8

Л ъжат ли ни с фалшив алкохол по заведенията? Предлагат ли ни търговци спиртни напитки в туби с неясен произход и кой контролира този пазар? В лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки се проверява дали алкохолът, който пием, е менте, или оригинал.

По данни от последния летен сезон

в курортите по Черноморието от 34 проби с различен вид твърди напитки, 29 са в норма, но пет са с по-ниско от обявеното алкохолно съдържание и на практика са били разреждани с вода,

информира NOVA.

Смесването на енергийни напитки и алкохол е опасно, колкото кокаина

Разкриха нелегален цех за алкохол в София

В същото време за по-малко от три седмици – от началото на юли досега, са открити над 7 тона нелегален алкохол при проверките на Агенция „Митници”, който е трябвало да достигне до нощните заведения по морето. Колко опасно може да е това и до какви инциденти може да се стигне?

За да проверим менте или оригинал е алкохолът, който ни сервират, поръчваме в няколко произволно избрани заведения в София и по морето. По следите на алкохола, който ни продават в заведенията, тръгваме с инспекторите от Комисията за защита на потребителите и с тяхна помощ проверяваме предлагат ли ни разреден или фалшив алкохол по баровете и дискотеките.

Специалист от ВМА разкри: „В последните години се наблюдава една тенденция сред младите, и не толкова млади, хора – комбинираната употреба на концентрат и психоактивни вещества. Така те изпадат във възбуда или еуфория, по-често възбуда, неадекватност, до степен, в която изпадат в агерсивно състояние и нападат, чупят и т.н.“.

Симптомите на отравяне с алкохол са

главоболие, гадене, повръщане, болка ниско в корема, кома, припадъци, замъгляване, намалена зрителна острота в първите 12-24 часа след консумация. Експертът разкри, че е имало случаи на хора, които никога не са употребявали алкохол и при един грам на литър са изпадали в безсъзнание.

Съветите на специалистът за справяне с махмурлука са: поемане на повече течности, освен вода е хубаво да се пият и компоти, ако няма гадене и повръщане, но ако има такова, трябва да се потърси медицинска помощ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@