68

Б ългария ще подкрепи Северна Македония за членството ѝ в ЕС, но не без условия. Това стана ясно след спешната среща, която президентът Румен Радев свика по темата в президентството, след като в неделя лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заплаши партията му да напусне управляващата коалиция, ако страната ни подкрепи безусловно Македония.

Каракачанов: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Северна Македония в ЕС

„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята”, каза премиерът Бойко Борисов

в изявление срещата, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да спрем Северна Македония по пътя ѝ ще означава в историята да пише, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла.

Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, който заплаши с излизане от управляващата коалиция, ако България подкрепи Северна Македония, сподели след срещата:

„Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, тези хора се подиграват с нас”.

„Трябва да заложим ясни условия в самия процес още за насрочването на междуправителствената конференция да има ясни и категорични резултати. Надявам се, че това, което ще направим, ще бъде много ясен сигнал към управляващите в Скопие.

Времето на тупането на топката е приключило. Тези хора се подиграват с нас и печелят време, разигравайки ни. Забележете, че последната среща на комисията е насрочена точно за 15 – един ден преди да се съберат министрите и ръководителите в Брюксел, за да вземат решението.“, добави още той.

Президентът Румен Радев пък заяви след срещата: „Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с

ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”.

„Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, в това число и на Македония, но

тази подкрепа никога не е била безусловна”,

каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че националният интерес е по-важен и не бива да се политизира и да се използва в предизборна битка.

Захариева каза още, че България ще подкрепи ясни и конкретни условия за хоризонтална рамка и непозволяване на напредък по всяка глава (за членство), ако договорът за приятелство и добросъседство не се изпълнява.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и, че

най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония

по пътя им към членство в ЕС. „Това са две страни в региона, за които България е заявила ясни политически намерения да се движат към членство НАТО и ЕС“, посочи Каракачанов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пристигнаха на срещата при президента Румен Радев, предаде агенция БГНЕС.

По инициатива на държавния глава се проведе

консултативна среща

на тема: Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

За участие в консултативната среща бяха поканени още председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.


Какво казаха в Македонияслед критиките от България?

„Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение”, каза македонският премиер Зоран Заев, минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София.

„Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и

не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България”,

подчерта Заев. Македонският премиер е убеден, че и тази исторически момент ще бъде преодолян. До момента са решени четири исторически периоди за 6-7 значителни фигури, които честваме заедно от тези периоди.

„С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС”, заяви македонският премиер.

„Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 г. кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, каза още Заев.


Вицепремиерът Каракачанов вече обяви, че ако България подкрепи Северна Македония за членство в ЕС, неговата партия ВМРО ще напусне управляващата коалиция. Каракачанов беше категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония”.

Министърът на отбраната се разгневи на изказване на македонския президент Стево Пендаровски, който според него „си позволява да злоупотребява с историческата истина относно произхода на Гоце Делчев и да дава нееднозначни сигнали към Комисията по исторически и образователни въпроси, че трябва услужливо да тупа топката, а не да води разговори по същество”.

По повод интервюто на Пендаровски, в което казва, че взимането от македонци днес на български паспорт заради ползите e със същия исторически контекст, в който Гоце Делчев през 1900-та година не бил могъл да се пише друг освен българин, депутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев заяви, че Северна Македония продължава историческата си манипулация с демонизиране на българите. Според Ковачев изказването на Пендаровски е обидно, както за македонските българи и техните предци, живели по тези земи, така и за сегашните македонски българи, които са се декларирали като българи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 3 минути

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 6 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 58 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 3 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 4 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 4 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум