62

П резидентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на правителство в рамките на сегашния парламент. Папката с мандата прие кандидатът за премиер Асен Василев.

„България всички знаем е в политическа, икономическа и социална криза. Мнозинството от българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост. От надеждна защита на обществения интерес. А това означава преди всичко отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща европейска България”.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство в този парламент

Това каза президентът при връчването на мандата.  

„За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, така, както и първият кабинет на „Продължаваме промяната”, заяви от своя страна Асен Василев.

Кой е Асен Василев - предложението на ПП за премиер

„Първо трябва да намерим политическа подкрепа за програмата на този кабинет, след което ще говорим за персонален състав”, коментира Асен Василев, след като получи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в президентската институция.

Той, Кирил Петков, Андрей Гюров и Никола Минчев разговаряха в президентската институция повече от час. 

Асен Василев обясни, че е изключително важно нещата, които са заложени в програмата на „Продължаваме Промяната”, да се случат точно в тези шест месеца. 

За парламентарната подкрепа, необходима на следващия кабинет, Василев коментира, че държат на 121 народни представители в пленарна зала, които да застанат много ясно зад програмата, и които, по думите му, да застанат много ясно и срещу крупните бизнес интереси. 

„Не, нямаме и намерение. С г-н Трифонов и въобще „Има такъв народ” като структура, ръководена по начина по който тя влезе в първия кабинет, имаме сериозни различия. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фирми да взимат големи поръчки, да са предварително избрани. Трудно виждам как „Продължаваме Промяната” може да взаимодейства по този начин с някой. Затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки”, коментира Василев.

Той заяви още, че решението за изгонването на руските дипломати е взето по препоръка на Външно министерство.

„Аз смятам, че това решение е правилно”, коментира Василев и добави: „Русия започна конфронтацията. Тя ни сложи в списък с вражески държави. Тя ни спря газа, въпреки че ние си бяхме платили. Няма как някой да каже: „ти си вражеска държава, ние ще стреляме с ракети по Лондон и всички други вражески държави” и ние да се държим: „те ни плюят все едно, че дъжд ни вали”.

Василев припомни, че това съвсем не е първият път, в който се прекъсват дипломатическите отношения между България и Русия.

„Продължаваме Промяната” разполага със седем дни, за да предложи състав на ново правителство.

Ако той не бъде одобрен от парламента, президентът ще връчи мандата на втората по големина политическа сила - ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат.

Костадинов: Премиерът в сянка излезе на светло

След това Радев ще трябва да избере трета парламентарно представена партия, на която да даде мандата за сформиране на правителство. Ако и тя не успее, следва служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори.

Президентът връчи мандатa на „Продължаваме Промяната”

По-рано днес „Продължаваме Промяната” обяви програмата, с която ще преговаря с евентуални бъдещи коалиционни партньори за сформиране на нов кабинет. Програмата съдържа осем точки:

  1. Решителни стъпки в борбата с корупцията – приемане на закона за новата антикорупционна комисия с разследващи функции и избор на г-н Бойко Рашков за неин председател, както и приемане на нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения и корупция;
  2. Промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор, който закон ще бъде представен от Министерство на правосъдието до дни;
  3. Приемане на 22 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които закони ще дадат възможност България да започне усвояването на 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа, да има медицински хеликоптери, модерни класни стаи, енергийно ефективни домакинства и др.;
  4. Промени в Закона за обществените поръчки и сключване на споразумението за новия пакет европейски оперативни програми за периода 2021-2027 на стойност 3,7 млрд. лв. и осигуряване на тяхното изпълнение по прозрачен и законен начин;
  5. Довършване на Стратегическия план на България за развитие на земеделието и селските райони, който ще осигури на селскостопанските ни производители 16 млрд. лева;
  6. Осигуряване на енергийна диверсификация чрез довършване на гръцката газова връзка, за да получаваме евтин газ от Азербайджан
  7. Избор на независими и компетентни членове на водещите регулаторни органи като КЗК, БНБ и КФН с цел осигуряване на конкурентна и предвидима бизнес среда у нас и премахване на злоупотребите с цените на горивата и основните стоки и услуги;
  8. Обособяване на агенцията по горите като независима държана агенция, към която да преминат всички горски стопанства; спиране на злоупотребите в горските стопанства и на престъпленията спрямо българската гора.

След получаване на мандата за съставяне на правителство ПП ще излъчи преговорен екип, ръководен от Кирил Петков, който ще преговаря с „всеки народен представител”, готов да подкрепи програната „по убеждение и по независим от задкулисието начин”.

Нинова: Условието ни е изпълнено, започваме преговори с ПП

От „Продължаваме Промяната” категорично заявяват, че няма да водят преговори с Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и с „всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари”.

Коментари 62
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

62 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 42 минути

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 2 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 6 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 6 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 7 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 8 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 8 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 8 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 8 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 8 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 8 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 9 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 9 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 9 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 9 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден