4

Б елгийската банкова група КBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро.

Това представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г. Придобиването, обявено на 30 декември 2016 г., вече е одобрено от съответните регулаторни и антимонополни органи.

КЗК разреши сливането на ОББ и "Пощенска банка"

Кей Би Си няма да продава ДЗИ

KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху капиталовата позиция на КВС.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК и регионален мениджър на КВС за България, ще оглави новата банково-застрахователна група от ОББ, СИБАНК и ДЗИ.

Белгийският инвеститор определя България като един от основните си пазари, със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги.

Сега KBC планира да започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга на българския пазар. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на групата на оперативно ниво.

„Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC”, коментира Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV.

СИБАНК има активи на стойност 1,6 милиарда евро, кредитен портфейл от 0,9 милиарда евро и депозити на стойност 0,9 милиарда евро.

ОББ е четвъртата най-голяма банкова група в България с общи активи от 3,5 милиарда евро и 7,4% пазарен дял към края на март 2017 г.

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно от 11,1% и 10,9%.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@