0

Д ве момчета на 13 и на 15 години са се удавили край шуменското село Цани Гинчево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Сигнал за инцидента са подали други деца от селото около 20,20 ч.

Децата се разхождали в района около дигата, изградена за предпазване на селото при евентуално преливане на язовир „Каравелово“, съобщи кметът Красимир Георгиев. Две от момчетата влезли да плуват в събралата се вода и изчезнали.

Водолазен екип от Горна Оряховица е извадил телата им. Според пожарникарите водата е била много студена.

Други три деца, които също са влезли в микроязовира са успели с усилия да се доберат до брега.

Предстои да бъде извършен оглед от следствено оперативна група. Работата по случая продължава.

Кметът на Цани Гинчево каза, че пространството около дигата никога не е било пълно с вода до обилните валежи от последните дни. От миналата седмица водата се изпуска по малко, за да не причини заливане на селото.

Селото се намира в община Никола Козлево, където от 1 ч. тази нощ бе обявено

бедствено положение

заради обилните валежи.

Мярката важи за шест села на общината – Каравелово, Пет могили, Векилски, Цани Гинчево, Църквица и Крива река.

В района са се образували два микроязовира по оттока на река Хърсовска. Единият от тях е именно в село Цани Гинчево. Той е с размери около 60 м широчина, около 2000 м дължина и дълбочина на места около 5 м. В него е събрано критично количество вода и при скъсване на стената ще се наложи евакуация на село Цани Гинчево, стана известно на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Другият микроязовир се е образувал между Пет могили и Никола Козлево и е събрал над 5 млн. кубически метра вода. Във него попада и помпената станция, която захранва с питейна вода селата Пет могили и Векилски. От края на миналата седмица в тези населени места няма вода, очаква се проблемът да продължи поне 2-3 дни.

От ВиК-Шумен вече са започнали да доставят вода с водоноски.

Прекъснато е електрическото захранване и водоподаване до двете населени места до отводняване на помпената станция. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@