472

П роруски и антируски протест се събраха пред посолството на Русия в София. Групите бяха разделени от полицейски кордон от общо около 40 униформени, но до сблъсъци не се стигна, предаде Би Ти Ви.

Не повече от 100 души се събраха на двете демонстрации. От едната страна скандираха "Америка вън" и "НАТО, МВФ и ЕС, всичко да се измете", а от другата – "Путин в затвора" и "Украйна, Украйна".

Сред подкрепящите руската политика се появи свещеник. Той обясни, че е дошъл в ролята си на духовник и би благословил и противниковата група.

От страната на русофилите имаше и хора от движение "Свобода" на Бисер Миланов-Петното, както и поддръжници на сирийския президент Башар Асад. Последните бяха доста голяма част от присъстващите и съответно говорещите на мегафона отделиха немалко време за похвали за държавния глава, който с помощта на Русия отблъснал империалистическата агресия срещу страната.

Своеобразната кулминация на проруския протест дойде, когато бяха изпълнени последователно химните на България и Русия, заедно с които се вееха едно до друго знамената на СССР, Русия, Сирия и България.

Хората от протеста срещу политиката на Владимир Путин също развяваха български, но и украински флагове. Те носеха голям плакат, напомнящ за Катинското клане.

Руската информационна агенция ИТАР-ТАСС съобщи само за проруския митинг в София. Пред посолството на Русия в българската столица се проведе многолюден митинг в подкрепа на позицията на Руската Федерация по въпроса с Украйна. В мероприятието са взели участие няколкостотин български граждани, които са носили руски знамена. Няколко часа преди това организаторите на митинга за заявили пред БТА, че "само Русия е надежден гарант за сигурност и стабилност днес", съобщи ИТАР-ТАСС.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@