4

В България е бил задържан и после предаден на властите в Турция, един от създателите на турската финансова пирамида „Чифлик банк” (Farm bank).

Дюзгюн Генч е бил обявен за издирване с червена бюлетина. След като е бил открит в България, той е върнат със самолет обратно в Турция и предаден на полицейски екип на летище „Ататюрк“ в Истанбул.

Ердоган наказва и мъртвите предатели

Ердоган обяви извънредно положение в Турция за три месеца

Анкара прекрати Конвенцията за правата на човека

Скандалът с финансовата пирамида, регистрирана в Северен Кипър, разтърси цяла Турция, след като шефът ѝ Мехмет Айдън (27 г.) избяга с половин милиард турски лири, внесени от вложителите. Той се укрива в Уругвай.

„Чифлик банк” е основана през 2016 г. от него и Генч, които били вдъхновени от популярната във Фейсбук игра FarmVille. Айдън сам се научил на програмиране с помощта на специализирани видео-уроци и създал аналог, с който игровата валута може да се превръща в реални пари.

Благодарение на агресивна рекламна компания в социалните мрежи и приложение за „Андроид“ той много бързо разгърнал проекта си, като гарантирал, че в случай на банкрут на „банката“ си ще изплати парите на участниците, вложили над 5 000 лири. За две години пирамидата успяла да привлече в играта хиляди любители, които внесли над половин милиард турски лири (около 200 млн. лв.)

Айдън уверявал, че крайната му цел е да построи най-голямата в Европа млечна ферма с 35 000 глави добитък и завод за преработка на млякото. В потвърждение на намеренията си дори закупи 222 хектара земеделска площ в Бурса за 16 млн. лири. Успял да привлече пари от над 170 магазина в цяла Турция, които търгуват със земеделска продукция, както и няколко големи фермерски стопанства.

Според държавното разследване, това е най-крупната измама за последното десетилетие в Турция.

На вложилите 200 000 лири пирамидата обещавала по 50 000 всеки месец.

Вместо това Айдън и брат му Фатих избягали и първоначално се укрили в Обединените арабски емирства, откъдето се прехвърлили в Уругвай.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@