Цветанов: Нищо лично, просто работа
По време на операцията   
Източник: Пресцентър на МВР
189

Искам едно нещо да кажа – няма нищо лично, а има изпълняване на задълженията на един министър.

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира днешния арест на Алексей Петров.

"В момента всеки има право на мнение, но МВР, ДАНС и прокуратурата се ръководят от закона.

Срещу лица, които са нарушили закона, смятам, че трябва да се действа адекватно", каза още Цветанов.

С Алексей Петров съм се срещал само веднъж, когато той пожела това, добави Цветанов и припомни за срещата между тях:

"Проведох разговор в моя кабинет, тази среща беше заявена със секретарката. На нея беше и Калин Георгиев, и няма нищо лично, от което да се притеснявам", обясни още вътрешният министър.

Съпредседателят на Синята коалиция и бивш премиер Иван Костов се надява следващата цел, след операция "Октопод", да бъде някой измежду недосегаемите.

Той подчерта, че лично ще работи за това през следващата седмица.

При операцията тази нощ бе арестуван и бившият служител на ДАНС Алексей Петров. Пред комплекс "Спартак", където се смята, че са офисите на Петров, тази сутрин имаше тежко въоръжени жандармеристи. Те бяха там от ранните часове на деня.

МВР оповести имената на седем от задържаните. Това са братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров - Трактора, Марчело Джотолов,
Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева.

Иван Костов, който е и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, беше във видимо добро настроение при влизането си в парламента.

Той определи "Октопод" като "голяма операция за разбиване на престъпна група" и каза, че атмосферата в МВР, ДАНС и прокуратурата става "все по-добра", а духът в тези структури се покачва.

Няма по-важно от това хората, които работят, да са стегнат екип, от тях да не изтича информация, каза още Костов.

Попитан дали е възможно агент под прикритие да е бил и престъпник под прикритие в ДАНС, Костов заяви: "Това е възможно. Хората минават от другата страна на барикадата, както в холивудските филми. За съжаление това се случва и в живота".

Арестуваният при операцията "Октопод" Алексей Петров бе огласен като секретен сътрудник на службите през март 2008 г. по време на скандалите в МВР, довели до оставката на бившия вътрешен министър Румен Петков. По-късно Петков бе оправдан по обвинението за разгласяване на държавна тайна.

Петков "освети" Алексей Петров след като бившият шеф на ГДБОП и активист на ГЕРБ Ваньо Танов съобщи пред парламентарната вътрешна комисия, че Петров е организирал среща на вътрешния министър с братя Галеви, по това време разработвани от службите за организирана престъпна дейност.

Бившият вътрешен министър Румен Петков заяви днес, че "ако Алексей Петров се е оказал в подобна престъпна група, това е много тежка оценка за нас, за предишното управление".

Според Петков "ако се докаже, че Петров е част от престъпна група, Станишев трябва да си подаде оставката като лидер на БСП.

Някогашният член на висшето ръководство на БСП Петков припомни, че именно Станишев е отговарял за ДАНС, но обвързаните със случая не би следвало да бъдат обвързани и с ръководството на партията.

В същото време Сергей Станишев отказа да коментира изказването на съпартиеца си Петков.

Преседателят на БСП предпочете да каже, че журналистите би трябвало да потърсят мнението на министър-председателя Бойко Борисов.

"Надявам се да има достатъчно доказателства при всяка операция на МВР и дано не се случи както с "Наглите", когато първоначално бяха задържани 25 души, а по-късно в ареста останаха само трима", отбеляза Станишев.

Той добави, че подкрепя изцяло усилията на ръководството на МВР и лично на министъра.

Камен Костадинов от ДПС, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, коментира, че една от политиките на сегашното правителство, които адмирира, е борбата с организираната престъпност и въобще дейността на МВР и ДАНС.

Помолен да коментира задържането на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Костадинов каза, че не се гордее с дейността на ДАНС в рамките на предходното мнозинство, част от което е бил и той.

"Казвал съм и преди, че промените в последните няколко месеца са положителни и че в ДАНС в рамките на предходния мандат са извършвани недотам редни неща, очевидно Алексей Петров е потвържедие на тази моя теза", допълни Камен Костадинов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров коментира, че арестът на Алексей Петров и негови съучастници е логичен, защото много отдавна било ясно, че този човек се занимава с рекет.

Като член на комисията за контрол на ДАНС установих, че по времето, когато Алексей Петров е бил неясно легитимиран като някакъв съветник на ръководителя на ДАНС, той е използвал агенцията като силова бригада за сплашване на хора, за рекетиране, за тормоз над граждани, журналисти, бизнесмени, заявява Сидеров.

Много по-важен обаче за мен е въпросът с политическия проект РЗС, който беше създаден също от Алексей Петров, коментира лидерът на "Атака".

Сега става ясно, че парите за този проект са били мръсни пари - от рекет, проституция, трафик на жени и икономически престъпления, посочва лидерът на "Атака".

Той добави, че имал достатъчно данни, че хора на Алексей Петров и на Хамстера са организирали купуването на гласове за Яне Янев и са рекетирали хора с цел събиране на
пари за кампанията на Янев.

Сидеров заявява, че главният прокурор трябва да поиска имунитета на Яне Янев и лидерът на РЗС да бъде разследван за връзки с престъпния свят.

Недопустимо е в българския парламент да има хора, които да претендират за борци срещу корупцията, а всъщност са поставени лица на престъпни йерархични структури, каквато е разкритата група в момента, смята Сидеров.

Той добавя, че Алексей Петров трябва да бъде разследван и изправен пред съда, както и всички партнирали си в "мръсния бизнес" с Петров.

Години по-рано

името на Алексей Петров бе свързвано със силовите структури.

През август 2002 г. той бе ранен - в гърдите и в крака, при престрелка край плувния комплекс "Спартак".

В престрелката участват двама служители на спецотряда за борба с тероризма, които са били заедно с Алексей Петров и открили огън срещу неговите нападатели. Самият Петров също е бивш служител в отряда.

През 2002 г. той е съсобственик на столичния спортен и плувен комплекс "Спартак" и съдружник в застрахователна компания "Левски-Спартак". Две години по-рано също е ранен, според публикации в медиите, при битова свада.

Кой е Алексей Петров

Роден е на 23 април 1962 г. В продължение на дълги години той е в спецотряда за борба с тероризма, чиито служители са по-известни като баретите.

Напуска отряда в началото на 90-те години на миналия век. По-късно е сред учредителите на Съюза на бившите барети.

До 2000 г. е член на борда на застрахователна компания "Аполо и Болкан", а също и на ЗК "Спартак" и "Средец М", а по-късно и ЗД "Левски Спартак".

Бил е треньор на българския национален отбор по карате, като именно покрай този спорт се запознава с Бойко Борисов.

Алексей Петров развива и академична кариера по проблемите на сигурността, бил е преподавател в УНСС.

Според справка на БГНЕС името му фигурира в бордове на "Лев интеркорпорация", "Квон България", "Спартак-холдинг", "Булпетролиум".

По време на ръководството на Петко Сертов бе служител в ДАНС. Напусна службата, след като Иван Костов съобщи, че е участвал в разработката "Галерия" - за подслушване на политици и журналисти.

Именно Алексей Петров бе "съвестният гражданин", както го нарече премиерът Бойко Борисов, предал изчезналия доклад на ДАНС, озаглавен "Справка относно действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация".

Заради изчезването на доклада бе свален имунитета на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев и започна разследване срещу него.

Коментари 189
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

189 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 48 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 49 минути

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото