"Труд": Кабинетът е готов
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Кабинетът е готов, обявява от първа страница "Труд". ГЕРБ са готови със състава на новото правителство. Това заяви вчера столичният кмет и лидер на партията Бойко Борисов.

Въпреки че вече са си определили министрите, герберите изчакат окончателните резултати от изборите и отказаха да кажат официално имена.

По тази причина консултациите за управленската коалиция не се състояха. Очаква се те да започнат от днес.

Вчера бъдещият премиер Бойко Борисов бе категоричен, че ще предприеме структурни промени, които предвиждат да бъдат закрити Министерството на извънредните ситуации, както и постовете на министър по европейските въпроси и вицепремиер по еврофондовете.

Борисов щял да подмени и приятелите на премиера Сергей Станишев, които са в бордовете на държавните предприятия.

Дянков и Цветанов вицета на Бойко, пише "Стандарт". Две вицета ще има Бойко Борисов в правителството си. Очаква се това да са Симеон Дянков и Цветан Цветанов.

Вероятно икономистът от Световната банка ще поеме финансовото министерство, а председателят на ГЕРБ ще застане начело на МВР.

Царят даде оставка, но няма да си ходи, съобщава "Труд". Един партиен лидер все пак си подаде оставка след изборен разгром. След като НДСВ не влезе в парламента Симеон Сакскобургготски вчера обяви, че поема отговорността и подава оставка от поста.

От думите му стана ясно, че НДСВ ще остане в опозиция за първи път от създаването си преди 8 г. Дълбоката опозиция не била неприемлива, стига да се съхранят идеите, които са обединили жълтите.

Властта никога те ми е била самоцел, каза Симеон. Той няма да напусне България.

"Труд" помества част от изявленията на лидери в нощта след изборите. Ще бъдем партия на целия народ, обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние не искаме да управляваме само тези, които са ни харесали - 40%. Затова ще разговаряме с всички. Още от утре нашите екипи ще работят много активно. Докато чуем какво мислят колегите в център-дясно какво предлагат, ние ще се подготвим с кабинет."

Лидерът носи отговорност за всичко, е позицията на председателя на БСП Сергей Станишев. Не бих искал обаче поемането на политическата отговорност да се възприеме като бягство от кораба в труден момент, допълва Станишев.

Няма да има пазарлъци, заяви на пресконференцията съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Така изпревари въпрос ако ще управляват с ГЕРБ, какви постове ще искат. И двамата лидери на формацията - Мартин Димитров и Иван Костов, подчертаха, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, а на сините е да осигурят стабилно десноцентристко мнозинство.

Бяхме най-толерантните, каза в изборната нощ лидерът на ДПС Ахмед Доган. С видима гордост той отчете 20% ръст в подкрепата за ДПС, въпреки че 8 г. са били във властта. В неделя движението е постигнало най-високия си резултат от създаването си - спечели над 600 000 гласа.

Падането на ДПС от власт е заслуга на "Атака", отбелязва в. "Атака".

"Класа" представя и позицията на лидера на РЗС Яне Янев. Той посочи, че партията му е готова да подкрепи правителството, без да има министър в него, но ще изчакат конкретни предложения от ГЕРБ.

"Ние не искаме да влизаме във властта на всяка цена. Много повече ценим законодателната, отколкото изпълнителната власт", каза Янев.

"От балансьор Доган се превърна в крило", е озаглавено интервюто в "Труд" със социолога Андрей Райчев. Според него с тази позиция в ДПС не са свикнали, нито я желаеха, нито я приемаха, нито имаха психологическата готовност да бъдат крило.

И като крило те получиха две неспецифични за тях задачи: да стават колкото се може по-големи, защото за крилото нищо друго няма значение освен размерът. И втората: крилото не може да стои в ситуация на пасивен диалог, то трябва да е в остър диалог.

В интервюто Райчев уточнява, че Иван Костов се завръща, но при тези съотношения в резултатите той не може да управлява вместо Бойко Борисов.

Костов начерта една тънка граница като каза: аз подкрепям не Борисов, а декларираното от Борисов. Що се отнася до Сергей Станишев, Андрей Райчев смята, че в този момент той не бива да подава оставка.

Откъде са гласовете за Борисов проследява социологът Мирослава Радева в публикация в "24 часа". 91% от гласувалите за ГЕРБ на евровота преди месец са повторили избора си. Допълнителен прилив на гласове победителите получават от бивши избиратели на НДСВ (25%), РЗС и ЛИДЕР (по 15%), коалиция "Напред" (32%), "Атака" (10%), БСП (6%).

Сериозният ръст на подкрепата идва от спечелването на 43% от всички негласували на евровота.

ГЕРБ са избрали и 52% от гласувалите за ОДС на парламентарните избори през 2005 г., 62% от тогавашните избиратели на НДСВ, 41% - от БНС, 21% - от тези на БСП. 53% от неупражнили правото си на вот през 2005 г. този път са го направили в полза на ГЕРБ.

Непознати отнесоха елита като цунами - сравнението е на социолога Кольо Колев. В интервю за "Телеграф" той посочва, че тези избори наистина не бяха мажоритарни.

Според него е била голяма грешка приемането изобщо на този мажоритарен елемент. По думите му Бойко Борисов е свободен да прави и по-широка коалиция, защото нито една от партиите в парламента няма да е в състояние да му извива ръцете. Тройната коалиция е подходяща конфигурация от гледна точка на сигурността на кабинета.

Кольо Колев смята, че Борисов ще покани Яне Янев от РЗС да участва в управлението.

Този път Доган сбърка стратегията, казва в интервю за "Сега" социологът Васил Тончев. Според него от първото провокативно изказване на Ахмед Доган за "финансовите порции", които той разпределя, до края на кампанията лидерът на движението изгради много погрешна стратегия за тези избори.

Всяка вечер се излъчваха клипове по трите национални телевизии, в които той категорично заявяваше, че няма как да бъде заобиколен и ще остане в следващото правителство. Нещо, което беше невъзможно да стане.

Социолози: Бързо ще има кабинет, ако няма пазарлъци, пише "Сега". Резултатите от парламентарния вот предполагат бързо съставяне на правителство, смятат социолозите.

Според Антоний Гълъбов бъдещият кабинет ще е коалиционен и вероятно ще бъде подкрепен от партията на Яне Янев РЗС. Румяна Бъчварова също очаква дясноцентристко правителство.

Процесът по съставянето му би могъл да се ускори, ако Синята коалиция удържи на обещанието си да не поставя непреодолими условия.

Според Юрий Асланов обаче съставянето на бъдещото правителство не се поддава на прогноза.

Достойнство бе, другари! Оставки от всички!, призовава от страниците на "24 часа" Добромир Гущеров, член на Националния съвет на БСП. Той оценява участието на партията във властта като безлично и безпринципно.

Колкото 10-ина души да бъдат реализирани като министри и висши служители.

"БСП ще излезе от кризата, щом започнат да функционират нормално нейните общопартийни органи. И пратим в историята този диктаторски и вождистки период", смята Гущеров.

ГЕРБ има вариант за тройна коалиция, е заглавието на интервюто със социолога Кънчо Стойчев в "Класа".

Огромният неуспех на БСП той свързва със съвършено неточно поставени цели. Те искаха да спечелят. Не самостоятелно, евентуално с ДПС, но така или иначе да бъдат в следващото управление под някаква форма. Дори можеше да има и компромис с ГЕРБ.

Това беше най-голямата им грешка - липсата на реализъм за настроенията на хората.

От ПАСЕ искат нов мониторинг за нас, съобщава "24 часа". Делегацията на парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), наблюдавала изборите в България, ще предложи възобновяване на мониторинга на страната ни.

Това каза вчера нейният председател, полякът Тадеуш Ивински. Членовете на делегацията решили единодушно да направят предложението през септември в Страсбург, когато ще бъде огласен подробно докладът за ситуацията у нас около вота.

Причината е, че не можем да дадем съвсем чиста оценка на изборите, обясни Ивински.

Заместник на Емел Етем бе арестуван за изборна търговия, съобщава "Сега". Заместник-министърът на извънредните ситуации Александър Филипов бе задържан за организирано купуване на гласове.

Софийската градска прокуратура му повдигна и обвинение за търговия с влияние. Заместник-министърът е разработван по сигнал на ДАНС.

Развързаха кесията за българските общини, пише "Труд". Вчера от Европейската банка за възстановяване и развитие обявиха, че са отпуснали за България нови 35 млн. евро за финансиране на инфраструктурни проекти в българските общини.

Кредитът ще бъде усвояван чрез фонд ФЛАГ, който бе създаден през 2007 г. Неговите функции са да улеснява реализирането на европроекти, като финансира при изгодни условия общините.

ЕС поздрави Борисов, благодари на Станишев, отбелязва "24 часа". Шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу поздрави вчера победителя в изборите Бойко Борисов и благодари на Сергей Станишев за европейския му принос.

Борисов и неговата партия постигнаха несъмнена победа, но искам да дам дължимото и на Станишев, с когото работихме отлично и който винаги защитаваше европейската перспектива, заяви Барозу.

Той добави, че в момента България се намира в критична фаза от реформите и увери, че еврокомисията ще работи с новото правителство, за да дръпне страната напред и да могат българите да се възползват от предимствата на еврочленството.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 3 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 3 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 4 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар