заявил, че няма да плаща и държи да се качи. Служителите на "Бороспорт лифт", които са от Бургас, не познали сина на Юри Галев и отказали да го пуснат без пари.

Според служител в курорта става въпрос за 17 лв. - таксата за нощно каране.

Единият от пострадалите разказва, че младият Галев поискал да му отворят служебния вход, за да мине. Казал, че миналата година не е плащал и тази година няма да плаща - не, че не можел, но не искал.

След като получил отказ, се обадил по телефона и няколко минути по-късно пристигнал баща му с компания. Те се нахвърлили с юмруци и ритници върху служителите, а младият Галев удрял потърпевшите със скиорската си каска.

Охранителните камери са записали боя

(Вж. репортажа на Би Ти Ви).

Пострадалите разказват, че след техен сигнал дошли и полицаи, но не направили нищо като видели побойниците.

Галев, синът му и още двама бяха задържани късно тази вечер. Очаква се да бъде поискано 72-часово задържане под стража, след като прокуратурата се запознае с материалите по случая.

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов става дума за хулиганство с особена дързост.

По повод побоя лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че не е запознат с инцидента, но ще го проучи и виновникът ще понесе наказанието си, защото ефективно наказание трябва да бъде прилагано за всеки.

Проверка на дейността на РПУ-Самоков

ще започне не само във връзка с този случай, но и с цялостната работа на управлението и заради няколко инцидента в последно време. Ще се проверява и работата на ОДМВР-София.

С тази комплексна проверка аз ви уверявам, че ще вървя към промени в Областната дирекция на МВР-София, защото не може да има ръководство на РПУ или областната дирекция, която да не са съпричастни към това, което е политика на ръководството на МВР, каза вътрешният министър.

Ще бъда безкомпромисен и там, където е необходимо, ще се правят и кадрови промени. Аз съм убеден, че независимо от резултата от проверката, там ще има кадрови промени в областната дирекция, защото не само това, което наблюдаваме сега в Самоков, но и това, което наблюдаваме и в областта, в Своге, Ихтиман.

Знаете магистралните грабежи, всичко това, което се беше случило и се случва през pоследните няколко години. Трябва да се сложи край, да продължим напред, заяви той.

Това далеч не е първият инцидент с Галев.

Президентът на "Рилски спортист" често е попадал в полицейските бюлетини, главно заради поведението си по футболните стадиони, но не само.

През 1995 г. той е арестуван, защото нахлул в хотел "Рила" в курорта и стрелял безразборно с автомат "Калашников".

Месец по-късно Галев и хората му участват в престрелка с Косьо Самоковеца и неговата свита в кръчма в Бели Искър. Ранени са трима невинни.

на 31 декември 1995 г. Галев е в центъра на зрелищен масов побой в дискотека в Монтана.

Две седмици след това нахлува в бар в Перник и стреля с автомат в тавана и витрините зад тезгяха на бармана.

През юни 1999 г. отново нахлува в злополучния хотел "Рила" и потрошава бара. Полицията го задържа за кратко и го пуска.

През август 2001 г. МВР съобщава за отвличане, извършено от Галев и хората му.

През февруари 2009 г. неизвестни стрелят по автомобила на Галев и брат му между Боровец и село Бели Искър.

Преди месец пък Галев пребил свой съдружник в собствения им ресторант в к.к. Боровец.