36

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател на Гърция. Церемонията се състоя в Президентски дворец в присъствието на държавния глава Прокопис Павлопулос.

Церемонията по полагане на клетва беше светска заради атеистичните възгледи на новия премиер.

Ципрас, стоейки пред президента, заяви, че ще спазва Конституцията и законите на Гърция, а също така ще служи на интересите на гръцкия народ.

По време на разговорите си с президента Павлопулос Ципрас съобщи, че възнамерява за състави правителство с партията „Независими гърци“. Двамата политици се съгласиха, че изборите са преминали цивилизовано и демократично.

При среща със свои съратници Ципрас заяви, че новото правителство ще възстанови стабилността на икономиката и банките.

„Гръцкият народ ни даде ясен мандат за осъществим дълбоките промени и реформи, за да изведем страната от кризата“, подчерта той.

Според него новото правителство трябва да поправи грешките и недостатъците от предишните седем месеца, когато СИРИЗА бе на власт.

Като най-близки цели Ципрас посочи „пълното възстановяване на стабилността в икономиката и функционирането на банките“, разширяването на „плацдарма“, който той е спечелил по време на преговорите с международните кредитори, а също така предстоящото „първо критично важно сражение по въпроса за гръцкия дълг“.

„Едновременно с това ние трябва да осъществим големите реформи, да водим борба със срастването на държавните структури с частните интереси, да възстановим чувството за сигурност в гръцкото общество“, каза лидерът на СИРИЗА.

От своя страна, лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос съобщи, че „съставът на новото правителство ще бъде обявен до сряда сутринта“, след което то също ще се закълне.

„Това ще бъде прогресивно правителство, което ще продължи да решава задачите, над които ние работихме през последните шест месеца“, каза той.

СИРИЗА победи на провелите се вчера извънредни парламентарни избори – вторите за по-малко от 8 месеца. Партията на Ципрас получи 35,46% от гласовете и ще разполага със 145 места в новия парламент. Нейният главен конкурент, консервативната „Нова демокрация“ спечели 28,09% или 75 места. СИРИЗА възнамерява да състави правителство със своя стар коалиционен партньор – дясната партия „Независими гърци“ на Панос Каменос. Тя получи 3,69% и ще има 10 мандата. Така бъдещата управляваща коалиция ще разполага с крехко мнозинство от 155 депутати в 300-местния парламент.

Правителството на Ципрас трябва да проведе важни реформи, за да може страната да получи парите от Третия финансов пакет, който беше договорен през лятото с международните кредитори. Той възлиза на сумата от 86 милиарда евро.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@