Големият петрол трябва да се самоликвидира
Източник: БГНЕС
25

С ега, когато цените на петрола са заседнали в дългосрочен хоризонт в диапазона 30-50 долара за барел, потребителите на енергия навсякъде по света се радват на намаляване на разходите си на обща стойност повече от 2 трлн. долара.

Нетният резултат от този стимул ще ускори растежа на световната икономика, тъй като бенефициентите на това огромно преразпределение на доходите са най-вече домакинствата с ниски и средни доходи, които формират по-голямата част от крайното потребление по света, коментира Анатол Калецки, главен икономист и съпредседател на Gavekal Dragonomics.

Разбира се, има някои големи губещи - предимно правителствата в страните производителки на петрол, които ще трябва да използват резервите си и заемат средства от финансовите пазари. Това, в крайна сметка, е предпочитан подход на политиците, особено когато в същото време те се борят с войни, противодействат на геополитически натиск или се сблъскват с протести и бунтове.

Но не всички производители на суровината ще загубят еднакво. Една група от тях е изправена пред наистина сериозни проблеми. Това са западните петролни компании, които вече обявиха, че свиват инвестициите си с 200 млрд. долара през тази година. Техните акции са под натиск в цял свят, но парадоксално, акционерите им могат да се облагодетелстват от евтиния петрол.

За това трябва да бъде изпълнено само едно условие. Ръководствата на водещите енергийни компании трябва да се изправят пред икономическата реалност и да изоставят своята мания за намиране на нови петролни находища.

Въпреки съкращаването на разходите 75-те най-големи петролни компании в света все още инвестират повече от 650 милиарда долара годишно в търсене на нефт. И го правят във все по-предизвикателни райони, и съответно на по-висока цена.

Това е едно от най-големите погрешни разпределения на капитал в историята и то е икономически осъществими само заради изкуствените цени, поддържани от редица монополисти.

Но монополите в сектора са под все по-голям натиск. Организацията на страните износителки на петрол изглежда парализирана, а инвеститорите ще трябва да се съобразят с един от основните принципи на икономиката - „ценообразуване на пределните разходи“.

В един нормален конкурентен пазар цените се определят от разходите за производство на най-евтиния за добив петрол. Това означава, че резервите на Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Русия и Централна Азия ще трябва да бъдат напълно изчерпани, преди да започне добиване на шистов нефт или сондиране под ледената покривка на Арктика.

Разбира се, в реалния свят нещата са по-сложни. Геополитическото напрежение, транспортните разходи, както и инфраструктурните затруднения означават, че страните потребителки на петрол са готови да платят премия за енергийната си сигурност, включително за натрупването на стратегически резерви на тяхната собствена територия.

Истината обаче е, че големите международни играчи като ExxonMobil, Shell и BP вече не могат да се надяват да се конкурират със саудитските, иранските и руските компании, както го правеха при цени от около 100 долара за барел. Просто последните могат да добиват петрол с технологии от XIX век. Иран например твърди, че разходите му за производство на един барел възлизат на около 1 долар. А страната има вторите по големина петролни резерви в региона на Близкия изток след Саудитска Арабия.

Технологичното превъзходство вече не е фактор, който прави западните петролни гиганти по-конкурентоспособни.

Ето защо тяхната цел трябва да бъде да преструктурират бизнеса си с оглед на новите реалности и да генерират по-големи приходи за акционерите си, вместо да харчат стотици милиарди долари за проучвания и разработване на нови на находища.

Само доказаните петролни резерви на BP възлизат на стойност над 360.0 милиарда долара, по сегашни цени. Тази сума е предостатъчна за преориентиране на бизнеса, при което и акционерите ще бъдат щастливи от дивидентите си, докато евтиният петрол постепенно се изчерпва в глобален мащаб.

Има две причини, поради които големите петролни играчи не се преструктурират. Първо, техните мениджъри все още вярват, с почти религиозен плам, че цените ще скочат. Ето защо те предпочитат да губят пари в търсене на нови находища, вместо да максимизират печалбите. Всъщност те презрително отхвърлят възможността новите енергийни технологии в крайна сметка да заменят изкопаемите горива.

Директор в BP коментира защо компанията му продължава да рискува с дълбоководни сондажи, вместо да инвестира в алтернативни източници на енергия: „Ние сме в сондажния бизнес и това е нашата експертиза. Защо трябва да изразходваме време и пари, за да се състезаваме в новите технологии с General Electric или Toshiba?“

Марк Карни, управител на Централната банка на Англия, предупреди, че проблемът с веригата на петролните активи може да застраши световната икономика, ако не се вземат мерки. Причината е, че държавните субсидии и глобалните и регионални споразумения за опазване на климата заплашват да направят безполезни огромни резерви от изкопаеми горива. А балансите на петролните компании възлизат на трилиони долари.

Проблемът не остава незабелязан и от петролните шейхове. Шейх Заки Ямани, дългогодишен министър на петрола на Саудитска Арабия посочва, че „каменната епоха не е свършила, защото пещерните хора са изчерпали запасите си от камъни“.

Политиците от водещите държави в Организацията на страните износителки на петрол вече осъзнават, че нефтената ера е към края си. Но западните петролни компании все още отказват да приемат новата реалност, да намалят разходите си и да започнат да ликвидират (освободят от актива) наличните петролни резерви, инвестирайки в нови технологии.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 44 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 50 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер