20

Румен Спасов, босът на "Орион" - съзведието от фирми, свързвано с кръга около бившия премиер-социалист Жан Виденов, е издъхнал на 63 години в Кейптаун, Южна Африка, съобщава "24 часа".

Преди две години на Спасов е отрит рак, опериран е и се лекува в Мексико. Често ходи на консултации и химиотерапия в клиника край Цюрих. Отсяда в скъп ходел до една от централните пешеходни зони в града, отбелязва изданието.

Днес в Кейптаун в тесен кръг е опелото в негова памет, съобщили близки на Спасов.

От 1997 г. той живее в ЮАР след два големи скандала у нас, в които беше намесен "Орион" - обвинението за убийството на Андрей Луканов и източването на Българската земеделска и промишлена банка (БЗПБ), управлявана от неговата съпруга Веска Меджидиева.

Кръгът "Орион" - всяка от компаниите в него е с име на звезда от едноименното съзвездие, нашумя през 1996 г., когато в медиите се заговори за сериозни противоречия между тогавашния премиер Жан Виденов и бившия премиер-социалист Андрей Луканов. "Орион" бе свързван с хора от най-близкото обкръжение на Виденов. Опозицията дори поиска създаването на специална анкетна комисия.

Тогава се появиха и твърдения, че БЗПБ е създадена с пари от Майкъл Чорни, като впоследствие изчезнали 6 млн. долара.

Три години след убийството на Луканов през есента на 1996 г. пък МВР вече работеше по версията, че поръчител на убийството е Румен Спасов. За убийството бе обвинен Ангел Василев, президент на близката до "Орион" строителна компания "Колонел".

Според тезата на обвинението с идеите си за смяна на правителството на Жан Виденов и въвеждането на валутен борд Луканов засегнал икономическите интереси на групировката "Орион" и в частност на свързания с нея шеф на "Колонел". През 2006 г. обаче Апелативният съд отмени присъдите на обвиняемите по делото, тъй като нямало достатъчно доказателства.

По делото за източването на БЗПБ Веска Меджидиева също бе оправдана напълно от апелативния съд, след като първоналано бе осъдена задочно на седем години затвор за обсебването на 78.7 млн. стари лева от банката. По друго дело по-рано тогавашният главен прокурор Иван Татарчев се бе заканил, че ще докара Меджидиева "в чувал" от Южна Африка.

В специално интервю за "Календар” на Нова телевизия днес Веска Меджидиева разказва за последните дни на Румен Спасов, за финансовото състояние и семейните им отношения.

Тя потвърждава, че отношенията със съпруга й доскоро са били влошени. Миналата година Спасов дори декларира пълната си готовност да свидетелства срещу нея, че е откраднала 3 млн. долара, по делото за източването на БЗПБ, провокиран от молбата за развод на Меджидиева.

Сега тя обяснява, че не е имала възможност да следи развитието на делото срещу нея за обсебване на суми в особено големи размери. Причината е, че е била денонощно ангажирана със здравословното състояние на мъжа си.

Румен Спасов е син на Мирчо Спасов - зам.-министър на вътрешните работи по времето на Тодор Живков, сочен за един от създателите на комунистическите лагери край Ловеч и Скравена, изключен за това от БСП през 1990 г.

Завършва английска гимназия в София и военното училище във Велико Търново. По-късно работи в Първо главно управление (разузнаването) на Държавна сигурност. Преди демократичните промени е бил културен аташе в посолството ни в Лондон и съветник във външно министерство.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@