289
При проведените до сега протестни прояви по различни поводи в поделенията на СДВР са задържани 204 души.

Това съобщи директорът на СДВР Ивайло Спиридонов на извънредно заседание на СОС днес по искане на група общински съветници от БСП.

На 122-ма от задържаните са съставени актове по закона за българските лични документи, сред тях има и едно издирвано лице.

На 12 души са съставени протоколи за предупреждение, срещу 33-ма са образувани преписки, на трима, от които са наложени глоби от 100 до 200 лв.

Образувано е бързо производство и три досъдебни.

Предупредени с протоколи са 1051 полицейски служители.

От началото на протестите до сега са пострадали 23-ма полицаи, на които е оказана медицинска помощ.

Поради ежедневния характер на протестите не може да се осигури пълноценна почивка на състава, не се осигурява необходимата 12 часа междудневна и 36 часа седмична почивка, посочи Спиридонов.

Той допълни, че се е наложило да бъдат командировани над 300 служители от други областни дирекции на МВР да подпомогнат работата на СДВР.

Ивайло Спиридонов направи ретроспекция на протестите от тяхното начало на 14 юни, след започналото гражданско недоволство от назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Той уточни, че протестите били нерегламентирани и са без изявени лидери, организират се спонтанно във социалните мрежи с начален час 18.00 ч. и продължителност до 23.00 ч. и преминават с участието на между 5000 и 15 хил. души.

На 21 юни сред протестиращите са внедрени антиконфликтни екипи за установяване и извеждане на провокатори, внедрени в редиците на протестиращите, съобщи Спиридонов.

Изключения от мирните демонстрации са възникнали при охраната пред централата на партия "Атака" от 17 юни и последните събития около парламента от 23 юли.

Голяма част от подстрекателите в конфликтните ситуации са привърженици на футболен отбор и са специализиран контингент по линия на спортното хулиганство, посочи директорът на СДВР.

Те са били своевременно отстранявани и спрямо тях са налагани съответните законови мерки.

Постепенно са започнали масови блокади на възлови кръстовища, почти ежедневна промяна на маршрутите и нарушения на обществения ред.

Според информацията, постъпваща в СДВР, се наблюдават опити за радикализиране на протестите.

Стигна се до груби нарушения на обществения ред, изразени в нападения над народни представители пред сградата на парламента и отказ да се изпълни полицейско нареждане за овладяване на ситуацията, коментира Спиридонов.

Той отбеляза, че за недопускане на нарушения на обществения ред в района на Народното събрание е обозначена зона за сигурност с отстояние 20 метра.

В 40-я си ден на 23 юли, протестите достигнаха връхната си точка в опит да се предизвика пътно произшествие, като не се допусне извеждането с автобус на народни представители и преки посегателства над тях, посочи директорът на СДВР.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@