Много хора прекарват 20-те си години в нездравословни навици, като например да спят до 14 ч. в събота, да харчат всичките си пари за обувки и т.н. Но, след като станете на 30 е време да заложите на навиците, които ще ви помогнат да имате по пълноценен живот.

6 грешки, които правим, докато сме млади

Ето 10 неща, които можете да направите през 30-те ви години, за да поставите основите за успешен живот в бъдеще.

1. Спрете пушенето

Източник: Thinkstock/Guliver

Ако сте пушач, време е да спрете. Въпреки, че не можете да поправите щетите, които сте нанесли на организма си, изследванията сочат, че онези, които са отказали цигарите преди да станат на 40 живеят по-дълго, от онези, които продължават.

2. Започнете да си лягате и да ставате по едно и също време всеки ден

Може и да е изкушаващо да си поспите повече през уикенда, но опитайе да не го правите. Дори само 2-3 дни с по продължително спане могат да объркат режима ви, а това означава повече умора в делниците.

10 неща, които силните хора не правят

3. Започнете да спортувате редовно

Източник: Thinkstock\Guliver

Опитайте се да се движите колкото е възможно повече. Няма значение дали е ходене, колоездене, тичане, туризъм, плуване – стига да е свързано с някакво движение.

В края на 30-те ви години започвате да губите мускулна маса, така че е особено важно да тренирате по това време. Не забравяйте да изберете физически дейности, които наистина харесвате, защото е малко вероятно да продължите да спортувате, ако не харесвате тренировките си.

4. Започнете да си водите дневник

Записвайте живота си. След време това ще ви забавлява и очарова. Освен това записването на мисли на хартия може да ви помогне да се справите със стресови ситуации.

Как да разберете, че е време да смените работата

5. Започнете да спестявате пари

Източник: Thinkstock/Guliver

Ако си изградите навик за спестяване на пари по-рано, това означава, че той ще продължи да ви съпътства и по-нататък в живота.

6. Преследвайте мечтата на живота ви

Искате да купите къща? Да имате деца? Да бъдете писател? Избрете една от тези цели в живота ви и започвайте. Задайте си въпроса: „какво мога да направя от този момент до края на годината, за да се доближа до осъществаяванео на тази мечта“.

7. Научете се да се радвате на това, което имате

Ако сте доволни и благодарни от това, което имате, животът ви ще е по-щастлив. Благодарността и оценяването на това, което имате ще намали отрицателните чувства.

8. Престанете да мислите, че трябва да се харесате на всички
 
Когато станете на 30 можете да започнете да подбирате контактите си по-внимателно. Тогава осъзнавате, че не сте длъжни да се държите приятелски с хора, които не се държат така с вас. Важно е да инвестирате умно времето и енергията си.

Източник: Thinkstock/Guliver

9. Спрете да се сравнявате с другите

Ако не можете да постигнете в живота си същото като братята, сестрите или приятелите си, бъдете в мир със себе си. Не бъдете жестоки към себе си. Ако непрекъснато надничате зад рамото си, за да видите какво правят другите, това няма да ви помогне да постигнете целите си.

10. Започнете да си прощавате за грешките си

Простете си – всички правим грешки. Недейте да се занимавате с грешки от миналото, поучете се от тях и продължавайте напред. Самочувствието е основният двигател на успеха.

Вижте още:

Неща, които да направиш преди да навършиш 30

7 неща, които не бихте искали да научите късно в живота си

Какво трябва да знаят 20-годишните за живота