20

След тежко и продължително боледуване почина зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Ген. Ненов, който бе сред българските военни с реален боен опит, командваше Сухопътните войски до юни 2014 г. 

Ген. Нейко Ненов започва кариерата си в поделение в Болярово, Ямболско и в полка в Симеоновград. След това е назначен в Карлово за началник-щаб на елитната 61-ва Стрямска бригада. Следващото му назначение е като командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора.

През 2000 г. генералът завършва командно-щабен колеж в Карлайл, Канада. През 2002 г. преминава и 12-месечно обучение в американски колеж на Сухопътни войски в Кингстън, щата Пенсилвания.

Ген. Нейко Ненов е първият български висш офицер, заемал поста командир на Многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца през 2006 г. Бил е и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч.

Като командващ Сухопътните войски ген. Нейко Ненов през 2013 г. ръководи строежа на 30-километровата ограда на българо-турската граница.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@