60

А нтония Първанова е новият лидер на НДСВ.

Първанова спечели лидерския пост при първото гласуване на извънредния конгрес на партията.

Претенденти да оглавят НДСВ бяха общо четирима кандидати.

Делегатите на конгреса избраха евродепутата пред секретаря на НДСВ и председател на Младежкото НДСВ Стефан Кенов, Георги Найденов – председател на Съвета на НДСВ по икономика и финанси, и Любка Качакова – общински съветник на НДСВ в СОС.

Д-р Антония Първанова е родена през 1962 г. в Добрич. Завършва езикова гимназия "Гео Милев" с английски и немски език в Добрич, медицина и здравен мениджмънт във Варна, обществено здраве - в Маастрихт, Холандия, и здравна политика - в Англия. Работи като педиатър, експерт и изследовател в областта на управлението на здравеопазването.

След кариерата си на лекар и научен сътрудник във Великобритания, д-р Първанова започва политическата си дейност. През 2001 и 2005 г. е избрана за член на българския парламент от НДСВ. Тя е зам.-председател на комисията по здравеопазване и работи активно за общественото здраве и здравното законодателство на национално ниво. Първанова е инициатор на идеята за създаване на фонд "Ин витро". В резултат на това се раждат около 1500 деца годишно.

През 2005 г. Първанова е определена за евронаблюдател, а през 2009 е избрана за член на Европейския парламент, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Тя е координатор на АЛДЕ в Комисията за правата на жените и равенството между половете, заместник-предсeдател на Комисията по енергетика и водни ресурси в евро-средиземноморската парламентарна асамблея, член е на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, на Делегацията за връзки с Канада, на Делегацията в Евро-средиземноморската парламентарна асамблея, на Делегацията за връзки с държавите от Машрек, на Делегацията за връзки с Иран.

Тя е единственият български член на Европейския парламент, който досега е номиниран от колегите си за "Евродепутат на годината".

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@