147

П ремиерът Бойко Борисов посрещна в резиденция "Евксиноград" край Варна министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич на Четиристранната среща на високо равнище.

Министър-председателите Бойко Борисов, Алексис Ципрас и Виорика Дънчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят развитието на съвместните инфраструктурни проекти в контекста на свързаността на Балканите. Фокус на срещата беше и задълбочаването на регионалната стабилност, както и актуални европейски въпроси, съобщиха от пресслужбата на кабинета..

Лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия в "Евксиноград"

България, Гърция, Сърбия и Румъния обмислят да кандидатстват заедно за домакинство за Световното първенство по футбол през 2030 г.

Това стана ясно в "Евксиноград”. Лидерите на четирите държави се разбраха още да продължат работата си и по пълното свързване на Балканите с магистрали и скоростни влакове.

Срещата с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху доведе и до съгласието, че Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и така газовите доставчици в региона да осигурят право на избор. 

Борисов иска дронове, Нетаняху предлага и газ

Според министър-председателя Борисов фактът, че това е втората среща за изминалите шест месеца, е доказателство за продуктивността на този формат, който допринася за задълбочаването на регионалното сътрудничество и за развитие на добросъседските отношения.

По-рано днес Борисов и Нетаняху проведоха работна закуска в резиденция "Евксиноград“. 

Премиерът Борисов изрази увереност, че участието на министър-председателя Нетаняху в деня на форума ще се отрази положително не само върху двустранното ни сътрудничество, но също така ще допринесе за развитието на отношенията на Израел с останалите участници в четиристраната среща, както и за развитие на отношенията между Израел и ЕС.

Според премиера е налице отлична възможност да се проведе задълбочен диалог, който е в интерес на целите на многостранната среща - укрепване на регионалната сигурност и стабилност, постигане на свързаност и ускорено икономическо развитие, осигуряване на необходимите енергийни ресурси, привличане на повече директни чуждестранни инвестиции и чужди туристи. Борисов изрази удовлетворение, че приятелските отношения между България и Държавата Израел, които по думите му отдавна са придобили характер на стратегическо партньорство, продължават да се развиват възходящо.

Думата "Балкани" е обобщаваща за всички

"Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имала една цел в рамките на ЕС - да повдигнем нивото на свързаност (енергийна, инфраструктурна, дигитална) и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното - считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, то ЕС ще стане по-силен", отбеляза Борисов, който за втори път е домакин на този тип срещи.

Той посочи, че нашата четворка има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на енергийната сигурност Борисов заяви, че всички сме приели, че диверсификацията е от съществено значение. "Не случайно ние кръстихме нашия газов хъб или газоразпределителен център "Балкан", защото думата "Балкани" е обобщаваща за всички. Това е добре за икономиките на тези страни, защото на практика ще имаме избор да купим най-евтиния газ и конкуренцията ще намалява цените, а няма да ги вдига", добави българският премиер.

За Букурещ е важна кохезионната политика

От своя страна министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила отбеляза, че днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас, що се отнася до регионалното сътрудничество като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността в региона. Според нея това са много важни цели в геополитическата ситуация.

"Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи един траен растеж в региона. В това отношение представих позицията на Румъния, която изразих и на срещата на високо равнище в Румъния. За Румъния кохезионната политика е и ще остане главната политика за инвестиции в ЕС, която ще допринесе значително за балансираното развитие на региона", подчерта Виорика Дънчила.

С Гърция подписваме важни транспортни споразумения

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас изтъкна важността на тази четиристранна среща на върха и благодари за присъствието на израелския премиер Нетаняху. Той оцени високо Българското европредседателство, проправило пътя към евроинтеграцията на Западните Балкани. Ципрас допълни, че ще се подпишат споразумение за изграждане на жп линия Бургас-Александруполис и изграждане на скоростен път от Александруполис до границата с България. Алексис Ципрас подчерта важността на енергийната сигурност на Балканите и изрази надеждата, че сътрудничеството в този формат ще продължи.

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в „Евксиноград“ съвместна декларация за развитието на железопътната връзка „Солун – Кавала - Александруполис – Бургас – Варна - Русе“.

Документът предвижда създаването на съвместна проектна компания, която да работи по реализация на следващата фаза на проекта. До средата на декември месец ще бъде подготвено и Междуправителствено рамково споразумение за развитието на железопътната връзка.

Началото на проекта беше поставено с Меморандум за разбирателство, който беше подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в гр. Кавала през септември 2017 г., по време на официално посещение на правителствена делегация от България, ръководена от премиера Борисов. Проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

В съвместната декларация, подписана днес, се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на Меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас. 

Сърбия иска изграждането на "Балкански маршрут"

Сръбският президент Александър Вучич благодари за гостоприемството и допълни, че за Сърбия проведените срещи са от особена важност. Пътищата, природният газ, железопътните линии и икономиката са най-важни за страните от нашия регион, каза той. По отношение на Сърбия са обсъдени няколко важни области, като едната от тях е енергийната сигурност и изграждането на т.нар. „Балкански маршрут“, допълни той. Друга обсъдена тема са инфраструктурните проекти.

Технология, енергетика и сигурност

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта успехите на страната си в борбата с международния тероризъм. "Работим за доброто на вашия народ като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. Успели сме в много случаи да предотвратим терористични атаки и сме получили от вашите служби на всяка от вашите държави помощ, за което сме много благодарни. Не всички в нашите държави знаят за това, но аз искам да благодаря за това сътрудничество и да изразя намерението да продължим тази обща дейност да спасяваме животи", каза той.

По време на форума израелският премиер е обсъдил как да повиши сътрудничеството си с балканските партньори. Според него има три неща в общия контекст, които са особено важни: първото е технологията, второто - енергетиката и третото е сигурността.

Борисов от Египет: Искаме траен политически диалог

Борисов кара полицейска кола на мечтите в Дубай

Борисов танцува със сабя в Рияд (видео)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 147
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

147 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 46 минути

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 1 час

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 2 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 10 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 14 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна