Още по темата

Резултатите от най-мащабното извършвано някога изследване върху функционирането на мозъка навеждат на мисълта, че женският мозък е по-активен от мъжкия, предаде ЮПИ.

Учени анализирали резултатите от 46 034 мозъчни изследвания с еднофотонна емисионна компютърна томография.

Във видеото горе вижте 7 любопитни разлики между мъжете и жените.

Методът позволява да се изследва притокът на кръв в мозъка, като се идентифицират зоните, свързани с най-висока мозъчна активност. Събраното огромно количество данни дало възможност на учените да открият междуполови различия в мозъчните структури.

"Количествените разлики, които идентифицирахме между мъжете и жени, са важни за опознаване на базирания върху пола риск от мозъчни увреждания като онези, свързани с болестта на Алцхаймер", заяви експертът по психиатрия Дейниъл Еймън от клиниките Еймън в Калифорния.

По думите му използването на еднофотонна емисионна компютърна томография е от съществено значение за разработване на мозъчни терапии в бъдеще.

Резултатите показали, че женският мозък е по-активен в префронталния кортекс и лимбичната система.

Префронталният кортекс е отговорен за вниманието и запаметяването, а лимбичната система - за мотивацията, поведението и емоциите.

Източник: Getty Images/Guliver

Женското сърце бие по-бързо от мъжкото

8 забавни разлики между мъжете и жените

Учени: Мъжете наистина са по-глупави от жените

Мозъчни зони, свързани със зрението и координацията, са по-активни у мъжете.

Учените увериха, че изследваните различия между мъжкия и женския мозък могат да разкрият как мъже и жени са засегнати от различни заболявания.

Източник: Getty Images/Guliver

Жените по-често са засегнати от болестта на Алцхаймер и от депресия, а за мъжете има по-голям риск да бъдат засегнати от свързани с поведението проблеми и да се окажат зад решетките.

"Точното определяне на физиологичната и структурна основа на междуполовите различия в мозъчните функции ще хвърли светлина върху болестта на Алцхаймер", поясни д-р Джордж Пери от Тексаския университет в Сан Антонио.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК