12

В идеообръщението на 30 май на вицепремиера Калина Константинова за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната породи реакции сред представителите на парламентарните групи.

"Грешка беше това изявление". Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов,

председател на парламентарната група „Демократична България“, предаде  БТА.

"Очевидно беше недомислена тази комуникация, създаде много повече въпроси", каза той. Христо Иванов коментира, че очаква, когато Калина Константинова се яви в парламента, да види много по-балансирани и ясни послания, които да отговорят на практическите въпроси как България ще се погрижи за украинските бежанци. 

"На всеки се случва да не прецени комуникационно как стоят нещата, трудна е нашата работа - но не беше добра комуникацията", каза още той. 

По думите на Иванов това, което е било удовлетворяващо за него на състоялия се снощи коалиционен съвет, е изработването на ясна и конкретна законодателна програма на управлението, както и детайлизиране на управленското споразумение в контекста на това какви приоритети ще бъдат изведени за оставащите месеци от тази година. 

А председателят на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров коментира, че ПП стои зад вицепремиера Калина Константинова.

Той заяви това по повод на напрежението около обявеното намерение за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

Гюров посочи, че досега Константинова се е справила чудесно.

"Всички бежанци бяха настанени и обгрижени", добави депутатът. "В момента сме в една преходна фаза, в която трябва да се премине към по-дългосрочна мярка и решение", допълни той. 

По думите му всички нормално мислещи хора разбират, че не само нашата държава, но и всички други държави в Европа, не могат да осигурят петзвездни хотели на бежанците.

Нормално е в тази фаза на преход да има някакво напрежение и опозицията да повдига темата, коментира Гюров. "Все пак това е нормално политическо говорене от страна на опозицията", допълни той. 

Гюров посочи, че вицепремиерът Калина Константинова е изцяло ангажирана с бежанците,

денонощно с кризисния щаб правят всичко възможно напреженията да бъдат решени. 

"Имаме ясно разработен времеви план с бюджетна комисия и в коалиционен формат ясни дати кога мерките трябва да влезнат, кога трябва да бъдат гласувани на първо и второ четене, така че до края на месеца при добра координация, съгласие в коалицията, такова, каквото имаме на този етап, да нямаме проблем с приемането на актуализацията", добави той. 

По-рано днес от ПГ на ГЕРБ-СДС излязоха с декларация, в която обявиха, че правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила

и отправиха критики срещу вицепремиера Калина Константинова във връзка с обявеното намерение за прекратяване на плана за разселване на бежанци във вътрешността на страната. 

България продължава да оказва необходимата подкрепа на бягащите от войната, отговориха от "Продължаваме Промяната" на декларация на ГЕРБ-СДС.

Парламентарната трибуна беше употребена от ГЕРБ-СДС за популизъм, този път заради организацията по преместването на украинските граждани, намерили убежище на територията на България, коментира Инна Иванова от ПГ на "Продължаваме Промяната". Изключително грозно е, посочи тя, да се използва процесът по преместване на украинските граждани за политически атаки, всяване на напрежение, особено на фона на свършеното до момента.

Държавата осигурява всичко необходимо - храна, безплатен транспорт, места за настаняване, помощ на всеки, който има нужда от такава, подчерта депутатът. Хаос няма, няма и да има, и това е резултат от усърдната и непрестанна работа на настоящото правителство, отбеляза Иванова.

От СДС разпространиха съобщение, в което искат оставките на вицепремиера Калина Константинова

и на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заради събитията от последните дни, свързани с бежанците от войната в Украйна.

"Позициите, които заемат, изискват не само управленски умения и компетентност, но и съпричастност към проблемите на хората в нужда. Очевидно те не притежават нищо от тези качества", посочват от СДС. 

От партията заявяват, че още през март в парламента СДС е изразила загриженост за бъдещето на украинските бежанци и припомнят,

че в началото на миналия век България приюти няколкостотин хиляди бежанци, и въпреки всичко се справи. "България винаги е откликвала в такива моменти и е подавала ръка на хора, които са в нужда и се надявахме, че в ХХI век, като част европейската общност, и подпомогнати от нея, ще се справим. За огромно съжаление това не се случи. Вицепремиерът Калина Константинова олицетвори в най-голяма степен хаоса и невъзможността за решаване на кризи и проблеми от настоящата власт", посочват още от СДС. 

А министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков каза пред журналисти, че правителството се справило перфектно с бежанската криза от Украйна.

Предоставихме на украинските бежанци най-добрите условия в сравнение с всички страни в Европа и където има бежанци, посочи Гьоков. До момента аз нямам забележки, оттук нататък ще наблюдаваме процесите по преместването от хотелите по почивните станции, допълни министърът. 

"Призовавам критиците на правителството и на министър Константинова да помислят и да направят преценка на това,

което са направили, да видят какво е направено в другите държави, и тогава да критикуват и да искат оставка, защото аз мисля, че нямат основание", добави Гьоков. 

Парламентът ще изслуша утре вицепремиера Калина Константинова относно решението за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна.

Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова във видеообръщение съобщи, че правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. 

"След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им, и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната", заяви Константинова. Тя допълни, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 22 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 47 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 3 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 4 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 4 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 4 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт