1
Сд д кратко боледуване почина председателят на БАНакад. Стефан Додунеков, съобщиха от БАН.

Акад. Стефан Додунеков е роден през 1945 г. в Килифарево.

Завършва "Математика" в Софийския университет през 1968 г. От 1986 г. е  доктор на математическите науки, а от 2008 г. - академик.

Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

От 2001 г. акад. Додунеков е председател на Съюза на математиците в България. Президент е на Математически съюз на Югоизточна Европа.

Преподавал е в Софийския университет, Великотърновския университет, Бургаския свободен университет, Югозападния университет в Благоевград и др.

Водил е курсове в Линчьопинг, Гьотеборг, Улм, Делфт. Член е на Обществото на информатиците (Information Theory Society), Американското математическо общество (American Mathematical Society), Китайското общество по комбинаторика (Combinatorial Society in China).

Акад. Стефан Додунеков е директор на Института по математика и информатика - БАН от 1999 г. и е избран за председател на БАН на 11 юни 2012 г.

На 7 август 2012 г. от 9 ч. във фоайето на БАН ще бъде отворена книга за съболезнования, съобщават още от БАН.

Поклонението ще се състои на 8 август 2012 г., сряда, от 10.00 до 12.00 часа, в Големия салон на БАН (ул. "15 ноември" 1).

Погребението ще се състои на 9 август 2012 г. в гр. Килифарево.

"Цялата академична общност скърби за внезапната загуба! Поклон пред светлата му памет!", поднасят съболезнованията си от академията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@