48

П арите на пострадалите от пътнотранспортни произшествия, предизвикани от клиенти на „Олимпик”, ще бъдат изплатени на 100% от Кипърския гаранционен фонд, това съобщи пред NOVA Ивета Кунова, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Тя допълни, че хората, които имат застраховки в „Олимпик” трябва да посетят брокер и да сключат нова „Гражданска отговорност” към друга компания. След това е необходимо клиентите да посетят клоновете на кипърския застраховател в България и там да пуснат заявление за сторно сметка, с която ще си получат обратно парите.

Застраховател фалира, 275 хил. остават без „Гражданска отговорност”

Какво се променя за шофьорите през 2018 г.

С колко ще увеличат застраховката „Гражданската отговорност”

МВР съобщи днес, че дава гратисен период от няколко дни и няма да глобява шофьорите, които имат „Гражданска отговорност” към „Олимпик”. Те ще получават само предупреждение да сключат нова застраховка. Всички полици на фалиралия кипърски застраховател ще бъдат анулирани в петък.

„Имаше индикации още от май месец. Браншът беше предупреден. Застрахователните брокери, когато идваха клиенти с полици на разсрочени вноски в нашите офиси, ние ги предупреждавахме, че е добре следващите вноски да се направят в други компании. Когато застраховките на „Олимпик” изтичаха, ние предлагахме застраховки в други дружества” подчерта Кунова.

Тя заяви, че всички клиенти на кипърската компания в България са били информирани с СМС, имейл или по телефона.

„Всички членове на асоциацията, която аз представлявам са уведомили своите клиенти чрез СМС-и, имейли или телефонни обаждания. Направихме една изключително стройна организация. След понеделник, когато стана ясно, че застраховките на „Олимпик” се прекратяват в петък, отново изпратихме СМС-и”, каза Кунова.

Много хора дори не са знаели, че имат „Гражданска отговорност” в кипърската компания, тъй като, отивайки при застрахователния брокер, просто са купили най-евтината застраховка.

„Гражданската отговорност” е една социална застраховка. Когато сключваме такава, трябва да мислим първо за тези, които евентуално ще пострадат от нашето поведение, като участници в пътното движение”, съветва Кунова. Тя е категорична, че не трябва да се търси най-евтината застраховка.

Кунова добави, че много от оставащите около 200 хил. полици в „Олимпик” са на разсрочени вноски. Малко са тези, които са платени еднократно.

 „Застрахователният пазар в България е абсолютно стабилен”, заяви още Кунова. „Всички останали застрахователни компании са регистрирани в страната и имат съвсем отговорно поведение”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@