22

Т ова е тежка загуба за БСП. Така оцени резултатите от изборите за членове на Европейски парламент заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

"Разбира се, че е загуба, и загубата е тежка, защото ние губим около половината от нашите избиратели от миналите парламентарни избори", коментира още Стоилов.

Той напомни, че обикновено при европейските избори гласуват доста по-малко хора. "Двете водещи досега партии губят такива избиратели, но въпросът е, че това за БСП има тежко отражение", категоричен бе Стоилов.

Според него това е така, защото партията не получава признание за участието си в управлението, въпреки редицата икономически и социални мерки, които са били предприети, за да се стабилизира ситуацията и да се внесе социално подобрение за някои групи.

"Явно е, че трябва някаква много по-ясна обобщаваща и мобилизираща цел", заяви Стоилов.

"Вероятно, въпреки усилията да се заложи на радикална промяна, това не е било утвърдено за тази една година. За мен, това донякъде обяснява ситуацията, когато говорихме за радикала промяна, имахме предвид не просто избори, а необходимостта да се промени икономическият и социалният модел, които беше формиран в България преди повече от 20 години", каза той. 

По думите му убедителен резултат получава и потвърждава другата партия, която подкрепя правителството - ДПС. "Тези близки позиции едва ли ще дадат достатъчно аргументи вътре в управлението за това, за което говорихме", допълни Стоилов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също пристигна в НДК, но не пожела да коментира изборните резултати пред журналистите преди началото на нарочната пресконференция.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@