81

У частници в миналогодишните февруарските протести се събраха днес пред сградата на Столичната община, за да отбележат една година от началото на социалното недоволство в страната.

Янко Петров - представител на гражданите, заяви пред медиите, че равносметката за изминалата една година показва, че исканията на обществото не са били чути. Той каза, че основна цел на протестите е била промяната на цялата избирателна система и идването на власт на нови лица, но това не е се е случило.

Петров добави, че за изминалите 24 години преход са били на власт различни политически сили, но всяка една от тях е участвала, по думите му, в едни и същи схеми.

Според Янко Петров гражданите трябва да имат право да инициират провеждане на референдуми по въпроси, важни за обществото, а не да им се спускат от "горе" готови въпроси.
Участниците в днешния протест, подобно на протестите от преди година, гориха сметки за топлинна енергия. Двама от протестиращите хвърлиха домати по сградата общината, а охраняващите ги полицаи им съставиха акт.

Протестиращите отидоха и пред парламента, след което се отправиха към градинката срещу Военния клуб, където, по думите им, живее Цветан Василев. Дончо Дудев заяви, че Василев е "основна причина за протестите", и скандира "Мафия".

Участниците в протеста бяха издигнали голям плакат с портрети на лидерите на всички политически, с надпис "Корпоративна търгашка банка".

Днес протестно шествие се проведе и в Пловдив.

С митинг пред централата на ЕВН в Пловдив отбелязаха една година от февруарските протести срещу високите сметки за ток.

Около 150 души, повечето от тях организирани от "България без цензура" и ВМРО-БНД, скандираха "долу монополите", "ЕВН вън" и "мафията вън".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@